27. marts 2014

Organisk LED med perspektiv

OLED teknologien har været mange år undervejs, og de første TV er ude hos forbrugeren. Set med professionelle øjne er teknologien interessant, da den i teorien har mange anvendelsemuligheder. Monitor Pro kigger på teknologien og har prøvet en af de første kommercielle modeller.

 

OLED er mere end blot en ny dille, som LED TV’et, der jo reelt er et LCD TV blot med LED baggrundslys. Med OLED er der tale om en revolutionerende teknologi, der virkelig er perspektiv i. Med det organiske panel vil man nemlig i fremtiden kunne få skærme, der kan scaleres efter behov, efter format og endda modeller, der kan tapetseres eller foldes sammen. Tænk at have en monitor, man kan have liggende i skuffen i OB vognen og tage frem og folde ud i det format, man har brug for!
    

Så langt er man ikke endnu, men ser man på de OLED TV, der er på markedet nu, så vil man opdage, at det blot er 4,5 mm tyndt! Eller langt tyndere end selv de tyndeste LED/LCD TV på markedet. Og grunden til, at det er 4,5 mm, er faktisk, at man bliver nødt til at give panelet en ramme og bagbeklædning, så det ikke går i stykker. For reelt fylder hvert af de tre farvepaneler – RGB, omtrent det samme i tykkelsen som et stykke papir!

Egenskaber som intet andet TV
OLED er ikke en ny teknologi, da den er blevet brugt i mindre displays som bilradioer og mobiltelefoner gennem mange år. Til TV og monitorer har der dog været problemer, der dels skyldes, at der er tale om et organisk panel. OLED står jo for Organic Light-Emitting Diode. Det er en teknologi bestående af kulstofbaserede molekyler, som kan lyse op i forskellige farver og danne et billede, hvis man sender strøm igennem. Det har den egenskab, at man kan lave dem nærmest papirtynde, da man ikke behøver et baggrundspanel til at lyse op.
    

OLED findes i forskellige varianter men opbygningen – grundprincipperne er de samme. Billedet dannes ved hjælp fra ”Electrolumience”. Det er kort fortalt en proces, hvor man via et tyndt lag folie, som er påført elektroner, kan genere lys.
    

Problemet med OLED er, at masseproducere dem uden fejl og i meget store størrelser. Et andet afgørende problem er levetiden. Det er svært at forlænge levetiden for organiske materialer. Billedet dannes af de tre grundfarver Rød, Grøn og Blå – ganske som et almindeligt fjernsyn med billedrør, og her er det den blå farve, som har kort levetid.

Ekstra pixel løser holdbarhedsproblem
Det problem har man nu løst, men det har taget længere tid end ventet. På IFA og CES elektronikmesserne for fem år siden, var man faktisk fremme at sige, at nu var det lige om hjørnet. Men det tog altså længere tid at ”knække koden”. Hovedproblemet og en afgørende grund til, at OLED først er kommet på markedet nu, er, som tidligere nævnt, at den blå farve har meget begrænset levetid. Typisk kun 3-4 år alt efter, hvor meget man bruger sit TV. Det er naturligvis uholdbart, men det har man løst med en ekstra subpixel, der gengiver de hvide farver. Og da det er de lyse og hvide nuancer i et panel, der tærer mest på levetiden, er det en kæmpe hjælp. Det betyder, at hver gang TV’et skal vise hvide eller lyse farver, hjælper den ekstra subpixel til med at lyse op. Derved sparer man på den blå (og de øvrige) OLED farver, og panelet får derved en forventet levetid på 100.000 timer. Det er fuldt på højde med et moderne LED TV. Samtidig er strømforbruget lige så lavt som de bedste LED typer.
   

OLED har også fordele rent farvemæssigt. Dels betyder det, at når farvepanelerne indeholder sin egen lyskilde, skal der ikke være et baggrundslys som i et LED TV, der kan give forskelle i lysintensiteten i panelet. Dels lukker det helt af, når det skal vise sort – et område som LED/LCD TV ofte har svært ved. Så der er altså al mulig grund til at have høje forventninger til den teknologi, som forbrugerne vil have ude i stuerne gennem de næste mange år. Den høje kvalitet betyder reelt, at forbrugeren vil få endnu bedre billedkvalitet og endnu større udbytte af flotte film- og TV-produktioner.

 

 

Af: Peter Hyldahl
 

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her