31. juli 2014

Pludselig stikker kameraet til vejrs

Fotografering fra drone åbner helt nye vinkler på f.eks. skiløbere, mountainbikere, skatere og vandskiløbere. Kameraet er ikke længere bundet til hue, hjelm eller skistav, og det kan bevæge sig over, under og ved siden af sportsudøveren - ja, det kan såmænd også stikke af.

 
I Nikolaj Jungersens og Kasper Kiertzners kortfilm, The Dirtjumper, møder vi Gregers, en ung, jysk smed, som elsker at køre mountainbike. Han elsker det så højt, at han har bygget sin egen bane med de utroligste forhindringer. Filmen byder på maveknibende nærbilleder af cykelakrobatik, som du næppe har set det før, men det allermest fascinerende er, at kameraet er alle vegne. Under bikeren i de vildeste spring, over ham, ved siden af ham, i hælene på ham, foran ham…
    

Hemmeligheden bag dette nærvær er, at de medbragte kameraer i udvalgte scener er oppe at flyve med en drone.
    

Til daglig er Nikolaj en del af produktionsteamet hos Playground Production, hvor han er kameramand og klipper. Playground Production er specialister i luft-fotografering til film-, TV- og reklameproduktioner.

Helikopter-syn
De bruger fjernstyrede multirotor-droner, som gør det muligt at komme helt tæt på og rigtig langt væk i samme skud. Kameraet hænger under dronen i en såkaldt gimbal; et højteknologisk kameraophæng, der går til yderligheder. Den ene yderlighed er, at kameraet kan drejes i alle mulige vinkler 360 grader højre, venstre, op, ned. Den anden er, at kameraet holdes upåvirket af de vibrationer, som dronens otte rotorer naturligt fremkalder. Det giver ekstra skarpe billeder.
    

“Med en fjernstyret drone kan du få det lækreste overbliksbillede, følge ting i flugt og stikke til vejrs på ingen tid. Og så koster det kun en brøkdel af, hvad det koster at leje en helikopter,” siger de hos Playground Production.

Drengedrømmen opfyldt
Monitor Pro har flere gange skrevet om droner anvendt til film- og fotoopgaver, men det tog lidt tid, før vi fik drengedrømmen opfyldt - at se en drone lette på få meters afstand og måske endda få lov til at styre lidt. Begge dele fik vi opfyldt i selskab med Nikolaj Jungersen.
    

Med fjernstyringens joystick under min højre pegefinger må jeg konstatere, at det ikke er så ligetil at nå frem til de rolige, kontrollerede bevægelser, som er grundbetingelsen for de gode billeder. Det første, jeg spørger Nikolaj om, er derfor: Hvor lang tid tager det at blive fortrolig med at styre dronen?

 

Langsom læring
“Jeg har selv brugt en måneds tid på at lære den at kende,” fortæller Nikolaj. Vel at mærke en måned, hvor han var ude at flyve så godt som hver dag. “Det betyder ikke, at man er fuldt rutineret efter en måned,” understreger Nikolaj. “Det er faktisk en helt ny måde at fotografere på, for eksempel skal man kunne spejlvende flyveretningen i hovedet.”
    

“Derfor anbefaler vi, at man starter med den mindste model, en Phantom. Og at man bruger nogle dage på at vænne sig til flyvningen uden kamera. Gimbalen er superfin elektronik, og ved et styrt kan den meget vel tage skade.”
    

Hvordan styrer man både drone og kamera? “Vi er minimum to personer på optagelse: En drone-pilot og en kamera-operatør. Begge er udstyret med liveview monitorer. Det kræver, at man arbejder godt sammen og kan kommunikere. God planlægning er heller ikke af vejen,” mener Nikolaj.

Kameramand og pilot i sync
For at få det perfekte skud, er det essentielt, at både pilot og kameraoperatør er specialister, samt at de er fuldkommen i sync med hinanden. Vigtigt at få på plads, inden man kaster sig ud i droneoptagelser i den store stil, er desuden de regler, som droneflyvningen er underlagt. Det kræver en dispensation fra Trafikstyrelsen, som åbner op for, at vi kan filme flere steder, fortæller Nikolaj Jungersen.
    

Nikolaj Jungersen er selvlært kamera-mand og klipper. Interessen for at flyve kom, da Playground begyndte at forhandle dronerne, fortæller Nikolaj, der i dag er næstældste medlem af det fire mand store produktionsteam.

20 procent
Playgrounds første produktioner blev til, dengang selskabet hed RAD Film og producerede skifilm, som blev distribueret på DVD. I dag producerer Playground både film, tv, reklamer, corporate videos og så selvfølgelig de legendariske luftoptagelser. Optagelse med drone er dog endnu så nyt herhjemme, at fire ud af fem produktioner hos Playground Production er af den mere jordbundne type.

 

 

Af: Carsten Legaard
 

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her