Steadi 3

8. september 2015

Steadi please!

Rammerne var perfekte på Kronborg Slot, da Hofmann endnu engang stod for et kursus i håndtering af de kendte Steadicam´s.

Der er blevet afholdt mange Steadicam kurser og seminarer i verden gennem de mange år, Steadicam’s har været på markedet. Og med god grund - det er nemlig lidt af en ”kunst” at kunne håndtere den specielle konstruktion med arm, vest og kamerarig helt korrekt. Det kræver teknikker, som alle kan lære at mestre, men det sker ikke fra den ene dag til den anden.

Af samme grund var det seneste kursus i Danmark - på nogle solskinsdage i juni - på hele 6 dage, så deltagerne kunne komme godt rundt om det hele. Samtidig var staben af instruktører, som alle er professionelle Steadicam-operators hele tiden tilgængelige. Man bor på samme hotel, spiser sammen og er naturligvis på kurset sammen. ”Det er gjort med vilje, da vi på den måde kan give kursisterne den bedste oplevelse. Om aftenen kan man få uddybet og spørge ind til, hvad man har lært i løbet af dagen,” forklarer Peter Hofmann, der igen stod for afviklingen af kurset. ”Det er nummer 31 i rækken, og vi er de eneste i Europa, bortset fra Italien, der tilbyder disse, hvorfor de også tiltrækker gæster fra mange af vores nabolande,” forklarer Peter. Man bliver delt op i hold med hver sin instruktør og Steadicam, og på hvert hold er der mindst to veste til Steadicam’s, så man ikke skal bruge alt for meget tid på at skifte fra kursist til kursist.

The Art Of Steadicam

Workshoppen er nøje planlagt, hvor alle teknikker inden for bevægelse og korrekt gå positur gennemgås og styres af Master Teacher, Jerry Holway, som har været med til at udvikle de nyeste Steadicams og skrevet bogen om Steadicam, der bl.a. anvendes flittigt af nyuddannede operatører. Nyheden hos Steadicam er M1 (M for modular), der kan bygges op i moduler, som navnet antyder. Det er en Steadicam til små 400.000 kroner og for at mestre det til fulde, er prisen for kurset en lille udskrivning. ”Det er mange teknikker, der skal læres, men det er vores erfaring, at selv dem med de største udfordringer, slutter med at kunne håndtere det,” fortæller Peter Hofmann. ”Mr Steadicam” Garrett Brown kunne desværre ikke deltage på grund af sygdom. ”Lidt ærgerligt, da han jo er guruen, der blandt andet selv løb rundt med den første Steadicam i ”Bound for Glory” og dernæst i ”The Shining” i tidernes morgen. Men kurset forløb naturligvis godt, med de mange gode Steadicam instruktører fra både Danmark, Sverige og Holland, der altid er på.”

Dagene er meget afvekslende men opbygget, så man kommer rundt om alle facetter. Herunder at gå med Steadicam’s, op og ned ad trappe etc. Grupperne skiftes til at filme og agere for derved at få mere flow i undervisningen. ”Man laver små filmhold, hvor man skiftes til at være skuepiller og operatør. De enkelte grupper får udleveret opgaver, de skal filme, og senere bliver det hele evalueret af eksperterne.”

”Efter workshoppen kender de fleste teknikken ret godt. Også dem, der har svært ved det. Nogle har vanskeligt ved balancen, men her er det så eksperterne kan lære, hvordan det gøres. Så uanset hvilke udfordringer, man måtte have, kan de løses, så alle på kurset kommer derfra med et bevis for, at de mestrer ”The Art Of Steadicam,” fortæller Peter Hofmann.

Steadicam i stadig udvikling

Siden den første Steadicam så dagens lys - Garrret filmede bl. a de berømte boksescener i Rocky 1, er det et redskab, der bliver brugt overalt, som mange i branchen nok har opdaget. ”I USA bruger de stort set altid Steadicam på spillefilm, og i Danmark bliver det også brugt flittigt,” fortæller Peter Hofmann og fortsætter: ”TV-branchen bruger det utroligt meget. På udsendelser som Eurovision Song Contest, men også til programmer som ”Aftenshowet” samt fodboldkampe, hvor der er Steadicam operatør ved det ene hjørneflag. Måden, du kan følge en person med POW, er jo unik med et Steadicam og har gjort, at det har fået så stor udbredelse. Men også det faktum, at Garrett Brown og de øvrige folk bag konstant udvikler og kommer med nye produkter, betyder, at Steadicam stadig er førende på sit felt,” fortæller Peter Hofmann.

Peter forklarer, at en anden grund til den store popularitet er, at det er interessant for instruktøren, som kan tænke i scener og skud, der er langt mere vedkommende, fordi du kan følge personer og skuespillere på en helt anden måde. Det uanset om vi taler om film, tv eller reklamefilm.

Også kurser i fremtiden

Kurset på Kronborg blev igen en stor succes med 20 deltagere og 2 solgte Steadicams . ”Vi kender holdet bag og ved, at undervisningen er noget af det bedste, man kan få i verden. Men rammerne på Kronborg var også helt perfekte i forhold til de workshops, vi har afholdt gennem årene. Vi forventer at holde Workshop igen til næste år. Men det bliver formodentlig på en anden location, som ikke er bestemt endnu, men jeg tænker en herregård eller lignende, hvor vi både kan afholde kursus, overnatte og spise,” slutter Peter Hofmann.


Af: Peter Hyldahl

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Innovation House
  • Pascal Audio
  • Streaming
  • Trådløs 4K
  • Naturkraft
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her