Bedre lyd video

Af JOS Svendsen, 28. maj 2020

Sådan får du bedre lyd på din video

God lyd betyder alverden for dine produktioner, men langt de fleste videokameraer er begrænset til to lydkanaler. Og DSLR-kameraer har ofte problemer med lydkvaliteten. Vi kigger på mulighederne for at få filmlyd på produktionerne.

Det et langt nemmere at tilgive dårlig billedkvalitet, end det er at overleve dårlig lyd. Hvis ingen kan høre, hvad der bliver sagt, er slaget om seernes opmærksomhed tabt – med mindre de er specialister i mundaflæsning.

God lyd er på den ene side ret enkelt – sæt mikrofonen så tæt på lydkilden som overhovedet muligt. På den anden side skal du have styr på alt det praktiske i forbindelse med god lyd, hvilket hurtigt kan være komplekst. 

Det er strengt taget muligt at trylle med de to lydkanaler, der sidder på hovedparten af alle video- og DSLR-kameraer, men det er svært. Der er nemlig ingen, som har gentænkt lyden siden videokameraer brugte bånd.

 

Læs ProAV Magasinet Maj 2020 her

 

De to kanaler på et videokamera er tænkt til en shotgun-mikrofon, der er en form for reservemikrofon og en indgang til en kablet interview-mikrofon. På DSLR-kameraer er der normalt bare en 3,5 mm stereoindgang til mikrofoner, som er tænkt til montering på toppen af kameraet i dets flash-sko. Det sidste er fint, hvis man kun optager sig selv med kameraet holdt i arms afstand – eller man bare skal bruge noget baggrundslyd. 

Men dagens behov er anderledes. God lyd er vigtig - og helst god lyd på den nemme måde.

Rettidig omhu med lyden

Muligheden for at kunne anvende flere mikrofoner og forskellige typer af mikrofoner er vejen frem – hvis kameraerne så understøttede det. 

Dertil er der alt det praktiske i forbindelse med lyd. Kabler er gennemprøvet teknologi, men det nytter ikke, hvis man kan snuble i teknologien, når der skal produceres hurtigt i vores travle produktions-dagligdag. 

Heldigvis er der løsninger, som kan hjælpe i begge tilfælde. Der er to elementer i det. Det ene element er at gøre shotgun-mikrofoner trådløse. Det andet element er at bruge en ekstern recorder/mixer.

Vi fremhæver shotgun-mikrofoner, fordi denne type mikrofoner dæmper side- og baggrundsstøj. Knaphuls-mikrofoner (lavalier), som sidder på traditionelle trådløse mikrofonsystemer, er derimod ikke retningsbestemte. Det er smart at have retningsbestemte mikrofoner alle steder, hvor det er upraktisk at sætte mikrofoner på personer. Det kunne være ved hurtige interviews eller dokumentarer. 

Heldigvis er der trådløse sendere, som kan påsættes shotgun-mikrofoner, så man slipper for kablerne. Det gør det meget hurtigere og nemmere at bruge disse større mikrofoner. Disse sendere adderer en bid ekstra vægt til mikrofonen og kræver, at man har en ekstra modtager, men gør shotgun-mikrofoner super fleksible i brug.

 

Se vores video her

 

Fleksibilitet med mikrofoner giver bedre lyd

Men så er der problemstillingen med at bruge mere end to mikrofoner. Det kræver en mikser eller bedre en recorder med flere kanaler. En recorder med fire eller seks kanaler er fin til mindre produktioner, hvor du selv er lydmand. 

En sådan recorder giver mulighed for at optage lyden fra to sæt trådløse mikrofoner og en shotgun-mikrofon samt lyden fra kameraet. Der er massevis af muligheder her. Det er vigtigt at optage lyden på separate spor, så man senere kan lave et lydmiks, hvis det er nødvendigt. 

