video still 3.15.1

Af Jens Walther/JOS Svendsen, 17. november 2021

ProAV Expo 2021 - Lys

Udviklingen inden for lamper går imod højere lyskvalitet. Efterhånden har alle nyere LED-lamper en lyskvalitet, som er god nok. Lamper til hvidt lys, der har mystiske farvestik, ses efterhånden kun i den helt billige ende af markedet. Udviklingen går mod at udjævne farvespektret for lampen, så dens lys bliver så naturligt som overhovedet muligt. Den største udvikling sker på RGB lamper, hvor anvendelse af flere farver i LED giver mere præcise farver og bedre farvekvalitet. Og så er der gang i LED-rørlamper, som er populære, fordi de er nemme i brug og er batteridrevne.

De har også alle fjernbetjening i form af apps. Det er specielt til streaming og YouTube-brug, at de er populære. Hos de professionelle er der i øjeblikket en trend mod simpelhed. Hvidt lys uden for mange dikkedarer. Men også her er RGB-lamper ved at blive populære, da lysstyrkerne og lyskvaliteten for disse lamper er på vej op. 

 

Læs ProAV Magasinet November 2021 her

 

Atendi viste netop RGB-lamper med mere end fem farvers LED’er. Amerikanske Roscoe, der ellers er kendt for lampefilter, er gået ind i markedet for LED-lamper med et stort fokus på farvekvalitet. Roscoe DMG Dash har LED’er i syv farver og kan anvendes på toppen af et kamera. Lampen er ekstremt robust og leverer op til 320 Lux / 1M med en batterilevetid på hele tre timer.

Dertil viste Atendi løsninger med opdelte lamper. Der blev vist et interview set-up, hvor samme lampe med forskellige grader af diffusion både oplyste baggrunden og stolene til interviewpersonerne. For at gøre det ekstra interessant blev et sæt af Dedo reflektorer brugt til udfyldningslys. Vi har tidligere anmeldt Dedo reflektorer – læs anmeldelsen her

En nyhed på distributionssiden var, at Focus Nordic er blevet direkte importør af kinesiske Nanlite, der stræber efter at tage kampen op med Aputure. Den seneste nyhed fra Nanlite er LED-rørlamperne Pavotube II, der har fået forbedret lyskvalitet i et helt nyt design. Der er nu kommet 60, 115 og 225 cm udgaver. Alle med interne batterier og lysstyrker mellem 380 og 990 lux /1 M. Dertil er Nanlite kommet med en Forza 500 på netop 500 Watt, som direkte konkurrerer med Aputure 600d, som vi anmeldte fornyligt – læs anmeldelsen her.

Også Scandinavian Photo, som udstillede på ProAV Expo for første gang, har været en tur i Kina og er blevet importør af Godox. Det er en leverandør af flash-enheder, som nu satser kraftigt på at udvide sit udbud af LED-lys. Det er dog primært i den lavere ende af markedet, idet man har content creators og YouTubere som målgruppe. Specielt til dem, er der en kommet en serie af LED-fladpaneler og LED-rørlamper. 

 

Læs ProAV Magasinet November 2021 her

 

Koncert- og udlejningsbranchen har været hårdt ramt af pandemien, men selvfølgelig blev der vist spændende nyheder inden for koncert- og showlys. Hos Light Partner viste Martin Braad den helt nye Chamsys MagicQ Stadium lyspult, som har 64 DMX-universer. Pulten findes i to udgaver, en med indbygget skærm og en “Wing” udgave, hvor computerskærmen giver den visuelle kommunikation. Martin fortalte, at der allerede er solgt en god mængde af pulten, endda inden Light Partner havde en demomodel på lageret. Lysfolket har ventet længe på en pult i den kompakte størrelse og med de mange muligheder. 

Rasmus Sabroe fra Gobo kunne vise en spritny serie fra LumenRadio, som laver trådløs DMX-styring. Enhederne var kommet dagen før messen startede, og samtidig kunne han fortælle, at LumenRadio har købt konkurrenten Wireless Solution, så på den lange bane vil der kun blive en gældende protokol inden for trådløs DMX, nemlig CRMX, hvilket alle jo kun kan bifalde. De nye enheder har den fordel, at de kan streame direkte, så der ikke behøves et access point for at få det til at virke. Serien hedder CRMX Luna og findes i en med et DMX-univers og en med otte universer. Enhederne kan både være transmitter og receiver, og de bruges både på showlys produktioner og til lysstyring på filmsettet.

Jakob Hansen fra Matrix Sales viste en helt ny lampe fra Chauvet, Rogue Outcast, en beamwash moving light, som har flere gode features. For det første er den IP65, dvs. at den kan tåle at sidde udendørs i regnvejr, og samtidig er den let, vejer under 10 kg, så lysteknikeren kan sagtens rigge den selv. Den har RGBW LED lyskilde, og yder 7X45 watt. Jakob kunne fortælle, at Matrix Sales allerede har solgt en stor stak af dem til rentalbranchen; så der er stadig liv og behov for nye investeringer i rental, heldigvis. 

Motor Stage Automation er et helt nyt udlejningsfirma inden for scenekraner, og på deres stand kunne Blake McNally berette, at udlejningsfirmaet er kommet rigtig godt fra start trods corona restriktionerne. Udlejningen koncentrerer sig først og fremmest om det danske marked, men har også lavet udlejninger i UK, Rumænien og Holland i den forholdsvis korte tid, firmaet har været på banen. Blake kunne også fortælle, at deres egenproduktion af sceneudstyr og fly rail er i gang, og de er snart leveringsdygtige.

LÆS OGSÅ

ProAV Expo 2021 - AV

ProAV Expo 2021 - Produktion

ProAV Expo 2021 - Billede

ProAV Expo 2021 - Business

ProAV Expo 2021 - Lyd

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet November 2021

ProAV Digital

ProAV9

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Esport 
  • Sony FX6
  • Trådløs filmlyd
  • Lange lys
  • Micro mikrofon

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her