Motion Graphics 1

Af Michael Vogelius, 24. februar 2016

Plug-ins til Cinema 4D

Der findes et utal af ekstraprogrammer til din redigeringssuite og motion graphics software, og det kan være svært at få et overblik. Vi har vores anbefalinger, men vi spurgte også på de sociale medier, hvad filmfolk i Danmark og Europa bruger, og her kommer vores samlede anbefalinger. Det er ikke en omfattende test af hvert plug-in, men en oversigt over de mest benyttede ekstra programmer for tiden.

Mange er sikre på, at de sidder på det bedste redigeringssoftware. Sværere vil det straks være at få et overblik og en tredjepartssoftware. Ofte er det udviklet af en enkelt person, som sidder i kælderen og udvikler på et script til eksempelvis After Effects eller Cinema 4D. De har ikke midlerne til at markedsføre sig og har ofte ikke tid til at følge med de nyeste programversioner.

Vi har delt artiklen op i plug-ins til de enkelte programmer, men skriver også, hvis den findes i udgaver til andre 3D- eller redigeringssuiter.

Adobe After Effects

Har udviklet sig meget i de senere år og har udviklet mange nye funktioner som tidligere kun kunne opnås med et plug-in. F.eks. har After Effects nu en god funktion til at udvikle slowmotion af 25 fps filmmateriale. Da skulle man før bruge et program som Twixtor til at skabe de frames, der manglede, for at det blev en flot glidende slowmotion. Men selvom After Effects gør et godt stykke arbejde, er der stadig mange, som bruger Twixtor Standard og Pro, som kan skubbe grænsen endnu mere mht. at få en god slowmotion. Her kan man kombinere en Rotoscope maskning med en slowmotion baggrund, som ser troværdig ud, uden f.eks. at lodrette stolper i optagelsen pludselig bliver bøjet og ser unaturlige ud.

Prisen for Twixtor Standard er 2.280 kr. og en pro udgave koster 4.145 kr. hos www.revisionfx.com/products/twixtor/pricing/#ae_compatible_4

Tracking er også et stort emne. At følge en bevægelse og indsætte et logo eller 3D produktbillede er en øvelse, jeg altid har med på mine kurser. I After Effects er der en god og brugbar Point tracker. Men hvis det f.eks. er en større overflade, man vil følge, som i optagelsen forsvinder bag en bil og kommer frem senere, så er Mocha at foretrække. Der følger en Light version med i programmet, men en opgradering til en fuld pakke kan købes til 5.500 kr. på www.imagineersystems.com/store/mocha-pro-v4.html

Mocha er også god til at Rotoscope, til at stabilisere optagelserne med mere. Kan bruges med Adobe Premiere, Apple Motion/FCP, Autodesk Flame/Smoke, Boris FX, Cinema 4D og mange andre.   

Trapcode Suite 13 fra RedGiant er en super partikelgenerator og bliver f.eks. brugt til at generere røg i Harry Potter film og lysende strokes, landskaber og meget andet. Effekten Shine blev meget brugt og misbrugt, da den kom frem. Den genererer en kraftig lysstråle, som kan animeres.

Trapcode Particular er meget benyttet, og hvis økonomien er til det, vil jeg anbefale at investere i hele Trapcode Suiten til 6.900 kr. hos www.redgiant.com

Kan bruges i FCP, Premiere Pro, AVID og After Effects. Det er ikke et enkelt program, og på mine kurser kan jeg se, at de mange muligheder for at tweake animationen er en
udfordring, som senere bliver en styrke. Men kan næsten alt med det plug-in.

Element 3D fra Video Copilot. Var oprindelig et plug-in som kunne tilføre After Effects rigtige 3D filer i en fart. Den kan generere 3D objekter og tilføre naturtro overflader, uden at computeren skulle stå i dage og bearbejde alle informationerne. Men efter After Effects CC har lavet et samarbejde med Cinema 4D, så har man allerede mange af de samme fordele, som Element gav. Nu kan man tage 3D objekter fra flere 3D programmer og animere i After Effects og Cinema 4D Lite. Elements har dog stadig en berettigelse i form af hastighed og en nemmere brugerflade.

