Nyt studie TV 2 NEWS

Af Jens Walther, 29. marts 2016

Nyt studie hos TV 2 NEWS

TV 2 News, som sender kontinuerligt fra 06 til 24 hver dag, har her i 10-års jubilæumsåret fået et teknisk løft med helt nyt studie og nye kontrolrum. TV 2 News har base på Teglholmen i København, og med de nye faciliteter sendes der nu i HD fra News. Premiere for udsendelser produceret i det nye studie var den 31. januar og Monitor Pro besøgte TV 2 News en uge før dagen til en snak om de nye muligheder og teknikken bag.

Christian Rohde, Produktionschef for alle TV 2’s nyhedsafdelinger, tager imod på Teglholmen. Han har tidligere være ansat i DR som produktionschef, men kom til TV 2 i slutning af 2014, hvor hans vigtigste opgave netop var at få planlagt og færdiggjort det nye studie.

”Det har været en vigtig opgave at få TV 2 News teknisk up-to-date og få et nyt og større studie, hvor der frem for alt også kan arbejdes med nogle flere visuelle udtryk.”

Christian fortæller også, at det ret sent i processen blev besluttet at flytte studiet ned i stuetagen, umiddelbart over for indgangen og receptionen i TV 2 bygningen på Teglholmen. Og netop for at arbejde med åbenhed og umiddelbarhed, så blev det også besluttet at lægge selve redaktionen bag ved studiet, dels for at få sammenhørighed og dels for at det udtryk, at der bag værten befinder sig en arbejdende redaktion. Derfor er studiet og redaktionen kun adskilt med en tyk glasvæg, så når der er kameraskud på værterne, så er redaktionen også i billedfeltet, blot i baggrunden. På samme måde er der også blot en glasvæg mellem den store forbindelsesgang og studiet, men her vil der dog komme et halvtransparent billede med TV 2 News logo, så der er en vis afskærmning mellem besøgende og TV 2 medarbejderne på gangarealet og selve studiet. TV 2 har af samme grund øget sikkerheden ved indgangspartiet og receptionen, så der nu er en decideret indgangssluse, som minder om en under-grundsbane.

Studiet

Studiet er aflangt og har tre hovedpositioner; værtpositionen ved hovedbordet, som er den vigtigste, en stående position foran LED skærmen, og en position i hjørnet, hvor der kan fokuseres dybere ned i nyhedsstoffet omkring et lille bord med gæster. TV 2 News fandt hurtigt ud af, at de havde brug for en stor LED skærm i det nye studie, og løsningen er blevet en skærm, som fylder bag- og sidevæg i hele studiet på ca. 15 meter. Skærmen er 2 meter høj, og den er ultraskarp med en pixelstørrelse på bare 1,9 mm. Omkring selve scenografien i studiet blev der tidligt i processen kørt en mindre udbudsrunde, som i sidste ende betød, at Mads Hage Thomsen fra SetUp har stået for design og scenografi.

Der er syv kameraer i studiet, og her bruges nye Sony HDC-P1 kameraer. Ingen af dem er på faste positioner, så alle kameraer kan køre hen til det ønskede kameraskud og placering. Alle kameraer er robotstyrede, og softwaren i kontrolrummet sørger for at bevæge kameraerne hen til de rette positioner. Derfor er der skinnegrave til kameraerne, her lavet sådan, at de er nedfældet i gulvet, så selve skinnerne ikke kan ses i billedfeltet. Nogle kameraer kører på skinner i gulvet, mens andre hænger i et loft-baseret skinnesystem. Selvfølgelig er der flere skudmuligheder ved hver af de tre positioner; eksempelvis er der mindst seks positioner bare ved hovedbordet - bl.a. afhængig af, om der sidder en eller to værter ved bordet.

Studiet kører HD, og de steder, hvor det er oplagt, er der desuden tænkt på 4K, selv om den opgradering ligger et godt stykke ud i fremtiden. Bl.a. er infrastrukturen mellem studie og kontrolrum to etager oppe lagt med fiber. I studiet er der brugt koldt LED lys til hele lyssætningen, og der kommer dagslys ind i studiet via vinduer i redaktionen, så der er ikke farvekorrigeret på kameraerne, og alt lyset kører 5400 kelvin.

Redaktionen

Redaktionen har medarbejderpladserne formet som et kryds og det fungerer rigtig godt, både i forhold til det redaktionelle arbejde, men også scenografisk; på den måde bliver der skabt en dybde i billedet i baggrunden, når der er kameraskud fra værtspositionen gennem vinduet ind til redaktionen. Redaktionen på TV 2 News fungerer som et samlet nyhedscenter, som leverer nyheder til de forskellige platforme, hovedkanalen, News og Digital.

