L1000072

Af Carsten Legaard, 4. May 2016

Pier 2 på Aarhus Havn

Et af de første byggerier herhjemme, hvor AV-løsninger har været en del af planlægningen fra arkitektens aller-første blyantskitser, er Pier 2 på Aarhus Havn. Byggeriet huser en modekoncern med 800 ansatte. Vi har talt med en af de ansvarlige i projektet, projektdesigner hos AUDIO•VISUELT CENTRUM A/S Morten Boelskifte.

AUDIO•VISUELT CENTRUM A/S, i det følgende AVC, afleverede i sommeren 2015, hvad vi vist roligt kan betegne som et svendestykke inden for AV integreret i nybyggeri, Pier 2 på Aarhus Havn. AVC blev inviteret med ind i projektet af arkitekt og bygherre før de første streger blev sat på arkitektskitserne, og det kan i den grad ses på det færdige resultat.

For det første er der plads til AV, som spiller hovedrollen i de 54 mødelokaler og i det store fælles auditorium. For det andet er der proportioner imellem AV-installationer og lokaler. Se for eksempel hvordan den store videovæg, der består af 30 stk. 55’’ skærme, spiller sammen med scenevæggen i auditoriet.

Løsningerne er enkle og unikke i udseende. Skærm og whiteboard er integreret i et stort vægmøbel. Ikke en eneste kabelbakke er at se, ikke et eneste kabel i syne, og samtidig er der taget højde for teknisk vedligeholdelse. Alle de tekniske installationer sidder i et hulrum bagved whiteboardet, og teknikeren, der er på besøg for at fixe en teknisk detalje, kan let løfte whiteboardet ned af væggen, udføre sin opgave og derefter sætte whiteboardet på plads igen.

Tænk AV ind fra starten

”Er der et budskab, vi i AVC gerne vil sende til alle bygherrer, så er det netop, at de bør tænke AV ind i deres projekt så tidligt som muligt,” siger Morten Boelskifte og fortsætter: ”AV-udstyr skal ikke bare ses som noget, der klistres på byggeriet til allersidst, men som noget der integreres lige fra starten og ses som en del af den arkitektoniske helhed. Det handler ikke alene om at gøre processen teknisk smart. Det er også meget nemmere for blandt andet
arkitekter og møbelsnedkere at lave æstetiske løsninger, når de har AV-folkene med i processen.”

”Pier 2 er et flot og overbevisende eksempel på, hvordan de rene linjer i arkitekturen og den nordiske stil forbliver i fokus. For at det lykkes 100% kræver det en dialog arkitekter, bygherrer, ingeniører og AV-rådgivere imellem. Den innovative og udviklende dialog synes vi i AVC er enormt spændende,” siger Morten Boelskifte.

”Normalt tænker man kun på AV, når det ikke virker. I realiteten er AV det, som alle gerne vil have men gerne vil undgå at skulle skænke en tanke, som når man f.eks. går ind i et lokale, og lyset tænder af sig selv. Det er det, vi i AVC gerne vil fremelske i byggeriet.”

Arbejdsplads for 800

Pier 2 byggeriet er daglig arbejdsplads for 800 ansatte i modekoncernen Bestseller. AVC har stået for levering og montering af skærme og tilhørende udstyr til 54 mødelokaler, et stort auditorium samt et teknisk kontrolrum. 800 ansatte udgør rigtig mange daglige brugere, der skal tages højde for, og derfor har samtlige 54 møde-lokaler samme AV-løsning - så kan man betjene ét mødelokale, kan man også betjene alle de andre. Det samme gælder auditoriet, der har samme brugerinterface som mødelokalerne.

En af udfordringerne i planlægningen var et ønske om i en af bygningerne at have rå, upolerede betonvægge. Ingen kabelbakker, ingen kontakter. Gulv og væg løber direkte over i hinanden. Det kræver planlægning og ville ikke være lykkedes, hvis ikke AV-delen var tænkt med fra starten.

For at løse den udfordring har AVC samarbejdet med en visionær bygherre samt indretningsarkitekt fra møbelsnedkeriet Riis Retail i Kolding. Som et resultat er mødelokalernes skærme og whiteboards nu integreret i et vægmøbel, hvor primær tilkobling er trådløs overførsel af PC billede og lyd. Hvis man f.eks. ønsker VGA-stik og audiokabel, er de nemt tilgængelige og ligger på en lille spole skjult bag whiteboardet. Løsningen fremstår i rene enkle linjer og understøtter det minimalistiske arkitektoniske udtryk som ønsket.