Flere bruger i dag alle tre programmer samtidig, hvor funktionerne flydere mere og mere sammen. Prisen for den mindste Element pakke er 1.400 kr. Men man kan tilkøbe et væld af overflader og lyseffekter. Lige nu kan hele pakken købes for 2.400 kr. hos www.videocopilot.net/products/element2/#bundles

RSMB (ReelSmart Motion Blur)

Dette er en forbedring i forhold til den automatiske Motion Blur (bevægelsessløring), som findes i After Effects. RSMB analyserer mere præcist, hvor hurtigt et objekt bevæger sig, og hvor meget sløring det normalt ville betyde i en filmoptagelse.

Den kan købes hos revisionfx.com og koster fra 610 til 1.020 kr. for en Pro licens. Kan også bruges af After Effects, Autodesk Systems, Avid Systems, Final Cut Pro, Motion, Nuke, Premiere Pro, Resolve, Scratch og Vegas Pro.

Cinema 4D

Der findes mange 3D applikationer, og vi kunne have taget dem alle med i dag, men pladsen tillod det ikke og flere af de plug-ins, der bliver omtalt, kan også købes til andre 3D programmer.

Cinema 4D findes i flere udgaver. Deriblandt Cinema 4D Lite, som følger med After Effects til Studioversionen og indeholder alle funktionerne. Men der er stadig en god grund til at se på nogle af de plug-ins jeg vil skrive om her. Jeg har f.eks. undervist det norske Geologiske institut i Trondheim. De skulle bruge Cinema 4D til at vise bjerglandskaber og bevægelser i jordlagene. Der skulle de bruge et plug-in, som hed DEM Earth 3. Det koster 2.082 kr. og kan købes her: www.cinemaplugins.com/c4d-plugins/dem-earth. Der findes altså et stort og meget specialiseret udvalg af ekstra programmer til alle formål.

Jeg vil her omtale de mest almindelige plug-ins til hurtigere rendering, bedre overflader og renderinger af f.eks. lys igennem glas, samt partikelgeneratorer som X-particles og Arnold.

Det er stadig en større mundfuld, og nogle plug-ins er hele programmer inde i programmet. Men når du først har brugt det 100 gange, er det helt enkelt! Heldigvis er der er et væld af gratis tutorials på nettet.

X-particles er en lækker partikelgenerator, som kan udvikle fænomener som vand i bevægelse, ild, lysende strokes og røg. Alt sammen noget du også kan i dit 3D program. Men her slipper du for lange nætter med Xpresso-kodning. Programmet koster 4.000 kr. og kan hentes hos 3.x-particles.com

TurbulenceFD

Trækker effekten Fractal Noise til det ekstreme. Den kan udvikle røgeffekter og ild på en meget overbevisende måde. Samt udnytte grafikkortet helt ud. Kan købes hos www.jawset.com og koster 4.000 kr. Det kan også købes til LightWave 3D og After Effects.

Når du så har udviklet dine objekter og vil blende dem ind på din realfilm, skal du give overfladen det rette filmiske look, og her kommer alle renderingsprogrammerne ind.

En gammel kending er VRAYforC4D. Den kommer med overflader til alt fra glas til den rette farvetone til husvægge.

Hastigheden i renderingen er også forbedret pga. bedre udnyttelse af grafikkortet. Dette gælder også for den næste partikelgenerator:

Arnold

Er det mest anerkendte for tiden, der var flere, der anbefalede programmet på både de danske og udenlandske brugergrupper. Det kan klart anbefales at følge de nyheder og tips, der kommer på alle de brugergrupper, der findes på Facebook og lignende.

Arnold giver en forrygende billedkvalitet og udvikler overfladen utroligt hurtigt. Programmet er udviklet sammen med Sony og bliver brugt lige fra filmen Det regner med frikadeller, Pacific Rim til Gravity.

Kan købes hos www.solidangle.com/arnold/plugins og understøtter også Maya, SoftImage, Houdini og Katana. Prisen er 5.200 kr., og licensen kan flyttes fra en 3D application til et andet.

Min anbefaling er at hente prøve-versionerne og se, hvad der passer ind i jeres produktionsmiljø. Køb samtidig et nyt grafikkort eller 8, som i dette tilfælde.

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Innovation House
  • Pascal Audio
  • Streaming
  • Trådløs 4K
  • Naturkraft
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her