PA placering omkring scene 2

Af Jens Walther, 29. oktober 2020

Nyt PA-anlæg til Vejle Musikteater

Vejle Musikteater er en institution i Vejle og trekantsområdets største kulturhus. Musikteateret består af to sale; Store Sal og Jacob Gade Salen, og huset fungerer som multihus. Her bliver opført teater, musicals, koncerter, shows, stand-up, konferencer mv. - det er Vejle’s kulturmidtpunkt. Stedet har selvfølgelig været lukket ned her under corona, men Musikteateret nåede, inden epidemien tog fat, at lave en investering både i et nyt PA-anlæg og en ny digital infrastruktur. 

Begge dele er så blevet installeret og testet over sommeren, og da ProAV Magasinet var på besøg i starten af september, havde Musikteateret netop gennemført deres første koncert efter nedlukningen. I denne artikel ser og lytter vi på det nye PA, mens vi i en senere artikel dykker ned i den avancerede digitale infrastruktur. Til at fremvise det nye PA møder vi Rasmus Primdahl, teknisk chef på Musikteateret og Lars Frederiksen fra Alfa Audio, som har leveret.

Udbud

Som altid med så stor en installation så har det været sendt i udbud, og der er kommet mange bud, fortæller Rasmus. I slutspurten var det L-Acoustics, Meyer Sound og d&b, som gik videre til den endelige tilbudsrunde. Systemerne er blevet sammenlignet ved hjælp af simuleringer i blandt andet EASE akustiske tegninger og målinger, som var et krav under udbuddet. Der har ikke været en decideret shootout i Store Sal i forbindelse med udbuddet, men Musikteatret har ved tidligere lejligheder haft systemer på prøve – både på scenen og til udendørskoncerter i Byparken

Valget er faldet på det nye KSL-system fra tyske d&b, og i Store Sal hænger der 10 styk af de nye KSL line array højttalere i hver side; 8 af dem med 80 graders spredning og de to nederste i ”bananen” med 120 graders spredning. Det har været Musikteaterets krav at få PA-anlægget væk fra procenium åbningen, hvor det gamle PA-anlæg hang og helt ud i hjørnerne foran en smal væg, som findes i begge sider af scenen. Det betyder, at det nye anlæg hænger med en anseelig afstand til hinanden, og derfor er line array’et suppleret med et center cluster, som hænger midt for og over sceneåbningen. I dette center cluster hænger der fire AL-60 højttalere fra d&b’s nye A serie, som er en hybrid mellem et point source og line array.

 

Læs ProAV Magasinet Oktober 2020 her

 

Subfrekvenserne bliver håndteret af et centerplaceret sub-system, som hænger sammen med centerclusteret, og som består af tre SL-Sub højttalere. Desuden er der i hver side på gulvet placeret to VG-Sub’s umiddelbart under line arrayet. Systemet er drevet af en anseelig stak af forstærkere fra d&b; både D80, 40D og 10D. Forstærkerkraften er stor nok til at lave d&b avancerede Array-processering, som har været medvirkende til, at specifikationerne på et ensartet 105 dB lydtryk inden for en smal tolerance har været mulig. 

Akustiske problematikker

Vejle Musikteater har en fin og kontrolleret akustik, men alligevel har der været en del akustiske hensyn at tage i forhold til PA-installationen. Musikteateret har et skrående gulv med stole og fem til ti gange om året bliver der i stedet holdt stående koncerter med fladt gulv. Desuden er der to store og dybe balkoner, både bag i salen og i siderne, og her skal lyddækningen selvfølgelig også være fin. I Store Sal kan der være 1134 siddende publikummer og 1240, når der er stående koncerter.

Tidligere var der kun L-R placerede subwoofere, men med det nye, højtplacerede center sub-system er distributionen af de dybe frekvenser også kommet op på balkonerne. Fordelen er også, at stort set alle publikummer sidder i samme afstand til subwooferne, og subfrekvenserne har god og ensartet dækning på alle publikumspladser. 

Dette gælder både for pladserne tæt på scenen, og så er pladserne på balkonen blevet yderligere suppleret af mindre højttalere fra d&b - her er der brugt modeller fra E- og S-serien.

Rasmus Primdahl fortæller: ”Selve proscenium åbningen er 16 meter bred, og især de helt store musicalproduktioner har brug for alle 16 meter. Derfor er line arrayet flyttet ud af sceneåbningen, og det er en kæmpe fordel for os og ikke mindst de produktioner, der kommer i huset. Lydmæssigt giver det dog nogle udfordringer; det hænger tæt på sidevæggene, som giver uheldige refleksioner, og de forreste rækker har et meget bredt lydperspektiv. Her kommer centerarrayet til sin ret ved at samle lydbilledet.”

En andet problematik ved den nye PA-placering er, at line arrayet er meget tæt på de scenenære publikumspladser på 1. og 2. sidebalkon. Lars Frederiksen forklarer løsningen på den problematik: ”Fordelen ved KSL-systemet er, at HF og den dybe mellemtone spreder omtrent lige meget. Der sidder højttalere i siden af KSL line array kassen, som både adderer til lydtrykket fremad, og cancellerer lydtrykket bagud og i siderne. Derved bliver mellemtonen ikke rundstrålet, men fokuseret fremad.” Rasmus supplerer: ”Det betyder også, at refleksionerne fra væggene bliver mindre, og vi har kunnet tillade os at flyve PA’et lidt lavere, så vi får en så direkte og nærværende lyd som muligt. Lydbilledet bliver mere rart at lytte på.”

 

Læs ProAV Magasinet Oktober 2020 her

 

PA-anlægget fik lov at spille, og en rundtur i salen og lytning på nogle af de kritiske pladser bekræftede disse udtalelser. På pladserne på balkonen, som var tættest på højttalerne, kunne der også lyttes på noget af den præcision i lydtryksspredningen, som bl.a. cardoid karakteristikken og Array processering kan præstere. Sub frekvenserne fra anlægget var tillige kontante og i kontrol overalt i salen og på balkonerne.

Kompromisløst

Rasmus konkluderer om den nye PA-installation: ”Vejle Kommune har vist, at de gerne vil investere i at have et moderne musikhus, som kan levere oplevelser på et højt plan. Det har givet os mulighed for at blive ved med at være et A-hus, som vi teknikere kalder det, et hus, der følger udviklingen – også på den tekniske side. Omkring PA-installationen har udgangspunktet været, at det skal være så kompromisløst som overhovedet muligt, selvfølgelig inden for budgetrammen. Der er ikke sparet en højttaler i et hjørne, selvom den kun skulle dække tre stole. Vi har hele tiden haft fokus på at gøre tingene så godt som muligt.”

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Oktober 2020

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her