Supermane Sony RX10

Af Michael Fahlgren, 19. marts 2018

Slow mode til folket

Nu begynder specielle effekter, som man tidligere skulle betale mange penge for at kunne lave professionelt, langsomt at brede sig til et kamerasegment, der prismæssigt ellers tilhører hobbysegmentet. Det er Sonys seneste udgave af RX10 IV et rigtig godt eksempel på. Og med autofokus baseret på fasedetektering er der basis for en lynhurtig autofokusfunktion. 

”The way the camera follows us in slo-mo,” sang Paul Simon på sin uhyre anmelder- og lytterroste LP Graceland fra 1986 i nummeret ”The Boy in the Bubble”. For specielle effekter – i daglig tale kaldet for FX fra den engelske betegnelse – er bestemt ikke en mulighed, der er opstået i kølvandet på de uhyggeligt mange muligheder, som digital film-, video- og TV-produktion giver alverdens producenter. 

Jeg tester her Sonys helt nye model i RX10-serien, som nu foreligger i IV-udgaven. Der er tale

om et kompaktkamera, hvorfor udskiftning af objektivet kun kan foretages med en vinkelsliber eller tilsvarende tungt værktøj, hvilket absolut ikke kan anbefales.

Lad mig, for at gøre en meget lang historie forholdsvis kort, indledningsvis opliste et par af kameraets tekniske data - jeg skal nok komme ind på nogle af disse senere:

 • AF på 0,03 sekunder
 • 1” billedsensor med 20 MP
 • Udvidet dynamisk område i RAW, jpg og video pga. DRO og S-log2
 • 24 fps kontinuerlig optagelse med fuld AF/AE-sporing
 • 315 autofokus-punkter med AF faseregistrering dækker ca. 65 procent af billedfeltet
 • ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-600 mm F2.4-F4 zoomobjektiv
 • HFR - High Frame Rate - op til fps ved videooptagelse
 • Nem Wi-Fi integration og fjernbetjening via app
 • Bluetooth og NFC - især for Android-brugere
 • Særdeles brugervenlig Fn-tast
 • 4K-filmoptagelse med fuld pixeludlæsning uden pixelbinning
 • Stik til hovedtelefon og mikrofon

Noget meget iøjnefaldende er Sonys tilsyneladende endeløse mængder af menuer og undermenuer, der ved en første gennemgang virker fuldstændigt uoverskuelige - og bestemt også er det. Med mindre man er vant til denne måde at indstille og anvende kameraet på gennem årevis af brug. Men heldigvis har Sony en trumf i ærmet - Fn-tasten, der er placeret strategisk helt rigtigt på bagpladen, hvor højre hånds tommelfinger nemt kan finde den - selv i mørke. For med et tryk på denne geniale tast præsenteres man for de mest anvendte menu- og undermenupunkter, som derefter meget nemt kan ændres efter behov. 

Lynhurtig autofokus

Som professionel fotograf er der helt sikkert nogle ganske få data, man vil hæfte sig ved: en autofokuseringshastighed på 0,03 sekunder - 30 millisekunder - er helt usædvanligt hurtigt; især for et kompaktkamera. Serieoptagelser med 24 billeder pr. sekund sikrer, at selv den hurtigste bevægelse kan fanges i det helt rigtige øjeblik. Nå ja, så er der naturligvis det temmelig kostbare ZEISS Vario-Sonnar T* 24-600 mm F2.4-F4 zoomobjektiv, som Sony har valgt til denne model. 24-600 mm svarer til præcist 25 gange optisk zoom - og med en lysstyrke på F2.4-4.0 kan man sagtens tage gode billeder selv under relativt dårlige lysforhold. Faktisk sikrer Sonys BIONZ-X billedprocessor, at man kan komme hjem med brugbare billeder taget på ISO 6.400. Noget jeg i hvert fald ikke tidligere har været i stand til med et kamera i denne prisklasse - eller noget andet kompaktkamera for den sags skyld.

