31. juli 2014

Revolutionerende IP teknologi til Go' produktioner

Studierne på Hovedbanegården og i Tivoli er tilsluttet et IP system, der gør det muligt at producere og afvikle på begge lokationer fra ét kontrolrum. Systemet er det første af sin art, og der udvikles løbende, mens man sender!

Når der sendes Go’morgen Danmark fra Hovedbanegården, Go’aften   Danmark fra Tivoli så bliver selve produktionen og afviklingen lavet i studierne på Hovedbanegården – også udsendelserne fra både Tivoli og Hovedbanegården. Det har man gjort tidligere, men da foregik det via tykke coax kabler på traditionel vis. I dag foregår det via IP, og i teorien kan man derfor producere fra en hvilken som helst lokation, uanset hvor studiet måtte være. Så længe der er en internetforbindelse, der er kraftig nok, kan det lade sig gøre. I teorien i hvert fald.

For enhver IT-mand vil sige, at det da ikke er noget problem. Men når talen går på billede og lyd – ikke mindst live, så er sagen en helt anden. Faktisk fandtes der ikke eller kun delvist, teknologi, der kunne løse opgaven. Så den er bygget op helt fra bunden, og man har løbende måtte opfinde det, der ikke findes på markedet!

2 måneder til en 3-årig opgave

TV 2 har et mangeårigt samarbejde med Nordisk Film på Go’ produktionerne og også med svenske Boffins. Herunder ikke mindst svenske Ola Malmgren, der har været tilknyttet TV 2 i mange år. ”Havde vi ikke haft det samarbejde i forvejen, tror jeg ikke, de havde givet os lov”, fortæller svenske Ola Malmgren med et smil på læben. Og med god grund, da man reelt havde et par måneder til at løse en opgave, som mange mener, man reelt skulle bruge tre år til!

Maria Uhrenfeldt, teknisk produktionsleder på Go’morgen og Go’aften  Danmark forklarer: ”Vi startede i 2013 men havde reelt kun efteråret og vinteren til at implementere systemet. Herunder også at undervise al personalet i den nye teknologi”.    

Her var ikke kun tale om IP delen, men også at man ville lave et fuldt automatiseret system. ”Således blev hele studiet på Hovedbanegården strippet og nyt udstyr sat op. Meningen var, at man ville køre 100 procent automatisk som i et nyhedsstudie. Det betød blandt andet også implementering af software som iNews og Mozart. Indtil da havde man kørt på traditionelle systemer, og journalisterne var mere vant til Word og Excel end iNews. Så det var en kæmpe opgave”, fastslår Maria.

Fuld automatisering

Automatiseringen betød, at man ville køre automatisk lyd, lys og billede via mere eller mindre pre-programmerede systemer/software. Men det gav en række udfordringer. ”Da der er tale om et underholdningsprogram, er der langt flere ubekendte end for eksempel på TV 2 News, hvor alle altid mere eller mindre har deres faste plads. Noget så enkelt som at en gæst ikke altid stiller sig præcist på den plet, hvor man har tænkt det, og at det var let nok at tænde for lyset men vanskeligt at slukke igen, var udfordringer, vi ikke kunne se, var der, før vi kørte live”, forklarer Ola Malmgren. ”Så ret hurtigt fik vi ændret de systemer, så man nu tænder og slukker manuelt”, uddyber Maria Uhrenfeldt. Man havde også vanskeligheder med, at lyden ikke blev god nok, og lyset var for hårdt – igen fordi der er tale om et live show, der flytter sig og ikke et mere eller mindre statisk program, som nyheder ofte er.    

Så produktionen kører mere eller mindre automatisk, men man prøver at finde ud af systemer og løsninger, der betyder, at det kan afvikles, som det var hensigten fra begyndelsen. ”Udfordringen ligger jo blandt andet i, at vi sent aftenen før får at vide, at man ønsker et nyt indslag dagen efter – vi vil meget mere rundt i Tivoli med interview. Og musik og lange gåture”, forklarer Maria Uhrenfeldt.

Derfor afprøvede man så meget, man overhovedet kunne inden installationen. Det foregik hos Boffins i Malmø, hvor man prøvede at simulere hele set-uppet, så det var mere eller mindre ”plug and play”, da det endelig skulle installeres.

