rgb lys

Af JOS Svendsen, 8. december 2019

Sæt farver på videolyset

Priserne falder for RGB-lamper og der kommer flere og flere på markedet. Derfor er det relevant at overveje, om tiden er kommet til at investere i farvet lys. Vi kigger på nytten af farvet lys til video.

Det er ret naturligt at antage, at flere farver er bedre. Vi lever trods alt i en ’mere-er-bedre’ kultur. Det er bare ikke helt sådan med RGB-lamper. At bruge hvidt lys kan være en udfordring. Den udfordring bliver ikke mindre af, at der kommer farver på lamperne. Man skal stadigvæk tænke i lyskvalitet, styrke, retning med mere. Her er der ingen forskel. Muligheden for at bruge farver er rent kreativ. Teater- og eventfolket har altid brugt farvet lys. Det har været en del af scenografierne, siden de første lamper blev brugt. Og mange af lys-klicherne stammer herfra. Alle teatre lægger f.eks. blåt lys til nattescener, selv om natten ikke er blå. Derfor har mange film nattescener badet i blåt lys.

 

 

Læs ProAV Magasinet December her

 

 

Teaterlys eller ej

Men video er ikke (altid) teater, så brugen af farvet lys er anderledes her – med mindre man er ude i en genre som musikvideoer. Der er to hovedanvendelser for farvet lys i video. Scenografisk som på teatret og understøttende. Sidstnævnte anvendelse går ud på at forstærke det eksisterende lys. Det kunne f.eks. være at man ville løfte indtrykket af solnedgang i en scene. Orange lys er her en fin ting. Det samme gælder illusionen af kulde – her er blåt lys godt. Drejer det sig om at forstærke naturlige lysindtryk, er spektret blåt til orange. Det er de farver, vi normalt ser i naturen.

 

Teknikken bag RGB lys

 

Gode råd

Når man bruger lamper med farvet lys, er det vigtigt at bruge fast hvidbalance. Kameraer bliver noget forvirrede af mangefarvet lys. Endvidere er ikke alle kameraer gode til at finde den rigtige eksponering med farvet lys, hvis de er sat til automatik, og det meste af scenen er belyst med farvet lys. Derfor er det vigtigt lige at checke, hvad ens kamera kan klare i den sammenhæng. En interessant ting er, at de fleste kameraer kan hvidbalancere med farvet lys. Det betyder, at man f.eks. kan belyse med gult lys, indstille hvidbalancen til at gøre dette gule lys neutralt. Derved bliver baggrunden nemlig kontrastfarven til gul, hvilket er blå. Og værsgo – instant Mission Impossible lyssætning.

 

Læs ProAV Magasinet December her

 

Det er smart at bruge lamper, hvor man kan indstille farve, Luminans og farvemætning (LSI). Derved kan man ramme samme farve igen ved forskellige optagelser. Vores syn er nemlig godt til at skelne mellem forskellige farvenuancer. Derfor er det smart at kunne notere LSI-værdierne ned, så man kan matche flere RGB-lamper eller gendanne indstillingerne mellem optagelser.  

En ting man skal lære med RGB-lys er at holde farveglæden nede. Fordi man kan, er der ingen som siger, at man skal bruge alle farver.

 

VI HAR KIGGET NÆRMERE PÅ 2 LAMPER

Lishua Huescape HS-300 RGBW

Denne 1x2 RGBW lampe er en af de mere kraftige. Den trækker hele 320W og leverer en lysstyrke i 3200 K svarende til en 2 KW halogen ifølge Lishua. Det tolker vi til omkring 8000 Lux/1m. CRI opgives til over 95 og spredningen er 120 grader. Det er en fordel, at lampen har indbygget strømforsyning, der gør den nemmere at håndtere. Ulempen ved en indbygget strømforsyning er dog vægten på 14,7 kg, som gør, at den skal på en C-stand – og det især, hvis den anvendes sammen med 2 V-Lock batterier, som er den alternative måde til at strømføde HS-300. Ved batteristrøm afgiver lampen 80% af den fulde lysstyrke. Der er DMX ind og ud på lampen, og det gør, at den også kan bruges til scenebrug. Der medfølger en fjernbetjening, som er rigtig vigtig ved denne lampe, da betjeningspanelet på selve lampen er mindre optimalt.

Lishua

Lampen har alle de forskellige farve-modes sammen med simulation af filtre, så det er rimeligt nemt at ramme en bestemt farve igen. Dermed er den velegnet til videoeffektlys. Den er rigtig god til at lave farvede baggrunde med eller andre anvendelser, hvor der kræves farvet lys med stor lysstyrke.


 NanLite PavoTube 30C

Vi er store fans af LED-lamper formet som lysstofrør, da de er nemme at bruge til interviews, og ofte kan erstatte en 1x1 LED-lampe. PavoTube er af typen RGBWW og fås i to længder: 129 cm og 64 cm. Vægten er henholdsvis 1,2 kg og 0,9 kg med det indbyggede batteri. Ved 5600K leverer den lange udgave 630 lux/1m, mens den korte leverer 350 lux/1m. Dermed er lysudbyttet i den lave ende, men det er prisen så også.

Det indbyggede 2200 mAh batteri kan strømføde lampen i 2,2 time og kan oplades på 4 timer. Dertil kan lamperne strømfødes med den medfølgende strømforsyning eller D-Tap. Der er ingen DMX-kontrol, men der er et sync stik, så flere lamper kan styres samtidigt via en af lampernes kontrolpanel. Det er muligt at fjernbetjene lamperne med en fjernbetjening og WiFi-adapter – begge dele er ekstraudstyr.

Nanlite2

Kontrolpanelet er supernemt at styre via de to kontrolknapper for enden af lampen. Der styres farver, filter, simulationer og diverse effekter. Den anden ende af lampen er optaget af strømstik og stik til synkroniseringskabler. Montering af lampen foregår enten med en wire igennem et hul i den ene ende eller en klemme på stativ. Der er ingen stativgevind i enderne af lamperne.

Disse lamper er et godt sted at starte, hvis man vil i gang med RGB-lys, da de er nemme at gå til og har en fin lyskvalitet til en fornuftig pris.   

 

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - December 2019

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her