ISE20 installation

Af Jens Walther, 5. marts 2020

Software overalt på ISE 2020

En anden trend blandt mange af de firmaer, vi besøgte på ISE 2020, var samarbejde på tværs af firmaer. Absolut et godt tiltag, især fordi sådanne samarbejder i sidste ende bliver en fordel for brugerne. Det er på tide, at firmaer i den teknologiske verden indser, at man ikke kan få salgsfremdrift, hvis man tror på, at ens egne udviklings- og intellektuelle rettigheder er det eneste saliggørende. Den går ikke i 2020!!

ISE 2020 var sidste gang, messen blev holdt i Amsterdam. Næste år flytter messen til Barcelona, væsentligt fordi der ikke er plads nok i RAI messecenter. Pga. corona virus var der lidt færre besøgende og udstillere på årets messe, men trods det er messen stadig stor og svær at overskue. ProAV Magasinet har udvalgt følgende fra årets, måske vigtigste messe. 

Installation

Firmaer som bl.a. Shure og Sennheiser bliver almindeligt betragtet som hardware (mikrofon) producenter, men det er i særlig grad deres software og IT relaterede afdelinger, der ekspanderer i disse år. Denne trend går igen hos stort set alle installationsfirmaer og bl.a. også for QSC. Deres Q-Sys platform er en kombination af hardware og software, og i år var det softwareudviklingen, som var nyheden. Dante bliver implementeret i Q-Sys og det i en software baseret form dvs. stream over netværk. Audinate, som ejer Dante protokollen, har netop frigivet denne mulighed og QSC har selvfølgelig udnyttet dette, så deres mindre Core modeller uden kortplads også kan køre Dante. En anden nyhed hos QSC var deres opkøb af Attero Tech, som har betydet, at teknikerne hos Attero Tech koncentrerer sig om at lave plug-in og paneler til Q-Sys platformen fulltime.

 

Du kan læse ProAV Magasinet Marts 2020 lige her

 

Når vi nu har fat i paneler og brugeradgang til installationsplatformene, så var danske Neets selvfølgelig også at finde på ISE. De er gået med på den grønne bølge, og deres nye 8 tommer ECO touch panel bliver fremstillet med en boks lavet af genbrugsplast. Det er også deres første panel i den størrelse. På standen viste de også Solvo, som er en smart lille systemhub for det mindre mødelokale. I Solvo boksen samles computer, net, lyd og billede tilgang i en distributionsboks; ingen programmering, men derimod plug and play for mødelokalet. Let og simpelt for både integrator og brugere, selvfølgelig med CEC automatisk tænd/sluk af tilsluttede enheder, når computer frakobles.

Mersive Solstice har haft gang i softwarekodningen, og det betyder, at deres Solstice 2 I/O boks med trådløs tilgang til skærme og lyd nu kan bruges med en række nye, vigtige funktioner. Den ene nyhed var integration af videokonference i deres platform. Her taler vi softcodec systemer som Zoom, Skype og lign., og når mødeleder tilslutter sig systemet trådløst, så starter kamera og lyd op, og alle mødedeltagere modtager en invitation i deres kalender om, at mødet er i gang. Mersive Solstice tager sig af kamerakontrol, echo cancellation omkring lyd osv. og alle medvirkende i mødet, lokalt eller fjernt, kan dele indhold på den tilsluttede skærm. En anden nyhed var møntet på uddannelsessteder, hvor Mersive Solstice nu kan udnyttes til Active Learning classrooms. Her kan lærer vha. teknologien styre indhold mellem de studerendes platforme, overvåge hvad der laves på platformen, komme med input, og også lade to forskellige platforme se hinanden til inspiration og løsning på et problem. 

Den store nyhed fra Shure var klart software relateret, hvor softwaren Intellimix nu ikke bare er implementeret i flere af Shure’s hardware enheder såsom loftmikrofonen MXA 910 og møderum processor P300. Intellimix Room software er nu også blevet et produkt i sig selv. Det betyder, at når denne software installeres på en Windows 10 baseret computer, så overtager det lydfunktionerne, og det betyder automatisk gain, automix, noise reduction, echo cancellering og limiter/EQ funktioner. Når computeren bruges med forskellige softcodecs baserede konferencesystemer såsom Zoom, WebEx, Skype og Teams, så er der adgang til alle Shure’s funktioner i Intellimix, og det forbedrer lydoplevelsen i mødelokalerne gevaldigt. Kasper Bregenborg fra Matrix Sales fortæller: ”Intellimix Room softwaren er genial i små møderum med f.eks. Shure MXA310 bordmikrofonen. Det giver en masse lydforbedrende muligheder for forholdsvis små penge. Desuden er Intellimix Room software ved at blive Microsoft Teams certificeret, og det vil åbne en del døre, når det sker!!”