Delay problematik med video over IP

Den automatiske afvikling var dog kun en del af opgaven, den anden var at køre alt over IP. Denne del ville give en del udfordringer. Ikke så meget at sende lyd og billede via IP – det er faktisk rimeligt let. Problemet er, når der er tale om en live udsendelse. ”Problemet er altid latency eller delay. Data bliver sendt i pakker, og de kommer ikke altid med samme fart. Her er jo tale om et set-up med 5-6 kameraer, lyd og chat tur retur. Skulle vi bare sende video og lyd én vej, var det ikke noget problem”, forklarer Ola Malmgren og uddyber: ”Vi havde brug for et system, som kunne køre et hundrede procent synkront. Vi kan jo ikke have, at produceren får besked om en justering, hvis billedet der bliver mixet, er et til to sekunder forsinket. Den problematik har vi løst nu, men det var ikke nogen let opgave”.

Problemet er blandt andet, at det udstyr, der er lavet til at sende lyd og video over IP, ikke tager højde for denne delay, der kan opstå, når der skal sendes fra et sted og mixes/produceres fra et andet. Udstyret kunne ikke købes i en færdig pakke. Man måtte stykke ting sammen og endda selv lodde print til de løsninger, der ikke var opfundet endnu. Det samme gælder softwaren, hvor man løbende må rette ”bugs” og justere ind.

Boffins har da også konstant en mand siddende under live udsendelserne. Han/hun tager sig af CCU arbejde og Teko opgaver og ovevåger det IP tekniske. Det gør man for at kunne justere og rette løbende på de problemer, man ikke har en chance for at forudsige vil ske. Løbende bliver man bedre og bedre, og på et tidspunkt vil man have en ”færdig pakke”, der vil kunne implementeres i andre sammenhæng eller på andre TV-stationer for den sags skyld. Man afvikler også udsendelserne fra Hovedbanegården via IP, selvom studiet er få meter fra mix-rummet.

Dansk verdenssensation

Systemet er nu oppe at køre og kan scaleres til hver produktion. Man er så langt med det, at man nu flere gange har kunnet have et live band et sted i Tivoli, mens man samtidig sender live fra det faste studie, men alt mixes og alle ”ordrer” gives i realtime via IP på Hovedbanegården! Faktisk kræver det ”kun” en båndbredde på 1-2 gigabit, men det afhænger naturligvis af produktionens omfang. Problematikken var som sagt mere at få systemerne til at arbejde synkront i real-tid end båndbredde.

Det er lidt af en verdenssensation, man har lavet i København, og der findes så vidt vides ikke systemer, der kan helt det samme noget andet sted i verden. Der findes nogle, der minder om det i USA og ikke mindst Canada. Men her er tale om nyhedsudsendelser og ikke underholdning, som sætter langt større krav.    

På sigt er teknologien fantastisk, da man på den måde kan lave et studie hvor som helst i verden og holde produktion til ét sted. Læg mærke til vi taler om et helt set-up med flere kameraer, lyd og lys og ikke bare et håndholdt kamera og mikrofon. På sigt vil teknologien sikkert også nå til TV2 i Odense, selvom der ikke er konkrete planer lige nu. Dog har man opbygget TV2 Fri´s lokaler, så de hurtigt kan omstilles til den nye teknologi. I fremtiden kan man forestille sig at kunne bruge samme mulighed til eksempelvis Tour de France eller VM i fodbold.  

Fidusen er også, at man er helt ligeglad med, hvilke systemer man bruger til optagelse af billede og lyd. En hvilken som helst standard kan blive konverteret og brugt via TV2s geniale IP struktur.    

Systemet, TV2 har implementeret er mildest talt verdensklasse og viser endnu engang, at går talen på AV er Danmark langt, rent teknologisk. Også selvom der har været stor hjælp fra et innovativt svensk firma i denne sag!

 

Af: Peter Hyldahl
 

ProAV Digital

Forside teaser 5 20 NET2

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Live Streaming
  • Peter Albrechtsen
  • Canon 1DX
  • The Cube
  • NowTek

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her