Plasa18 ProAV718

Af Jens Walther, 5. oktober 2018

PLASA messe med nordisk interesse

PLASA Show er rykket tilbage til det centrale London, nærmere bestemt Olympia i området Kensington. Det er en medvirkende grund til, at besøgstallet igen er gået op, og at messen i London bliver betragtet som vigtig. I grunden er det en lokal engelsk messe, men mange besøgende kommer også fra andre lande. De nordiske lande er rigt repræsenteret blandt de besøgende.

PLASA dækker alt til scener; både lyd, lys, styring og rigging, men generelt er lyset overpræsenteret på messen, og denne reportage tager også dette udgangspunkt. Nogle af de store lys producenter har givet den hele armen på dette års PLASA; eksempelvis var Robe standen stor og spektakulær med sit jungletema. Andre har mere ydmyge stande, især dem, der befinder sig på svalegangen på første sal. Der var mange spændende ting på messen, og her er et lille udpluk, hvad vi valgte at se på PLASA 2018.

Lys

LED lys er overalt, og der skal ledes længe, hvis man vil spotte en ny lampe, som bruger konventionelle gaspærer. Kvaliteten af det lys, som fås fra de gode LED lamper er på højde med de gamle gaspærer. Så den konvertering af teknik er gået forholdsvis hurtig, til gavn for miljø, men også til gavn for industrien bag, fordi LED lamperne er dyrere, og der bliver udskiftet mange af de gamle lamper til ny LED teknik.

En længe ventet lampe blev set hos ETC; den nye Revelé Spot. Som navnet indikerer er det en spot bevægelampe, der løfter den tradition, der er hos ETC. Lamper, som især tiltaler teatre, fordi farvemuligheder og lyskvalitet er så høj. De fire indbyggede LED farver er sammensat ud fra behov hos teatrene, selv om lampen selvfølgelig også kan bruges til events og koncerter. Lysstyrken er der, men er ikke det vigtigste, men med farvemuligheder, som giver en fin ansigtsfarve på skuespillere, vigtigt på teaterproduktionerne. ETC Revelé Spot har køling, men med meget lav støj, og den nye spot opnåede en Innovation Award på PLASA.

High End Systems er en amerikansk producent, som tidligere har været ejet af Barco, men som nu er en del at ETC koncernen. Derfor er agenturet af helt naturlige årsager overtaget af Atendi, som er ETC distributør i Danmark. Kenneth Jacobsen fra Atendi fortæller, at mens ETC især tiltaler teaterverdenen, så bruges High End til event og rock & roll. Det handler især om lysstyrke, og her har den nye Solarframe 3000, som havde debut på PLASA, noget i ærmet. En 1000W ultrabright lyskilde med ikke mindre end 37.000 lumens som hvidt lys, men der er også farvehjul med 7 positioner, udskiftelig og roterende Gobo hjul og en prisme indbygget. Så en lampe, som kan mange ting, og frem for alt lyse kraftigt!!

ProLights er et nyt agentur i Danmark, som Gobo Highlight netop har startet importen af. Lamperne konkurrerer ikke med Gobo’s andre agenturer fra ClayPaky og Robert Juliat, fordi det lægger sig i et billigere segment. ProLights er udviklet i Italien, men produceret i Kina. ProLights har et bredt sortiment; både bevægelamper, wash lamper og spots, lamper, som er IP65 sikret og små stationære lamper til butikker og mindre installationer. Bl.a. så vi deres nye fresnel lampe serie, Eclipsefresnel, som har monterede kontroller på lampen, så funktionaliteten kan specificeres, inden den hænges op i en fast installation. Den kan selvfølgelig også fjernstyres via DMX. Lampen findes i flere udgaver alt efter behov, bl.a. en stor og en mindre udgave og mulighed for batteridrift. Jens Holm Larsen fra Gobo har store forventninger til agenturet, som på sin vis skal ses som en erstatning for det tidligere agentur Chauvet. En af fordelene ved agenturet er placeringen i Europa - Italien - og de meget gode lagerfaciliteter og beholdning, som ProLights har. De betyder, at der kan leveres meget hurtigt, selv om et givent produkt ikke er en hyldevare hos Gobo.

Kontrol

Grand MA lyspulte fra MA Lighting er de facto standarden blandt lyspulte. MA Lighting er et tysk firma, men danskere har faktisk stor indflydelse på pultene, fordi der sidder tre danskere i den 10 mand store taskgruppe, der laver udvikling på pultene. Den store nyhed hos MA Lighting er deres Grand MA 3 pult og software. Grand MA 3 erstatter Grand MA 2, som kom i 2009. Så det er en længe ventet nyhed, og allerede inden lancering på PLS i Frankfurt i år var første års produktion allerede solgt. Så man skal stå tidligt op, hvis man gerne vil have den nye pult. Jens Holm Larsen fra Gobo fortæller, at 95% af alle turnerende shows bruger pulte fra MA Lighting, og Det Kongelige Teater har netop udskiftet deres lyspulte til de nye Grand MA 3. Hardwaren er færdig; dvs. selve pulten, men softwaren kommer først i en færdigtestet udgave i foråret 2019. Så i øjeblikket kører de leverede MA 3 pulte med MA 2 software.

