QSC Moedelokale

På billedet ses Ashley Cooke (tv.) og Adm. direktør Christian Holm Hansen (th.)

Af Jens Walther, 26. februar 2018

Opbrud omkring infrastrukturen i mødelokaler

Det måtte jo ske. QSC har gjort det, som IT-folket har håbet på og som visse af AV folket har frygtet. Sammensmeltningen af IT og AV i en og samme serverenhed. QSC Q-SYS er tilmed en platform, som udnytter åbne standarder såsom Linux, IEEE og AES-67 (Dante). Og systemet kan skaleres, så en central server kan tage sig af stort set det antal møderum, som måtte ønskes, og det både på audio-, video- og kontrolfronten.

Hvis man tager helikopterblikket på og ser på AV-industrien, så er der nogle iøjefaldende spørgsmål, som man ikke kan lade være med at stille.

Hvorfor bruger AV-industrien i høj grad specialfremstillede chips i deres produkter, når almindelige CPU chips mange gange er overlegne i hastighed, undergår en hurtigere udvikling og frem for alt har en lavere pris?

Hvorfor bliver der udviklet specielle netværksprotokoller til audio- og videodistribution, som kræver proprietær og licenskrævende codec, når vi har frie standarder, som i mange tilfælde udfylder funktionaliteten?

Og hvorfor ikke bygge softwaren på en stabil og åben OS standard i stedet for at ”opfinde” sin egen?

Det er oplagt, at nogle af spørgsmålene kan besvares med, at de nævnte standarder ikke opfylder specielle krav til lydkvalitet, videokvalitet og frem for alt latency. Men hovedparten af spørgsmålene kan besvares med, at det er kommercielle interesser, som trækker den ”forkerte” vej.

Flere firmaer har indset, at vejen frem er en integration af IT og AV, og i denne artikel ser vi på et af de firmaer. Det amerikanske firma QSC er i Danmark repræsenteret af EM Nordic, og de har inviteret til en snak omkring de muligheder, der er i QSC Q-SYS platformen, og hvorfor de mener, at det er en game changer.

Q-Sys server

Denne AV server platform fra QSC er på ingen måde ny; Q-SYS har eksisteret nogle år, men på det seneste har den taget nogle kvantespring, bl.a. med deres AV Bridging. QSC er jo traditionelt at betragte som et audiofirma, som ved siden af Q-SYS bl.a. laver højttalere, forstærkere og digitale mixere. Men tag ikke fejl; Q-SYS er ikke kun en audioprocessor, men har de tre elementer audio, video og kontrol med i produktet.

Q-SYS serveren tager sig af distribution af audio, video og kontrol over et almindeligt gigabyte netværk og et stort antal rum; det være sig møde-, konference- eller eventrum kan tilsluttes og kontrolleres via en central server. QSC har seks forskellige servermodeller, som alle indeholder I/O, og økonomisk er der ræson i en Q-SYS løsning, hvis der bare er fire møderum, som skal håndteres. Men en enkelt Q-SYS server kan også håndtere et hundredetal af rum, når vi snakker de større modeller.

QSC har fra start af taget en beslutning om at basere Q-SYS platformen på standard IT-teknologi. Systemet benytter Intel chips, et Linux baseret operativ system, velkendt i serververdenen for sin robusthed og pålidelighed, og kommunikation er baseret på udbredte og velkendte ​​IEEE-netværksstandarder. Udviklingen af systemet ligger i høj grad på software programmering, netop fordi der bliver brugt de nyeste og bedst udviklede ”standard” bestanddele i serveren. Platformen benytter også almindelige IT standardvarer i form af switches og lignende.

Christian Holm Hansen er direktør hos EM Nordic og fortæller: ”I dag har vi en Q-SYS server løsning, som vi placerer fysisk i IT-afdelingen, som taler et sprog, som IT-folkene kan forstå, og som er så såre simpelt at betjene, at betjeningsfejl ikke opstår. AV-branchen tænker i høj grad i vante termer, hvor AV er separeret fra IT. For AV-installatørerne er det en virkelig stor forandring, at AV og IT taler samme sprog. Det er samme endpoint, ”AV built for IT”, som QSC proklamerer. Det er den nye standard, og humlen er, at hvis der ikke er forståelse for, at det er den vej, teknologien går, så bliver man hægtet af.!!”

