17. november 2014

Nyt 4K kamera fra AJA

I fem år har AJA arbejdet i det skjulte med at udvikle deres eget 4K kamera. Projektleder, Andy Bellamy, har ligget vågen om natten i frygt for, at han havde afsløret produktet til venner eller kolleger i branchen, men han kunne ånde lettet op, da prototypen på CION-kameraet blev præsenteret som noget nyt og ukendt for markedet på NAB 2014. Han afslører, at motivationen til at lave sig eget separate kamera var en "Back-to-basics"-tankegang. Det var ønsket om et skulderholdt kamera, som kunne konkurrere med de etablerede mærker på markedet.

Nye tanker
For at udnytte deres eksisterende viden og ekspertise, har AJA lanceret dette kamera for at nå ud til nye og eksisterende kunder. Overførsel og konvertering af film med høj billedfrekvens fra andre producenters kameraer har været noget, som det amerikanske selskab har været god til i mange år, men det virkede som en unødig omvej at gå via andre mærker, når man kan lave sit eget.

    

”Først tænkte vi, at dette ville være et kamera, der appellerede til dokumentarister, men de tilbagemeldinger, vi får, er, at kunderne ser et stort flerbrugspotentiale i kameraet, uanset hvilket område de arbejder inden for.” Den tid, hvor de etablerede navne i branchen har kunnet have monopol på at være kameraproducenter, er nu ovre. Nutidens teknologi og finansielle marked har åbnet op for at nye spillere som AJA, kan levere konkurrencedygtigt udstyr til filmindustrien. Og måske endda bedre udstyr, hvis vi skal tro Bellamy.


Allerede i Norge

Den første norske kunde er den nordnorske filmskaber, Bård Grape. Han er rejst til Oslo for at få en grundig introduktion til det kamera, han har bestilt. Han er anerkendt for sine optagelser af fremragende kvalitet fra den nordnorske natur og ser helt klart mulighederne med dette kameratilbud.

    

”Jeg arbejder i øjeblikket på et dokumentarprojekt og er så småt begyndt at optage det med Canon 5D”, fortæller Grape, ”men da jeg fik øjnene op for dette kamera, var jeg hurtig til at afgive en bestilling. Han mener, at det er særdeles velegnet til brug i sindokumentarfilm, fordi det er let at håndtere, let at transportere, og fordi det har en god kompatibilitet med eksisterende udstyr.”


Et fleksibelt og tilpasningsdygtigt kamera
Bellamy forklarer videre, at de har lagt vægt på, at kameraet skal passe med kundernes eksisterende udstyr, selvom demonstrationsmodellen leveres med udstyr fra AJA, med undtagelse af søgeren.

Da kameraet blev introduceret i Korea var modtagelsen, at det blev betragtet som et perfekt kamera til brug i studier, og i betragtning af at det er i en meget favorabel prisklasse, viser en simpel beregning, at du får tre kameraer til samme pris som ét af konkurrenternes produkter.

    

I USA har modtagelsen været, at kameraet vil kunne bruges til sportsbegivenheder og udendørs arrangementer. AJA er sikre på, at brugeren vil benytte kameraet til det, de føler, det passer til og vil følge op på tilbagemeldinger ved at udvikle produkter, der kan tilpasse kameraet til forskellige anvendelsesformål. For eksempel en B4-fatning til studiebrugerne i Asien.

    

Kameraet har en 4K APS-C CMOS-sensor med en elektronisk global lukker. Det betyder, at objektiver, som er lavet til Super 35 mm dækker sensorfladen, samt at man undgår de negative resultater, der er forbundet med en rullende lukker. CION kan optage i 4K (4096x2160), UltraHD (3840x2160), 2K (2048x1080) og HD (1920x1080). 2K og HD er nedskaleret fra 4K-sensoren, hvilket giver smukke billeder og holder fokusfladen på den ønskede opløsning. Der understøttes billedfrekvens på op til 50 og 60p. Hele sensorfladen benyttes ved alle opløsninger, så der er altså ingen beskæring.

    

Optagemediet er AJAs SSD Pak-kort, der sættes direkte ind i kameraet og giver dig mulighed for at optage 4K/UHD og 2K/HD som ProRes 4444 (HQ), ProRes 422 (HQ), ProRes 422, ProRes 422 (LT) og ProRes (PROXY). Det fås i størrelser på 256 GB og 521 GB, og ved brug af AJA Pak Dock kan du overføre hurtigt via Thunderbolt eller USB3 (Pak Dock skal dog købes separat). Der er 5x SDI-, HDMI- og Thunderbolt-udgange til video , og via Ethernet kan et eller flere kameraer fjernstyres via webbrowser. Der streames også proxy via Ethernet.Kameraet har XLR-udgange til lyd, men ingen integreret mikrofon.

    

Objektivfatning er PL, som er industriens standard til filmproduktion og anden professionel produktion, og objektiverne kan fås via alle professionelle forhandlere. CIONs fatning er konstrueret således, at den kan tages af, så andre producenter kan udvikle fatninger til andre typer af objektiver.

    

Selve kameraet er lavet af magnesium, hvilket gør det meget let og ekstremt robust. Integrerede stålplader sikrer, at man kan fastgøre ekstraudstyr fra AJA eller andre producenter. Det er selvfølgelig placeret på en linje, der sikrer at mest muligt udstyr fra andre leverandører kan fastgøres til kameraet. Totalvægten er på 3 kg. Der er ingen søger, men der findes gode alternativer på markedet. Alphatron eller Marshall nævnes som eksempler på gode alternativer. Et af kameraets vigtigste designelementer er skulderpuden og håndtaget, som gør det let at betjene og håndtere kameraet.

    

Menu-knapperne er let tilgængelige på kameraets venstre side på en let genkendelig måde for erfarne kameraoperatører. Der er ingen forvirrende undermenuer til de forskellige knapper, og de giver direkte adgang til vigtige kamerafunktioner som status, hvidbalance etc. Den software, der følger med kameraet, gør det muligt at fjernstyre, når det er fastgjort til folk, biler og lignende.

    

Via et ethernet-switch kan flere kameraproduktioner nemt styres fra en bærbar computer, og hvert kamera kan styres uafhængigt af hinanden. CIONs software har flere funktioner til at personliggøre hvertkamera, og de kan styres fra en webbrowser.

    

AJA Pak-medier og AJA Pak Dock er udviklet specielt til arbejde i ”marken”, og hvis man bruger dette i kombination med kameraet, har man gode muligheder for at tage direkte backup af optagelser til RAID-lagringsenheder via Thunderbolt.

    

Alt i alt er CION et kamera, der bør være lukrativt for de fleste, der arbejder med forskelligartet filmproduktion med tanke på den fleksibilitet, som AJA har haft in mente, da de designede det. Prisniveauet er acceptabelt og kræver kun en lille grad af tilkøb af ekstraudstyr fra AJA for at kunne udnytte det til fulde. AJA tager det, de er gode til og indarbejder det i deres eget kamera, så det bliver spændende at se, hvordan markedet og brugeren tager imod nyskabelsen. 

ProAV Digital

ProAV2 Forside NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Videoredaktion
  • AVID Carbon
  • Mikrofon til tasken
  • Midas Heritage
  • Morten Raarup
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her