Tidskode2

Af JOS Svendsen, 25. juni 2018

Spar tid med tidskode

Tidskode giver mulighed for flerkameraproduktioner der kan synkroniseres automatisk. Og det er tilmed nemt at synkronisere alt fra digitale filmkameraer som Arri Alexa’er, lydoptagere til GoPro-kameraer eller mobiltelefoner.

På et eller andet tidspunkt dukker ideen op om flerkamera-produktioner op hos os alle. Det kan være en flok af bemandede kameraer til et event, bemandede og ubemandede kameraer til interviews, eller bare et eller andet som appellerer til, at flere optager det samtidigt. Og der kan være en separat lydoptager med i koret af enheder.

Beklageligvis er det ikke en god strategi bare at stille alle enheder op og trykke på startknapperne nogenlunde samtidigt, hvis man samtidigt har en idé om, at slutproduktionen skal være nem at klippe senere.

Det bliver specielt interessant, hvis alle enheder ikke optager hele forløbet, men stopper og standser. Det kunne være et bryllup med to fotografer, hvor den ene fotograf tager optagelser af bruden, og den anden tager gommen inden brylluppet. De tager så begge ceremonien i kirken og festen bagefter. Dumper man bare alle optagelserne i redigeringen, kan det hurtigt blive et gigantisk puslespil at få alt stykket sammen, rent tidsmæssigt. Det tager kostbar tid.

Det moderne klaptræ

Heldigvis er der flere måder at klare det på. En af dem er at bruge et klaptræ med et LED-klokkeslæt display og bruge klaptræet i starten af alle optagelser.

Det er en gammel og prøvet måde, som har fungeret siden filmens tidlige dage – dog uden LED-display. En mere smart måde er tidskode (timecode), som er et elektronisk synkroniseringssignal til at sikre, at kameraerne og lydrecorderen er i perfekt samspil.

Er kameraet bare lidt avanceret, har det indbygget tidskode. Men alt for ofte bliver lige denne mulighed aldrig brugt. Det er synd, for alle optagelser med flere enheder bliver bare så meget nemmere, hvis alle enheder let kan synkroniseres. Og det er lige her, at tidskode kan hjælpe.

Alle professionelle redigeringsprogrammer, der understøtter multicam, er i stand til at synkronisere optagelser med flere kameraer ved hjælp af tidskode. Det er tilmed en nærmest øjeblikkelig proces. Bruger man lydsporet fra de forskellige kameraer til synkroniseringen, kan det være en ret langsommelig proces, der ikke altid lykkes.

Det kan skyldes manglende lyd fra et kamera eller dårlig lydkvalitet fra kameraets lydoptagelse.

Det kan også skyldes afstand. Lyd bevæger sig med 330 Meter/S. Det gør, at et kamera, som er 30 meter væk fra lydkilden, vil få lyden to billeder forskudt i forhold til et kamera, der er 5 meter fra lydkilden. Derfor vil synkronisering ved hjælp af lydsporet kun være præcis for kameraer, der står i nogenlunde samme afstand fra lydkilden.

Læs også: Vi tester Tentacle Sync tidskodegenerator

Tidskoder gjort svært

Så tidskode er smart. Fabrikanterne har nu ikke gjort det nemt at bruge tidskode. Det er der flere årsager til. Den ene er, at tidskodeindgangen ofte er sparet væk på kameraerne, sådan at de er svære at synkronisere med en ekstern tidskodegenerator.

Den anden årsag er kameraernes eller lydoptagernes interne ure, der ofte er ret upræcise. I værste tilfælde op til 1/25 sekund pr. optagetime. Det bliver ikke bedre af, at forskellige kameraer kan have upræcise ure, der kan gå for langsomt og for hurtigt.

Så selv om de forskellige enheder er synkrone ved starten af en optagelse, kan synkroniseringen forsvinde ret hurtigt, når de passer sig selv.

Modellen med at sætte tidskoden for et kamera, og så manuelt trykke start på resten efter modellen ”3, 2, 1 … nu!” er i bedste fald kun en tilnærmelse af synkronisering.

Nogle kameraer som Panasonic GH5 og Sony z90 kan synkronisere tidskoder via mobiltelefon-apps. Det kan være nok til kortere forløb. Vi har testet begge kameraer, og de er tidskode-præcise inden for et par timer. Men det kræver, at man kun optager med kameraer af samme type. Denne måde at synkronisere på hjælper ikke, hvis der er andre typer af enheder med i set-up’et.

Smarte tidskodegeneratorer kan redde dagen

Heldigvis er der nu produkter på markedet, som kan synkronisere alt fra mobiltelefoner til professionelle XXX. Det er bittesmå tidsgeneratorer, som kan sende et tidskodesignal til kamera eller lydoptager, som indspiller det på lydsporet. Disse små generatorer er så præcise, at de varierer mindre end et billede i sekundet over et tidsrum af en hel dag.

Det er fint, men der er lige en enkelt krølle her. Disse enheder rører ikke kameraets egen tidskode, hvis kameraet ikke har en specielt tidskode-indgang. Derfor vil man få to tidskoder på sådanne enheder. En på lydsporet og en intern.

Det betyder, at den korrekte tidskode på optagelsernes lydspor på et tidspunkt skal erstatte den indlejrede tidskode i optagelserne for alle enheder, ellers kan de ikke synkroniseres.

Programmer som Blackmagic Design Resolve kan finde ud af dette, men ikke Apple Final Cut Pro eller Adobe Premiere. Tyske Tentacle har et program - Tentacle Studio, som også kan dette. Det følger med Tentacles enheder, men kan også købes separat.

De små tidsgeneratorer er supersmarte, men der skal bruges en generator per enhed, man ønsker at synkronisere. Det betyder en merudgift per enhed på omkring et par tusind kroner.

Drejer det sig om at synkronisere en enkelt lydoptager med et enkelt DSLR, er det måske at overdrive lidt. Det kan dog være smart til f.eks. en dokumentar, hvis man er på farten i lang tid og skal navigere rundt i hundredvis af video- og lydoptagelser. Den samme overvejelse gælder, hvis man kun laver en multi-kamera en gang i mellem, og man har tid i redigeringen. Men skal det gå hurtigt i redigeringen, er der ingen vej uden om tidskoder.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Maj 2018

 

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her