6. december 2013

Ny standard for lysoutput i projektoren

Lysstyrke i projektoren skal måles i det farvede lys og ikke kun i det hvide. Det er budskabet bag en ny standard som 3LCD står bag. Standarden hedder CLO, som står for Color Light Output. Den skal til dels erstatte Lumen specifikationen, som kan være misvisende ifølge 3LCD. Der er noget om snakken, og standarden ser bestemt ud til at være en, man kan bruge som guideline, når der skal handles projektor.
 

Når der skal vælges projektorer – uanset om det er til business, Home Cinema eller noget tredje er der meget fokus på lysstyrken, som typisk angives i lumen. Og her har de to ”ærkemodstandere” LCD- og DLP-lejren kæmpet om at vinde kunderne over på deres side. Nu vil folkene bag 3LCD, som er en stor organisation med producenter, som navnet antyder, producerer LCD-baserede projektorer, have en ny standard slået fast. Vi så allerede en demonstration af dette på ISE messen tidligere i år. Standarden går ud på, at man ved at måle i det farvede lys skulle få et mere præcist indtryk af, hvor kraftig projektoren er, når den skal bruges i virkeligheden.


Global standard
Color Light Output hedder farvelysstyrke på dansk og er blevet en videnskabelig angivet global standard, der måler en projektors output for farvet lys. Altså som sagt at kunne måle i det farvede lys i stedet for i det hvide. Med denne specifikation kan man som forbruger bedre træffe en beslutning om, hvilken projektor man har behov for, mener folkene bag.

    

Bag standarden står IDMS (International Display Measurements Standard), som blev publiceret i juni 2012. Den dækker blandt andet nogle meget store spillere inden for skærmstandarder, herunder SID, VESA og ICDM.


Lumens fortæller ikke hele sandheden
Uanset brug er det vigtigt at have et præcist tal, der fortæller om en projektors lysstyrke. I hjemmebio er 1-3000 lumen fint, mens man i erhvervssammenhæng gerne vil have over 3000 lumen – i store lokaler omkring 5000 lumen eller mere.

   

Lumenværdien kan altså fortælle noget om lysstyrken, og afhængig af teknologien der bruges til at danne farverne, vil det reelle output næsten altid være lavere end den lumen, der er angivet. Og et svagere billede giver en ringere præsentation – både i mørklagte rum, og hvor der er indfaldende lys. Output for farvet lys sammen mod output for hvidt lys er derfor en god indikator for billedkvalitet – men naturligvis ikke en, der fortæller hele sandheden.

    

Ifølge 3LCD viser flere undersøgelser, at billedkvalitet og derefter lysstyrke er de vigtigste indkøbskriterier. Ifølge en TFX-infoundersøgelse forstod kun en femtedel af de undersøgte købere korrekt, at de fleste leverandører kun offentliggør tal for lysstyrken af hvidt lys. Resten mente, at det angivne lumental automatisk inkluderede farve.


Standarden vil sikre slutbrugeren
Om man vil tage den nye standard til sig efter mange år med angivelse i lumens er svært at spå om. Men herfra kan vi kun hilse en måling velkommen, der næsten bogstaveligt talt, sætter lys på, hvad man som slutbruger reelt får.

    

Day Gareth, der er Product Manager for Epson Europe, forklarer omkring den nye standard: ”CLO-metoden har vist sig at være en enkel og meget præcis – og ikke mindst let forståelig måde at evaluere en projektors evne til at projicere farvet lys. Standarden giver slutbrugeren en enkelt måde at kunne sammenligne lysstyrken i farvet lys på tværs af modeller og fabrikanter. Det gør det ganske enkelt lettere for forbrugeren at vurdere, end de standarder vi har i dag”.

    

Vi spurgte Day Gareth, om man forventer, at CLO-standarden er en, der vil blive udbredt, og her forklarer han, at man i øjeblikket kører en kampagne for at udbrede kendskabet til den nye standard og de fordele, der er ved den. ”Netop fordi det er så let forståeligt, at man måler i det farvede lys og ikke kun i det hvide, er det let at forstå for forbrugeren, og dermed kan det gøre det lettere at beslutte, hvilken projektor man skal købe”.

    

Day Gareth fortæller også, at CLO er en standard, der kan bruges på lige fod til både DLP- og LCD-projektorer. ”Med CLO har forbrugeren et reelt værktøj til at kunne gennemskue forskellen i lysstyrke på to projektorer. Som verdens førende inden for projektorteknologi mener vi, at det er meget vigtigt, at man er klar over farvelysstyrken, når man skal købe en ny projektor”, slutter Day Gareth.

 

 

Af: Peter Hyldahl

ProAV Digital

Forside teaser 5 20 NET2

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Live Streaming
  • Peter Albrechtsen
  • Canon 1DX
  • The Cube
  • NowTek

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her