LEDVideo kube og hojttalere monteres samtidig

Af Jens Walther, 9. juni 2020

Nye højttalere i kulden

Skøjtetraditionen er stor i Rødovre, og deres skøjtearena er centralnerven omkring dette. I februar 2020 havde Rødovre Skøjte Arena 25-års jubilæum, og i den anledning har hallen fået en teknisk opgradering. En LED videovæg kube er installeret over banen, og størstedelen af lydsystemet er udskiftet. 

Dagen efter at borgmesteren har holdt talen og skøjtearenaen er blevet genvitaliseret, besøger ProAV Magasinet den kolde arena til en snak med Jens Krogsgård fra AVC, som har foretaget projektering og installering af lydsystemet, og Claus Amondsen fra Adam Hall, som har leveret lydudstyret og desuden også en del nyt lysudstyr til hallen. Jens Krogsgård får ordet: 

”Jeg starter med at tegne hallen op i Ease, som er lydberegningssoftware, og her tegner jeg højttalerne ind med deres lyddækning. Derfra tager jeg en vurdering af, hvad der skal bruges af udstyr til at udføre installationen. Alt dette foregår, inden vi ser på et samlet budget. Min kunde ved således efter beregningerne, hvad der skal til, for at vi laver et ordentligt og tilstrækkeligt system. Det er vigtigt at pointere, at ophængning og mandskabstimer er det samme, både om man at installerer noget ”værre skidt” eller laver et ordentligt system. Så det har stor betydning, at vi sammen har valgt de rigtige komponenter fra start af. Udover lydkvalitet er sikkerhed også en vigtig faktor, idet vi må sørge for, at højttalerne ikke falder ned om ørene på sportsudøverne og tilskuere.” 

 

Læs ProAV Magasinet Maj 2020 her

 

Systemet skulle være klar til 25-års jubilæet, så der var forholdsvis kort tid til installering. Der har været fem mand fra AVC inklusiv Jens til at udføre ophængning, programmering og kabeltræk, så der har været travlt. Installationen kompliceres af, at der er så højt op til ophængningspunkterne i skøjtearenaen, og lifte på 23 meter er blevet brugt undervejs.

Funktionalitet

Lydsystemet er både til tale og til musik. Der spilles programmusik for at opildne og skabe en stemning i sportshallen, og kommentatorer kan tale igennem kampe. Hallen bliver brugt til både ishockey, kunstskøjteløb og som et offentlig borgertilbud til friløb på skøjter, og i særlig grad under kunstskøjteløb er musikledsagelse absolut nødvendig. Så derfor dækker højttalersystemet ikke kun tilskuerrækkerne, men også selve is-arealet.

Claus Amondsen fra Adam Hall kender ishockeyklubben og skøjtearenaen indgående og kan fortælle: ”Der er ca. 600 ishockey udøvere og omtrent det samme antal udøvere af kunstskøjteløbere. Derudover er der de professionelle ishockeysportsfolk i Rødovre, og til en eliteserie kamp er der afvikling af tale- og videopræsentation af spillerne; her giver den nye centrale videokube god mening. En speaker kommenterer kampen, og dommerne har headset på og kan med en knap på deres headset-system aktivere, så dommerkendelser bliver forstærket af systemet. Og så er der musikafvikling i breaks og inden spilstart. Når kunstskøjteløberne træner, kan de koble deres musik på anlægget via en minijack eller via BlueTooth.”

 

De hoje lifte er i gang til hoejttalerophaengningHer er de høje lifte i gang med at hænge højttalere op i loftet på Rødovre Skøjte Arena.

 

Store afstande

Der er brugt LD Systems Stinger 12 G3 højttalere rundt i hele arenaen til publikumsdækning, mens der er brugt Stinger 10 G3 til at dække is-arealet. Højttalerne spreder 90x50 grader, og de er suppleret med 4 subwoofere, som sidder i hvert hjørne af hallen. Det har kun været muligt at hænge højttalerne på bestemte steder ud fra bygningens spær og arkitektur, så Jens har af den grund valgt at hænge lidt flere op, så lyddækningen var fuldstændig. 

På de to langsider sidder der hver 10 højttalere, og på enderne er der placeret 3 højttalere, så der i alt hænger 26 styk Stinger 12 og 6 styk Stinger 10 til at dække isen. Højttalerne inde over isen skyder direkte ned og sidder som en slags ”lofthøjttalere”.

Stinger højttalerne fra LD Systems findes både i en aktiv og i en passiv udgave, men for at få fuld og central kontrol er den passive udgave valgt til dette system. Alle forstærkere sidder i teknikrummet, så der kan equalizeres, limiteres og lydstyrke kontrolleres fra et centralt sted. Afstandene i hallen er store, og det har betydet et anseeligt kabeltræk, både med linje- og med højttalerkabler. Det samlede kabeltræk er i omegnen af 2300 meter; derfor er der til højttalerkablerne valgt et 4 kvadrat kabel for at mindske tab igennem ledningen.

Styring

I teknikrummet står et rack med de fem firekanals forstærkere fra LD Systems. De forstærkere, der er valgt, er DSP 45K, som yder 4x1200W og har indbygget DSP med højttalervalg, EQ, FIR filters, delefiltre og limiter. De fire subwoofere har hver deres egen forstærkerkanal, mens de 32 Stinger højttalere sidder parvis på hver sin forstærkerkanal. Jens fortæller, at han er ret imponeret over, hvor godt disse forstærkere yder.

 

Læs ProAV Magasinet Maj 2020 her

 

Der er valgt at styre hele systemet fra en central DSP-matrix enhed, så ud over, at højttalermodellen er valgt på forstærkerne, så ligger resten af styringen i den nye LD Systems Zone X1208D. Denne højttalermatrix har indbygget Dante, og styringen foregår via netværksforbindelse til en computer. DSP-enheden bruges også som intern mixer af de mikrofon- og linjesignaler, som kommer fra afviklingsområdet. En simpel og brugervenlig iPad løsning er valgt til den daglige drift af systemet med preset og mixerfunktioner til forskellige scenarier. 

Jørgen Rasmussen er idrætsinspektør i Rødovre Kommune og har været med i hele processen. Han kan fortælle, at det i første omgang kun var meningen at lave en LED-video kube i midten af hallen; men lydsystemet havde mange år på bagen, så det blev hurtigt besluttet også at skifte dette. Der har været travlhed i hallen op til 25-års jubilæet, men Jørgen fortæller, at trods travlheden er selve installationen gået gnidningsløst, og indvielsen med borgmester, publikum og ishockey stjerner var en stor succes.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Maj 2020

 

ProAV Digital

Forside 3 21 NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Sony FX3
  • Nyt firma
  • Intercom på teater
  • Eksercerhuset
  • Telepromptere
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER

 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her