Lyden fra kameraet er god at have til synkronisering af lyden med ens optagelser – og som et nød-lydspor. Trådløs lyd er dejlig praktisk, men er afhængig af at der er batterier, som virker, og radiosignaler der ikke forstyrres. Derfor kan lyden fra kameraet være den redning, som gør, at produktionen alligevel kommer i hus.


 ⭐️ Vi anbefaler ⭐️

Vi er meget store fans af SoundDevices MixPre-serie af recordere. De leverer stjernegod lydkvalitet og er dertil supernemme at betjene. SoundDevices recorderne har en tydelig ring om lydstyrke-kontrollerne, som lyser grønt eller rødt afhængigt af, om signalet er fint eller overstyret. Det gør, at man hele tiden har en status på ens lyd. Enhederne kan startes og stoppes via HDMI, og de har tilmed en smart app. Recorderne kan håndtere tidskode og har nogle af de bedste forforstærkere på markedet. Dertil er hovedtelefonforstærkeren super kraftig. Det er smart, hvis man er i støjende omgivelser. Vi anbefaler specielt SoundDevices MixPre 3n og MixPre 6n. 

Et par gode hovedtelefoner er også vigtige. Her er det vigtigt, at det er professionelle hovedtelefoner, da de er neutrale i lyden og udelukker mest muligt støj fra omgivelserne ved passiv støjdæmpning. Aktiv støjdæmpning farver nemlig lyden. Som minimum anbefaler vi Sennheiser HD-25 modeller. Bedre er Beyerdynamic DT770 eller Sony MDR7510. De er alle klassikere.

Så er der mikrofoner. Det er ikke helt enkelt, og det vil vi gerne komme tilbage til i en separat artikel. Vores umiddelbare favorit er Sennheiser MKE 600. Alle shotgun-mikrofoner og alle kablede mikrofoner kan gøres trådløse med en separat sender. Den skal så passe både til mikrofonen og ens eksisterende modtager. 

I den lave ende anbefaler vi Sennheiser XSW-serien til shotgun-mikrofoner, der ikke kræver ekstern strøm. I den mere avancerede ende af markedet har Sennheiser, Deity, Sony, Røde og Saramonic alle sendere, der kan påmonteres shotgun-mikrofoner – og levere spænding til de mikrofoner, som har brug for det. 


 Hovedtelefonudgangen på kameraet gør en forskel

Har man et hybrid-kamera, der ikke har hovedtelefonudgang, er situationen lidt anderledes. Her bliver det et valg, om du skal sende et signal fra recorderen til kameraet, så du har et 100% synkront lydspor på kameraet, eller du skal lade kameraet optage lyden helt fritstående. 

Den første metode betyder, at du skal bruge et lydspor på recorderen til nød-lydspor, altså det som du kan bruge, hvis noget går galt med recorderen. Den sidste metode betyder, at du skal synkronisere lyden i redigeringssoftwaren. Vi er mest til, at kameraet altid optager et lydspor. Det skyldes, at du skal starte to enheder ved hver optagelse, hvor det hænder, at recorderen ikke startes, når kameraet startes.

 

Læs ProAV Magasinet Maj 2020 her

 

Nogle recordere har en HDMI-indgang, som gør, at de starter samtidigt med kameraet, hvis de to enheder forbindes. Det er smart.

Bedre lyd NETEn anden ting, som er central for god lyd, er at monitorere lyden. Det er vigtigt at sikre, at lyden ikke er overstyret, eller at der er udfald i lyden, udover naturligvis at monitorere lydkvaliteten. Her er et par gode professionelle hovedtelefoner essentielle. Dertil er det vigtigt, at recorderen er veldesignet rent ergonomisk, så det er let at overskue, om der er signal, og om dette er overstyret. Hvis du både skal betjene kameraet og styre lyden, skal en af delene være nem at bruge. 

Konklusion

Ved at tænke i multikanal lyd kan man få bedre lyd på ens videooptagelser. Trådløs lyd giver mulighed for et bredt udvalg af mikrofoner, uden at man mister produktionshastighed.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Maj 2020

 

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her