Nye, internationale regulativer betyder, at teknisk personale ikke må placeres svævende over publikum under en forestilling eller et event. Det giver visse udfordringer, især i lysverdenen, hvor det nu kan være svært at placere følgespots på hensigtsmæssige steder. Det har Robe gjort noget ved med den nye RobeSpot, som er en styreenhed til følgespots. Op til 12 følgespots kan styres fra samme operatør og enhed. RobeSpot er en komplet løsning med stativ, betjeningspanel med trykknapper og touch, og en touchbetjent følgeskærm med indbygget kamera, som giver sigtekontrol, mulighed for flere fastsatte positioner og bevægesekvenser, som hurtigt kan tegnes ind på skærmen. RobeSpot har ”håndtag” og kan bevæges på stativet, så den taktile fornemmelse er ligesom på en konventionel følgespot. RobeSpot blev med stor effekt bl.a. brugt på Eurovision 2018.

City Theatrical er et amerikansk firma, der udvikler trådløs DMX/RDM. I Danmark bliver de forhandlet af Atendi, og på messen så vi deres Multiverse serie, som bl.a. har den fordel, at firmaet har konverteret og optimeret det signal, som sendes igennem luften. Med avanceret filtrering og optimering sendes der mindre data og derfor et mere robust og fremtidssikret radiosignal. Multiverse består af en lille transceiver, Multiverse Node, som placeres ved lampen, og som kan snakke begge veje (nødvendigt for RDM standarden). Multiverse Transmitter kan bl.a. placeres i en truss, den kan håndtere ni DMX/RDM universe. Desuden har firmaet også udviklet et lille chipsæt, som stort set svarer til funktionaliteten af deres Multiverse Node. Disse chipsæt er udviklet til lampeproducenterne, så de kan indbygges i lamper. Bl.a. har City Theatrical et nært samarbejde med ETC og HighEnd Systems, så vi kan forvente, at dette chipsæt bliver indbygget i fremtidige modeller fra disse lampeproducenter.

Vandtæt!!

Vand, lys og elektricitet er ikke de mest forenelige elementer, men alligevel var det et stort tema på PLASA, hvor IP65 certificerede lamper blev vist på mange stande, monteret i montre med regnvejrslignende situationer eller som på den store Robe stand, hvor jungle, regn og fugtige omgivelser var temaet. IP65 betyder ikke, at lampen kan nedsænkes i vand, men den kan tåle at stå udendørs i dårligt vejr.

Robe kommer med en hel serie af lamper under IP65 standarden, bl.a. bevægelamper; på PLASA var der lancering på første lampe i serien, deres iParfect 150RGBW. En parlampe med syv Osram LED kilder på hver 30W stykket, deres optiksystem, som bl.a. kendes fra den populære Spider lampe, og en zoom, som spænder fra 4 til 60 grader. Parlampen hang overalt på den store Robe stand, så det var muligt at se dens funktionalitet (se video).

Chauvet havde også fokus på IP65 standarden. Det er et amerikansk lysfirma, placeret i Florida, men som får produceret 95% af deres produkter i Fjernøsten. Firmaet har delt deres sortiment op i to interessefelter; hhv. DJ og Event relaterede produkter i et prisvenligt sortiment i deres DJ-linje, og show- og teaterlamper i deres Pro afdeling. Den danske distributør Matrix Sales har tidligere kun taget deres Pro produktserie til Danmark, men i fremtiden vil vi både se Chauvet’s Pro og DJ-linje på lager og webshop hos Matrix Sales.

På PLASA var fokus på Chauvet standen selvfølgelig deres Pro linje, og her så vi blandt flere to interessante nyheder. De havde en ny Maverick Storm 1 Wash bevægelampe, som bl.a. er blevet IP65 sikret, så den også kan bruges udendørs og i regnvejr. Maverick lampen var monteret i en montre med konstant ”regnvejr” for at bevise IP65 effektiviteten. Lampen har 4 LED farver indbygget og en god og kraftig lysstyrke. Den virtuelle gobo med individuel LED element styring minder om en rigtig gobo, så der kan laves dynamiske farveeffekter.

En anden nyhed hos Chauvet var også IP65 certificeret; en aflang batten lampe, kaldet COLORado Solo Batten. Den har nyudviklede prismer foran hver af de 12 LED spots, således at lyskeglen kan blive firkantet. Hver spot har alle farvemuligheder, og der kan monteres med dækliste, som kører ind på skinner fra siden af den aflange lampe. De specielle prismer betyder, at der også kan laves et næsten rektangulært lystæppe, med en afgrænset og kasseformet lysoutput som følge. Lampen kan bruges som uplight, liggende eller hængende, og er velegnet både til teater, show og belysning af bygninger.

Succes

Besøgstallet på PLASA var godt, stemningen var god, og på førstesalen var der også en større udstilling af de produkter, som var indstillet til en PLASA Award. Heroppe var der også gjort plads til lidt fysiske udfoldelser i form af små riggingkurser, hvor udstyr skulle monteres hensigtsmæssigt og forsvarligt på en truss under behørig instruktion. Jo, godt at se PLASA Show på banen og vital igen!!        

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Oktober 2018

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her