AVIT097

Af Carsten Legaard, 4. august 2016

Ny skandinavisk storspiller

Mediateket, AVIT-Systems og Video4 skal i løbet af de kommende år smelte tre organisationer sammen til én. Samtidig tilfører en ny norsk ejer vækstkapital, så den nye spiller kan gribe de muligheder, der viser sig undervejs.

Det nordiske video- og broadcastmarked har længe været klar til konsolidering. Det nævner den danske topchef i AVIT-Systems Steen Horstmann Larsen som en væsentlig årsag til, at virksomheden nu har fundet sammen med to af sine nærmeste nordiske konkurrenter, Video4 og Mediateket, i et samarbejde, der skal udvikles til én stor skandinavisk spiller.

”Heldigvis er det sket på en måde, hvor vi selv har været de proaktive,” siger Steen og fortsætter: ”Vi indledte samtaler med Video4 i efteråret 2015, og derfra gik vi i gang med at lede efter en investor eller flere investorer. Vi var i dialog med flere potentielle investorer, men det gav rigtig meget mening, da vi kom i dialog med Atlantis Vest. Hvor de andre investorer, vi talte med, fokuserede mest på synergier, så lød det fra Atlantis Vest: Hvis vi stiller vækstkapital til rådighed, hvilke muligheder ser I så? Det er fantastisk at tale med en ejer, som har lyst til at se udvikling.”

Investoren

Atlantis Vest er et yngre norsk investeringsselskab med baggrund i et 175 år gammelt familieejet selskab inden for fødevareindustrien. Selskabet er nu solgt fra, og det er denne kapital, som nu geninvesteres i forskellige selskaber, herunder AVIT-Systems, Video4 og Mediateket. Atlantis Vest specialiserer sig i at investere i modne virksomheder med et betydeligt potentiale for yderligere vækst og værdiskabelse.

Atlantis Vest arbejder for at være en drivkraft for forandring og innovation og har et stærkt fokus på at udvikle en fælles forståelse af kompetencer og erfaring i de virksomheder, de investerer i.

”Med dette initiativ ønsker vi at skabe en tung skandinavisk leverandør, der kan vokse sig endnu større og levere innovative tjenester og løsninger i et internationalt marked,” siger Trond Valvik, Investeringsdirektør i Atlantis Vest.

”Vi kunne ikke have ønsket os en bedre ny ejer end Atlantis Vest,” siger Steen  og tilføjer: ”Atlantis Vest ønsker at tage aktivt ejerskab ved at deltage i bestyrelsesarbejde og strategiske beslutninger, men ikke ved at involvere sig i den daglige drift. Samtidig er de parate til at styrke den nye virksomhed med vækstkapital, så vi kan fokusere på udvikling og nye muligheder. Selvfølgelig givet, at der er fornuftige business cases, der understøtter fortsatte investeringer.

Matchet

De tre selskaber har tilsammen en omsætning tæt på 250 millioner danske kroner, 71 ansatte og kontorer i hele Skandinavien.

AVIT-Systems er en af de ledende leverandører af produkter og løsninger til den professionelle audio- og videobranche i Skandinavien.

I 2015 har AVIT-Systems været leverandør til blandt andre NRK, SVT, SR, DR, VGTV, TV2 DANMARK A/S og Discovery Networks. Virksomheden har også kunder uden for det traditionelle tv-markedet, for eksempel medievirksomheder, universiteter og nye web-baserede tv- og produktionsselskaber.

Den hidtidige ejer er Nordjyske Medier, der har drevet selskabet som udviklingsafdeling de første 20 år. I 2007 blev det til datterselskabet AVIT-Systems A/S og datterselskaber i Norge og Sverige med samme navn.

Video4 AS tæller 18 medarbejdere og er en ledende leverandør af produkter og tjenester inden for videoproduktion og broadcast. Video4 tilbyder også systemdesign, installation og support. Kundelisten tæller Warner Bros, Television Production Studios, Monster og Pandora Film.

Mediateket ejes af selskabets egne ansatte, hvor de største aktionærer er stifteren Jørgen Scheel og daglig leder Gro Setereng. Mediateket har hovedkontor i Sandvik uden for Oslo og afdelingskontor i Trøndelag.

Markedet

”Når vi ser på markedet, så er vi tre selskaber, som dækker de samme kompetencer, men er positioneret lidt forskelligt. Det er vigtigt for os og vore ejere, at vi i første omgang holder fast i det, vi har. Vi skal ikke redefinere os selv,” fortæller Steen Horstmann Larsen og fortsætter: ”Hvis man kigger to år frem, så har vi selvfølgelig en fælles organisation. Men vi har ikke travlt. Det rigtigt gode ved vores nye ejere er, at godt nok er de meget resultatorienterede, men de er det ikke med f.eks. en tre-års horisont.”

”Vi vil nok se mediemarkedet bevæge sig lidt den samme vej som it-markedet med mere outsourcing af teknikdrift, fremkomst af nye aktører og nuværende aktører, som redefinerer sig selv og indtager nye positioner. Når vi kigger 4-5 år frem vil markedet være præget af flere broadcastere. Eksempelvis vil et mediehus som Ekstra Bladet være en broadcaster. Det vil ikke være en-til-en som de nuværende broadcastere, men i en ny kontekst, hvor distributionen primært sker på web’en. Her er der fælles udviklingstræk i Danmark, Sverige og Norge. Hvis vi har leveret en løsning til VG, som er rigtig god, så kan vi bære det koncept videre til de tilsvarende kunder i de andre lande.”

Navnet

”Vi er blevet enige om, at vi skal have et helt nyt navn. Et brand som vi kan stå ved, og som også holder om ti år,” fortæller Steen Horstmann Larsen.

Hvorom alting er, så har han i samråd med Atlantis Vest og ledelserne i Video4 og Mediateket valgt at lægge opgaven med et nyt navn ud til medarbejderne og sætte en præmie på højkant.

Synergierne

De tre virksomheder undgår på behændig vis fyringsrunder, fordi de fleste ikke-markedsvendte funktioner i forvejen er outsourcet til b.la. AVIT’s tidligere ejer, fortæller Steen Horstmann Larsen.

Mediateket, som ikke i skrivende stund har taget den formelle beslutning om at gå med i fusionen, har ikke nogen stor administration, så set under eet: Synergierne er i store træk fundet og vundet på fra start af.

Artiklen er fra Monitor Juli-August 2016

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Innovation House
  • Pascal Audio
  • Streaming
  • Trådløs 4K
  • Naturkraft
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her