Klar til at lave version 2

”Vi ser dette projekt som et vigtigt bidrag til fremtidens byggeri,” siger Morten Boelskifte og fortsætter: ”Vi er i gang med en version 2, hvor alt er på IP – brandvarsling, infosystemer, tv, lys, rumfølere, CTS, AIA, ADK m.v. - alt sammen bliver implementeret i samme kontrolsystem. Dette vil give brugeren en oplevelse af kontrol og betjening af en bygning, som ikke er set før. Der har vi som AV-leverandør mange muligheder for at gøre os gældende.”

Den digitale arkitekt er fremtiden

Det næste step bliver intelligente bygninger som kræver intelligente løsninger, der aflæser brugernes adfærd og behov og afleverer informationerne i form af Big Data. Administration og avanceret analyse af disse data vil give bygherrer mulighed for at transformere brugernes data til intelligente handlinger i bygningen, der efterfølgende kan føre til f.eks. grønne ressourcebesparelser. Det vil få stor betydning for selve vedligeholdelsen og levetiden af AV-udstyr. Det vil også kunne visualisere, hvordan og hvornår udstyret anvendes, og ikke mindst hvornår det ikke gør. AV vil i langt højere grad, end det er tilfældet i dag, være komplet integreret i bygningen.

”Big data betyder, at du kan give en bedre brugeroplevelse for medarbejderne i denne type bygning med intelligente løsninger. Det kan gøres ved f.eks. at vise, hvor der er en ledig parkeringsplads, eller vise hvor man kan finde et ledigt skrivebord eller et ledigt mødelokale i nærheden af de kollegaer, som man skal arbejde sammen med den dag, eller fastholde en bestemt lyssætning i et lokale, en bestemt temperatur, en foretrukken musik, eller optimere medarbejdernes tidsforbrug ved at vise en trafikprognose, så de kan se om det bedre kan betale sig at gå i motionscentret, handle ind eller måske nappe en ekstra times arbejde, før de kører hjem,” forklarer Morten Boelskifte.

Varsling, mens det virker

Et smart netværk kan også varsko teknikleverandøren, før en teknisk dims står af. ”Når en komponent f.eks. begynder at bruge mere strøm, end den plejer, er det tegn på, at noget er ved at gå i stykker. Så kan vi sende en servicetekniker ud, før teknikken i mødelokalet holder op med at fungere,” siger Morten Boelskifte.

”Det er ikke mere kompliceret, end når du i dag betaler for dine indkøb med din smartphone. Teknologien er der. Vi skal bare bygge derefter og få tingene bundet op på den rigtige måde. Den verden ligger åben nu, først og fremmest for nybyggerier, men også for restaureringer,” mener Morten Boelskifte.

En hjælpende AV-hånd til byggeriet

”I dag energioptimerer man et byggeri i planlægnings- og byggefasen, men man kan vinde lige så meget ved at aflæse data, når byggeriet er taget i brug og skrue på knapperne i forhold til de data. Når alt er på IP, har man en nem og overskuelig kabelstruktur. En kontorbygning er ikke statisk over ti år. Der kommer nye lejere ind med andre behov. AVC vil gerne indgå i et formaliseret samarbejde med byggeforskningen, siger Morten Boelskifte og fortsætter: ”Jeg vil vove den påstand, at AV-branchen er dem, der har det bredeste overblik i dette spil, fordi vi er vant til at arbejde sammen med de andre aktører. AV skal allerede ind, når arkitekt og ingeniør planlægger byggeriet. Vi skal ind, før udbuddet er skrevet, det er vigtigt for at AV kan implementeres fuldstændig, og samtidig kan det være en helt afgørende faktor for selve arkitekturen. Man mister mange muligheder for besparende optimeringer i fremtiden, når AV kommer ind som noget af det sidste. AV-branchen har en stor opgave foran sig, for kun vi kan hjælpe de andre aktører i byggeriet med at skabe præcedens på dette område – det ved vi i AVC, og vi står klar med fremsynet rådgivning, innovative løsninger, og det brede overblik,” slutter Morten Boelskifte.

ProAV Digital

ProAV5 21 www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Test af BGH1 
  • ProAV Awards
  • Headsets fra DPA
  • RGB-lys
  • Podcast

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her