Mange nyskabelser

Som navnet mere end antyder, er der tale om en model, RX10 IV, i fjerde generation - og så er det vel begrænset, hvor meget nyt der kan være presset ind. Ellers ville Sony vel have givet kameraet et helt nyt navn. Både ja og nej; og måske burde Sony have fundet på et helt nyt navn, for rækken af nyheder og videreudviklinger får forgængeren, RX10 III, til at ligne noget fra en fortid langt, langt væk i en helt anden galakse. Ikke mindst hvad angår autofokus- og menusystemerne. Nu har Sony hentet sensorer fra RX100 M V, hvad der har udvidet autofokussystemet med fasedetektion, der gør funktionen mere stabil og hurtigere. Alt i alt placerer det RX10 IV i en klasse, hvor kameraet virkelig er i stand til at fange hurtige bevægelser perfekt.

1.000 fps

Sony RX10 IV er Sonys til dato hurtigste kompaktkamera på flere områder. Dels er kameraet i stand til at optage billedserier med en hastighed på op til 24 billeder pr. sekund i op til 249 jpg-billeder i Fine kvalitet.

Men så er der kameraets HFR - High Frame Rate - funktion, som byder på videooptagelser med 240/250, 480/500 eller 960/1.000 fps svarende til en slowmotion gengivelse på henholdsvis 1:10, 1:20 eller 1:40 med en gengivelsesfrekvens på 24 henholdsvis 25 fps. Imidlertid kan denne funktion i praksis vise sig vanskelig at anvende, idet Sony har begrænset den maksimale optagetid til mellem 3 og 7 sekunder afhængig af hastighed og valgt kriterium: Kvalitet prioriteret eller Optagetid prioriteret.

Ved HFR-optagelse kan man vælge forskellige indstillingsmuligheder for start af optagelsen. Det er lige her værd at huske på, at en optagelse med 960 fps i 3 sekunder ved afspilning med 24 fps tager 120 sekunder eller 2 minutter at gengive. Derfor giver det rigtig god mening, at man kan lade kameraet “klippe” det valgte udsnit, enten fra det tidspunkt hvor “Movie”- knappen nedtrykkes og til den slippes (eller man møder grænsen for kameraets optagevarighed) eller med “Slutudløser”, hvor kameraet optager kontinuerligt og overskriver allerede foretaget optagelse indtil Movie-tasten slippes, og dermed gemmer den sidste del af optagelsen. Det er ikke muligt at starte en ny HFR-optagelse, før kameraet har gemt den igangværende optagelse på flashkortet.

Hvordan fungerer det i praksis?

Som gammel og inkarneret Canon-fotograf, opvokset med Nikon, kan det være vanskeligt at tage et kamera som Sonys RX10 IV mellem hænderne, for knapperne sidder jo ikke, hvor de plejer. Men når man først er kommet sig over denne uomgængelige sandhed, ligger RX10’eren virkelig godt i hånden, og man finder sig lynhurtigt til rette med betjeningen - faktisk går der ikke ret lang tid, inden man begynder at undres over, at “de andre” ikke skeler lidt mere til Sonys måde at anbringe og fordele kameraets uhyre mange funktioner på. Tag nu blot den allerede nævnte Fn-knap, der ved billedvisning desuden fungerer som en “Send til smartphone”-knap.

Ved tryk på Fn-knappen åbnes et skærmbillede, hvor søgerbilledet vises, og der indlejret nederst vises op til ti forskellige ikoner med de indstillinger, man bruger hyppigst, der nemt vælges ved hjælp af drejehjul og dettes midterknap. Jamen hvor svært kan det være?

Når man står med et kamera som Sonys helt nye RX10 IV mellem hænderne efter flere ugers intens anvendelse, kan man ikke undgå at blive imponeret, for det er faktisk utroligt så megen avanceret fototeknik, der er blevet dette kamera til dels. Der er stort set intet motiv, man ikke kan byde dette kamera.

Er der slet ingen ankepunkter?

Det er faktisk vanskeligt at finde noget relevant at sætte fingeren på, når man tager prisen i betragtning. Naturligvis vil det for nogen trække ned, at det ikke er muligt at zoome, mens kameraet automatisk opretholder fokus på et motiv i bevægelse ved videooptagelse. For andre vil det være helt ligegyldigt, for hvor ofte skal man lige det? Men der er ingen tvivl om, at Sony med dette kamera viser, at rigtigt mange prof-detaljer fremover vil brede sig til et segment, der er prissat ganske anderledes lavt, end vi er vant til.

Sony RX10 IV er på markedet nu til en vejledende udsalgspris omkring 15.600,- kroner.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Februar 2018

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

 • Shure SLX-D
 • Lys til streaming
 • Ung selvstændig
 • Frihedsmuseet
 • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her