mindre videostativer

Af JOS Svendsen, 6. marts 2017

Stativer til handskerummet

Vi har alle prøvet at slæbe os til døde i stativer - nu er der håb om godt nyt til ryggen for DSLR-fotograferne, idet der er ved at komme små stativer, som er specielt beregnet til små kameraer og DSLR-kameraer. Disse stativer er både lette og kompakte og kan (næsten) være i handskerummet på en bil.

Spørger man en old-school filmfotograf, vil han med 100% sikkerbed mene, at alle stativer under 15 kilo er useriøst skrammel. Og han vil med stor sandsynlighed påstå, at det Sachtler stativ, han købte i tidligt i 1990’erne stadigvæk er glimrende, og at der absolut ikke er nogen grund til skifte det ud. Men dét er der altså.

Dagens mindste professionelle videokameraer vejer under et kilo, og et fuldt udstyret DSLR med rig, recorder og al gejl har problemer med at kommer over tre kilo. Og så er det måske en smule overkill at sætte det på et stativ, der vejer tre gange så meget.    

Bevares, mere vægt giver større stabilitet, men meget mere vægt giver ikke meget mere stabilitet. Endelig er der den lille ting, der hedder transport. Et 10 kilo stativ er nemlig en stor og noget besværlig ting at håndtere.

Drejer det sig om at lave B-roll til en produktion, hvor man bare skal bruge ti faste indstillinger og en pan, så er det lidt meget slæben med et stort stativ. Det samme gælder, hvis man bare skal have et mindre kamera sat op i en fast indstilling.

Heldigvis er dagens virkelighed ved at gå op for stativfabrikanterne, og det betyder, at der nu er kommet videostativer på markedet specielt beregnet til de mindste kameraer.

Vi har kigget på to bud på super-kompakte videostativer fra hhv. Benro og Manfrotto. De har begge en vægt på under to kilo og kan holde kameraer på op til 2,5-4 kilo. Og stativerne kan tages med alle steder.

Benro A1573FS2 Serie 1

Stativet er det lidt større af de to. Alt er lidt kraftigere og dermed en bid tungere og mere solidt. Det vil sige med undtagelse af hovedet. Benro er en af de kinesiske stativfabrikanter, der har markeret sig på markedet ved at fremstille solide stativer med et godt pris/kvalitetsforhold. Deres fotostativer er generelt rigtig gode med glimrende kuglehoveder. Helt så snedig har Benro ikke været med sine videostativer, der har været præget af mindre heldige videohoveder. Her har man skævet ret kraftigt til Manfrotto, men uden at ramme helt samme kvalitet.

S2 hovedet på dette stativ er dog ganske OK, men skuffer ved ikke at kunne klare mere belastning end 2,5 kilo. Umiddelbart virker Benro-hovedet dog mere mekanisk solidt end Befree Manfrotto hovedet. Det er de indre friktionsmekanismer for at fastholde stativhovedet, der i praksis bestemmer den maksimale kameravægt. Hovedets friktionssystem bestemmer, hvor bløde pan- og tiltbevægelserne kan være. Her er ingen af hovederne på de testede stativer specielt avancerede. Det gør, at hovederne er fine til moderat tempo panoreringer med vidvinkel, hvor man måske ikke lige skal bruge start eller slut. Altså etablerede skud af alle typer, men ikke tracking med ækvivalensen af en 300 mm tele af flyvende objekter eller andet, der kræver præcis og jævn styring af kameraet.

En vigtig forskel mellem foto- og videostativer er mulighed for at kunne sætte stativhovedet vandret. Både Benro og Manfrotto har vendt nivelleringen på hovedet. I stedet for at have en halvkugle med stativhovedet, der sættes ned i en skål, hvilket er det normale på store videostativer, er det en skål med stativhovedet, der sættes på en halvkugle. Det fungerer dog fint på begge stativer.

Generelt er Benro-stativet velfungerende på alle område. En snedig detalje er muligheden for at tage det ene ben af stativet og bruge det sammen med centersøjlen som et et-bensstativ. Der medfølger en glimrende taske til stativet, sammen med et sæt pigge, der kan påmonteres stativbenene til brug udendørs.

Manfrotto BeFree Live

Italienske Manfrotto har aldrig være bange for at gøre noget nyt. Og BeFree-stativet er da også noget mere nytænkt end Benro’s bud på et lille stativ. Eksempelvis er låsene til stativbenene en form for drejeknapper. Det gør det super nemt at ændre vinklen på stativbenene og klappe stativet sammen, men samtidigt er det lige så nemt at komme til at vippe låsen, når man flytter stativet. BeFree videohovedet er lillebitte, men velfungerende. Man skal dog lige vænne sig til, at de horisontale og vertikale friktionskontroller sidder lidt utraditionelt, idet de er 45% forskudt. På Benro-stativet sidder de sammen. En anden interessant detalje er de trekantede fødder på benene, der gør, at stativet får bedre kontakt med underlaget end de traditionelle runde dutter.

Stativets kameraplade er en Manfrotto standard 501PL, hvilket både er smart og betyder, at man let kan flytte kameraet mellem forskellige Manfrotto-stativer. Det kunne for eksempel være til et et-bensstativ. Benro-stativet anvender derimod en helt speciel kameraplade, der tilmed er meget lille. Fordelen for Manfrotto ved at bruge en stor kameraplade er, at det er lettere at udbalancere forskellige kameraer. Og det er noget, man har brug for på disse små stativer, da der ikke er nogen fjedre eller andre mekanismer til at udbalancere kameraer med.

Både Benro og Manfrotto stativet har en krog under midtersøjlen. Den kan bruges til at tilføre mere vægt til stativet, ved for eksempel at hænge ens kamerataske på krogen. Mere vægt giver større stabilitet, sådan at man kan mindske muligheden for, at stativet vipper ved en pan.

I brug er BeFree Live glimrende. Det er lidt mindre end Benro-stativet, men det betyder ikke det store i almindelig brug. Men den lidt mindre størrelse betyder, at det er kompakt under transport og sagtens kan stuves af vejen. Vi fik plads til det i handskerummet på en større bil. Det ville dog have været smart, hvis Manfrotto leverede en taske med til kameraet, hvor man ikke skal tage kamerapladen af, hver gang stativet skal i tasken. Det er fint nok, at man gerne vil holde alt så småt som muligt, men så kunne man i det mindste sætte en lomme i tasken til kamerapladen.

Konklusion

Benros bud er det lidt konservative stativ, der er solidt, men skuffer ved bæreevne. Manfrotto er den smarte lillebror, der kan løfte forbavsende meget. Hvilket af stativerne man foretrækker, er lidt op til ens stil. Vi havde dog Manfrotto-stativet med flere gange end Benro-stativet, simpelthen fordi det er mere kompakt.

Artiklen er fra Monitor Pro Marts 2017

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her