Christian Rohde uddyber: ”Det er et TV 2 trademark med en arbejdende redaktion i baggrunden af billedet. Og det er i høj grad understøttende for News, at seerne kan se redaktionen og opleve den aktivitet, der er på en nyhedsredaktion.”

Kontrolrum

Samtidig med opbygningen af det nye studie er der også bygget to helt nye kontrolrum, som ligger to etager højere oppe i bygningen. De to kontrolrum, som ligger umiddelbart ved siden af hinanden, har stort set samme udstyr. Begge kontrolrum er udstyret med den norske ”Mosart” software, som har afløst billedmixeren. Kontrolrummet kan betjenes af en tekniker, men normalt er der to. Produceren sidder med Mosart styringen, mens en anden er linjeproducer, dvs. gør linjer klar med de indslag, som skal komme i udsendelsen.

Teknisk producer Jacob Poulsen fortæller om nogle af de tekniske forbedringer, der er kommet i det nye kontrolrum: ”Først og fremmest er der kommet en meget mere intelligent VCM (Video Content Management) styring; fra VCM panelet kan der styres utroligt mange ting; video- og lydkilder, storskærme, opsætninger omkring, hvordan vi får studierne ind og hvordan de præsenteres i billedfeltet. Tekst kan konfigureres, der kan styres LED bagvæg, microports kan tændes og slukkes og sågar Intercom er også styret fra samme VCM panel. Denne softwarebaserede styring er specialiseret til at integrere alle
systemer i en fælles brugerflade, og VCM styringen foregår via en touch skærm. Den er vi teknikere og producere rigtig glade for, og det er en stor forbedring i forhold til det gamle kontrolrum. I de nye kontrolrum sidder vi også på linje, så monitor forholdene er blevet forbedret, og vi sidder nu sammen med redaktøren, når vi sender udsendelser som magasiner og lignende. Desuden kan vi fra hver arbejdsplads med skærm, mus og tastatur tilgå alle de computere, som har med afvikling at gøre, vi vælger bare, hvilken computer, vi vil kommunikere med.”

Med det nye kontrolrum og frem for alt de fiberforbindelser, der er til rådighed disse dage, så sparer man på TV2 News ofte OB vognen, når der laves remote produktioner. Dvs., at det kun er en følgevogn med kameraer og mikrofoner, som kører ud, og så bliver billede og lyd fra hver kameramand sendt via fiber til kontrolrummet, hvor det så mixes. Tidligere blev alle kameraer mixet i OB vognen, og der blev kun sendt ét samlet, produceret signal hjem til stationen. Men med moderne fiberteknologi er OB vognen nu blevet overflødiggjort. News brugte bl.a. denne teknik under valget, hvor studiet var på Christiansborg, mens det blev mixet i kontrolrummet på TV 2 Teglholmen. Denne teknik er brugt igennem et stykke tid, både på News og på hovedkanalen i Odense; de nye kontrolrum er lavet med det in mente, så der er bedre tilgang til dette.

Fremtidssikret

I starten vil News blive afviklet fra det ene kontrolrum, men på længere sigt er det meningen, at der skal kunne swappes mellem de to kontrolrum på en produktion i samme studie; det kan f.eks. ske i en reklameblok. Jacob Poulsen fortæller, at det er noget af det, som teknikerne øver sig på, så det går så hurtigt, problemfrit og sikkert som muligt. Som realiteten er nu, så er der kun behov for et kontrolrum, men Christian fortæller, hvorfor der er bygget to.

”Vi oplever helt naturligt, at vores behov for afvikling og studier vokser. Vi vil gerne have flere studier, men forsøger at arbejde med et mindre antal kontrolrum. Derfor vil vi gerne kunne tilgå flere studier fra ét og samme kontrolrum. Det giver fleksibilitet. Planen er, at når vi er på plads i det nye News studie, så river vi det gamle studie ned og laver et nyt til vores nye Business kanal. Det studie vil også blive brugt til nogle af News magasinerne.”

Som nævnt vil der også i nær fremtid være byggeplaner i TV 2 bygningen på Teglholmen. Meningen er, at den nye Business kanal skal introduceres inden som-mer 2016. Lige nu kan TV 2 News glæde sig over et helt nyt og velfungerende studie med den mest moderne teknik.

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Innovation House
  • Pascal Audio
  • Streaming
  • Trådløs 4K
  • Naturkraft
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her