Cineoptikker Samyang

Af JOS Svendsen, 8. december 2019

Samyang Xeen CF – cineoptikker med prisfornuft

Man går ikke fejl af optisk kvalitet – specielt ikke til video. Vi har kigget nærmere på Samyang Xeen CF, som er en ny generation af cineoptikker, der er specielt beregnet til DSLR-folket.

Billedkvalitet kan opnås på mange måder. Dagens stillbilledoptikker er kompakte og spækket med elektronik. Det samme er dagens kameraer. 

Det er nemlig mikroprocessorer, i både kamera og optik, som taler sammen om at optimere billedkvaliteten. Den snak bruges til, at kameraets mikroprocessor kan kompensere for optikkens unoder. Det gør det hurtigere og nemmere at bygge nye optikker, fordi man kan tage nogle optiske genveje, som kameraets intelligens senere kan rette ud. 

Tænk lige over, at både Canon og Panasonic lige i øjeblikket sender flere nyudviklede optikker på markedet om året til deres ny-udviklede kameraer; det kan kun lade sig gøre ved at tage optiske genveje.  

Optisk kvalitet på den svære måde

Sådan er det ikke med cineoptikker. Her antages det, at kameraet bare er et kamera uden nogen optisk intelligens. Derfor er disse optikker konstrueret til at levere billedkvalitet helt uden computerhjælp. Det svarer lidt til forskellen mellem en Ford Mustang 1966 og en Toyota Prius. Den første leverer varen ved hjælp af mekanisk teknologi, mens Toyotaen ikke ville kunne køre en meter uden computeren.

 

Læs ProAV Magasinet December

 

Der er nogle få cineoptikker med mikroprocessorer, men de er 100 % dedikeret til et bestemt mærke. Sony har nogle zoom-optikker, der er specielt udviklet til brug i Sony kameraer. De kan så kun bruges på Sony kameraer. 

Kvalitet koster

De optiske kvaliteter, som cineoptikker holder i hævd, er naturligvis skarphed overalt i billedfeltet, vignettering, kontrast, kromatisk aberation og forvrængning. Så er der kvaliteter som ”focus breathing”, hvilket betyder, at brændvidden er konstant uanset afstandsindstillingen. Fraværet af den kvalitet betyder, at man kan sætte ens udsnit og opdage, at det ændrer sig, når man stiller skarpt. Det kan være så grelt, at focus breathing kan gøre forskellen, om en lampe i kanten af billedet kan ses eller ej. 

Alle disse unoder har man så ikke med en cineoptik. Men optisk kvalitet koster. Der skal beregnes rigtig meget for at finde den rigtige linse-konfiguration, og der skal typisk også anvendes specielle glastyper og coatinger for at bygge den bedst mulige optik. Når man dertil lægger, at optikkerne ofte er håndbyggede i lille antal, er det klart, at prisen må være høj. Indtil for et par år siden lå prisniveauet for cineoptikker på over 40.000 kr. som startpunkt.

Samyang Xeen CF er nykonstruerede cineoptikker

Derfor er det interessant, at Samyang kan holde prisen på Xeen CF nede under 15.000 kr. Normalt starter priserne i dag ved omkring 25.000 kr. Det skyldes flere ting, idet Xeen-CF serien er nykonstrueret, hvorfor man har kunnet bruge de nyeste computerteknologier til de optiske beregninger. 

Dertil er den mekaniske konstruktion nytænkt. CF’et i navnet betyder Carbon Fiber. I Xeen CF er der nemlig brugt kulfiber flere steder i konstruktionen, der stadigvæk er baseret på metal. Resultatet er optikker, der vejer omkring et kilo, og derfor kan bruges på DSLR-kameraer, uden at man nødvendigvis skal bruge en rig med objektivstøtte. Tunge optikker har en tendens til at belaste kameraets fatning for meget, så den skades.

Samyang CF

Der er en 24 mm, 50 mm og en 85mm alle T1,5 i Xeen CF serien.

 

Det skal dog indskydes, at Samyangs Xeen-serien, som ikke er baseret på kulfiber, kun er cirka 100 gram tungere. Fordelen ved kulfiber ligger et andet sted, idet optikkerne er cylindriske, hvilket gør at blænde- og fokusring næsten er lige store. Den cylindriske konstruktion er opnået ved netop brugen af kulfiber. 

Det er en fordel, når optikkerne er monteret på rig og monteret med follow fokus. Normalt er cineoptikker nærmest tragtformede, og det kan gøre det lidt besværligt at nå blænderingen. Diameteren på optikken er 95 mm for hele serien.  

Gode i brug

Konstruktionen af Xeen CF-serien er solid og af høj kvalitet. Det er muligt at få Xeen CF med Canon EF, Sony E og PL-fatning. Alle fatningerne er inaktive, så man får ikke blændeinformationer eller andre med, som på Canon cineoptikker. Alle optikker i serien er full frame-optikker og skulle ifølge Samyang have god nok opløsning til at kunne bruges med 8K kameraer. 

Blænden har 11 blade og er designet til at give ekstra blød dybdeuskarphed (bokeh). Fokusjusteringen har en gang på ca. 200 grader, mens blænderingen har 40 graders gang.

 

Læs ProAV Magasinet December

 

I øjeblikket er der tre optikker i serien. Det er en 24 mm, en 50 mm og en 85 mm.

De har alle en maksimal blændeåbning på T 1,5. Der kommer en 35mm T 1.5 og en 16 mm T2,6 først i 2020. Dermed dækker Xeen CF de klassiske filmbrændvidder.  

Fed billedkvalitet

Ser man på billedkvaliteten er den god. Rigtig god. Fin kontrast og skarphed. Optikkerne er modstandsdygtige overfor interne refleksioner (flare). De er neutrale i farvegengivelse med et nøk af varme og passer dermed rigtig godt til Sony kameraer. Bokeh er fin uden dog at være ekstremt cremet. De bliver en smule bløde i det ved fuld blænde, men det er fuldstændigvæk væk ved blænde T2,8. Den lille blødhed er faktisk en fordel ved nærbilleder af personer, som får lidt ekstra pift i hudtonerne. 

Der var i det hele taget fravær af optiske unoder på alle planer i praktisk brug. Det giver et pænt neutralt look, hvor der ikke er noget, som stikker ud. Skal man sætte ord på det, er ”moderne” nok det bedste udtryk. Der er meget snak om, at optikker skal have karakter, men det kan både være godt og dårligt. Hele produktionen skal nemlig optages med samme optikker (og kamera), for at det med karakter giver mening. Med neutrale optikker bliver det nemmere at blande optagelser fra forskellige kameraer og optikker.

Konklusion

Samyang Xeen CF optikkerne er gode på alle planer. De kan det, de skal; de er nemme at arbejde med på grund af den lille størrelse og vægt. Samtidigt er prisen i omegnen af en god stillbilledoptik. 

Xeen CF er klart de første optikker, man bør kigge på, hvis man synes, at tiden er inde til at investere i egne optikker, idet de giver rigtig meget billedkvalitet for pengene. 

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - December 2019

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her