Ashley Cooke er produktspecialist hos EM Nordic og har Q-SYS som sit fokusområde. ”Det er noget lettere at fejlfinde på et Q-SYS system, fordi det er baseret på IT. Du kan som tekniker lave en VPN forbindelse til serveren, og så kan du fjernfejlfinde systemet, uden at være tilstede på lokaliteten. Således kan du ikke bare følge signalflowet som på andre systemer, men på Q-SYS kan du eksempelvis lytte med på lyden helt til forstærkerens udgang. Derudover kan du opdatere firmware og ændre dele eller hele systemarkitekturen fra din fjernlokation.”

Andre producenter i AV-branchen har opdaget, at QSC har fat i den lange ende med deres Q-SYS platform, bl.a. fordi den åbne Audio over IP standard AES-67 er implementeret i platformen. AES-67 er direkte kompatibel med den udbredte Dante standard.

”Der begynder nu at blive produceret plug-in software til Q-SYS fra andre producenter, bl.a. af Shure, Logitech, Atterotech og d&b. Og incitamentet til dette er i høj grad AES67. Og hvis brugeren allerede har en eksisterende kontrol platform, bl.a. fra Crestron eller AMX, men ønsker at opgradere til en Q-SYS audio- og videoløsning, så kan Q-SYS sagtens styres af disse udbredte kontrolenheder. Det viser, at platformen nu er så udbredt, at store firmaer understøtter Q-SYS”, fortæller Ashley.

De fysiske forbindelser

På de forskellige Q-SYS servere er I/O lagt fortrinsvis på terminaler, og her kan veksles mellem analog mikrofon og line kanaler til audioforbindelserne. Desuden er der GP I/O, ligesom der er USB, RS232 og selvfølgelig LAN. De største serverløsninger fra QSC kan håndtere op til 512 I/O med fuld kontrol og processeringsmuligheder på hver kanal. Der er selvfølgelig også I/O extendere i programmet, hvor der kan tilsluttes et antal I/O kort, og her bliver der supporteret digital audio i AES-3, AES-16, Dante og AVB standarderne.

En Q-SYS server behøver ikke at blive forbundet til QSC forstærkere og højttalere, men det giver selvfølgelig nogle programmerings og betjeningsmæssige fordele, da systemets ”bibliotek” indeholder presets til samtlige QSC højttalere og automatisk tilpasser forstærkerens konfiguration. 

Mødelokalet

Det nyeste tiltag på Q-SYS platformen handler i høj grad om den anden ende af kæden, om at skabe hurtig og effektiv tilgang til systemet fra selve mødelokalet. Og her er det på ingen måde IT-folket, som er bruger. Her skal der være let og intuitiv tilgang uden at tænke i tekniske baner, IP-adresser og protokoller. Det skal kunne håndteres af ikke-teknisk personale, som væsentlig skal kunne tilslutte deres egne computere og udnytte videokonference kommunikation over software løsninger som Skype for Business og GoToMeeting. Men det er selvfølgelig stadig Q-SYS serveren i teknikrummet, som udfører, men i og for sig er usynlig og uvedkommende for brugerne i mødelokalet. Her har QSC lanceret fire produkter i deres AV Bridging serie; et IP-kamera, en AV-to-USB enhed, en lille audio I/O enhed og en kontrolenhed med touchskærm, som også har AV-to-USB muligheder. Alle enheder skal blot tilsluttes netværket, og alle enheder kan strømforsynes via netværket med POE+. Mødelokalets kabelinfrastruktur forenkles dermed drastisk, da alle enheder er forbundet via RJ45 konnektorer med stort set ingen restriktioner om kabellængde.

Christian fortæller: ”Vi har et system her, som alle kan bruge uden nogen træning. Det handler om, at brugeren tager en USB fra sin computer og over i en QSC AV Bridging enhed, og så er du oppe at køre med lyd, billede og kamera. Så længe vi har en Q-SYS kontrolleret infrastruktur, så ved vi, at det fungerer; eventuelle fejlmeldinger bliver sendt til IT-afdelingen, når de opstår og kan derfor håndteres løbende… og ikke først, når udstyret skal bruges. Vi gør det let på alle niveauer; både for dem, der skal installere det, vedligeholde det og bruge det.” 

 

Artiklen er fra ProAV - December 2017

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her