 

Se video fra ISE 2020

 

Hos Sennheiser havde softwareafdelingen også været på overarbejde, for nyhederne her viste sig også i høj grad at være softwarerelaterede. Så den trend kunne tikkes af på standen og det samme kunne samarbejdet med andre firmaer. Sennheiser har startet et strategisk samarbejde med Bose omkring deres loftmikrofoner, ligesom der også samarbejdes med Barco og Crestron. Mikrofonen er allerede Microsoft Team certificeret. Lars Knobloch fra Sennheiser kunne pege op på væggen på standen og vise Sennheisers ISE citat: ”A simple as IT gets!”. Der var også hardwarenyheder, bl.a. en ny Speech Line multikanal kombineret modtager/antenne. Speech Line er Sennheisers trådløse digitale protokol fokuseret netop mod AV-verdenen, og den vægmonterede receiver kan håndtere op til fire trådløse kanaler. En netværks POE forbindelse er nok til at forbinde receiveren via Dante til forstærker, højttalere og til den kontrolsoftware, der styrer al lyden modtaget fra de trådløse Speech Line mikrofoner.

Bose har som nævnt nu et godt samarbejde med Sennheiser omkring deres loftmikrofoner, men det har nu ikke forhindret Bose i at udvikle på nogle nye produkter, hvor mikrofonteknologi er en vigtig del.Den største nyhed fra Bose på ISE var deres nye videobar VB1, som specielt er beregnet til montering i mødelokaler, hvor den fungerer sammen med softcodec konferencesystemer. Den forbindes med USB-C til computeren og HDMI til skærmen, og så er man kørende. VB1 har seks mikrofoner med fire beams og en indbygget automix, et 4K kamera og selvfølgelig Bose højttalere. Bose’s topmodel inden for hovedtelefonerer er kommet i en pro udgave kaldet 700 UC. Den også en del af deres konferencesystem, som nu kaldes Bose Work. Hovedtelefonen leveres med en dongle til forbindelse til computer, den har indbyggede mikrofoner til voicelift og selvfølgelig et meget effektivt noisecancelling system. Oplagt at bruge for deltagere, som sidder hjemme og deltager i et møde vha. konferencesystemet. Mikael Thorsen fra Bose Pro kunne også fortælle, at disse nye produkter er i gang med at blive Microsoft Team certificeret. Det lader til, at Microsoft har fat i den lange ende med deres Teams.

 

Du kan læse ProAV Magasinet Marts 2020 lige her

 

Yamaha har også set lyset omkring videokonference i mødelokaler. De har lavet en række enheder med indbygget kamera, mikrofoner og højttalere i deres UC serie. Den mindste model ligger på bordet, mens den større model kan hænge på væggen under skærmen. De indbyggede mikrofoner er beamstyrede, så de følger den person, som taler. Indbygget i enhederne er også al software til lydsiden af videokonference med noise og echo cancellering osv. Videobaren i serien hedder CS700. Den største model CS1000 kan daisychaine op til fem bordenheder med hver tre beamstyrede mikrofoner, til brug i et større mødelokale med mange deltagere.

Selvom softwareudvikling er vejen frem for AV-producenterne, så er branchen også sådan indrettet, at installatørerne holder af at bruge udstyr, der har vist stor driftsikkerhed og velkendt tilgang. AMX, som er en del af Harman gruppen, har måtte erkende dette. De har i flere år satset på software-/netværksbaserede løsninger, men deres velkendte AV matrix/switcher hardware enheder har været savnet i branchen. Derfor har de genlanceret deres DVX og GVX matrixenheder med ny, opdateret hardware og I/O porte. Simon Voigt Laursen fra LydRommet fortæller: ”DVX har været savnet i branchen, og den er en robust arbejdshest, der sidder i mange, danske installationer. Nu er den her igen med nyt, opdateret hardware og med de specs., der stilles krav til i moderne AV-installationer.”

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Marts 2020

ProAV Digital

ProAV2 Forside NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Videoredaktion
  • AVID Carbon
  • Mikrofon til tasken
  • Midas Heritage
  • Morten Raarup
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her