Kim Johansen og Rasmus Primdahl 2

På billedet ses Kim Johansen (tv) og Rasmus Primdahl.

Af Jens Walther, 23. november 2020

Ny digital infrastruktur på Vejle Musikteater

Kulturelt midtpunkt for trekantsområdet er en god betegnelse for Vejle Musikteater. I dette multihus bliver der opført teater, musicals, koncerter, shows, stand up, konferencer osv. Både Store Sal og Jacob Gade Salen har fået en gevaldig teknisk opdatering i løbet af 2020. PA-systemet er helt nyt, men også den digitale infrastruktur for audio har fået den store tur, og det dykker vi ned i her.

ProAV Magasinet besøgte Musikteateret først i september, og de havde netop gennemført deres første koncert efter corona nedlukningen. På Musikteateret mødte vi Rasmus Primdahl, teknisk chef og Kim Johansen fra KDMC, som har leveret. 

I/O matrix enheder uden begrænsninger

Under denne tekniske opbygning har Vejle Musikteater investeret i to enheder fra det tyske firma Direct Out, som har specialiseret sig i I/O rackenheder til større koncerthuse og broadcast. I dette tilfælde er det to af topmaskinerne fra Direct Out, deres Prodigy-serie, som er matrix enheder, som tager sig af al distribution af audio i huset. Vejle Musikteater har købt en Prodigy.MC, som er monteret oppe ved teknikerområdet under første balkon og en Prodigy.MP, som er placeret på scenen. Begge er to unit rackenheder med et stort display på fronten og med netværksporte til kontrol og mulighed for rigtig mange I/O indstikskort i forskellig konfiguration, både analoge og digitale, på bagsiden. Prodigy.MP på scenen er en smule mere avanceret, fordi den også har en anselig mængde DSP-power indbygget, så der kan lydbehandles på alle input og output.

 

Læs ProAV Magasinet November 2020 her

 

Indstikskort til disse enheder er altfavnende i audioverdenen, og Vejle Musikteater har stort set alle muligheder med de mange kort, som er installeret i de to maskiner. Her kan nævnes MADI, Dante, AES/EBU, SoundGrid, Ravenna, analog Line og analog Mic. Display på fronten af Prodigy-enhederne er til det hurtige overblik, men begge styres via Globcon softwaren, som ligger på en computer. Softwaren fungerer kun som remote styring af Prodigy-enhederne; den fulde I/O routing, summing, konvertering og lydbehandling ligger i matrixenhederne. Prodigy MP/MC kan håndtere alle sampling frekvenser op til 192 KHz, og der kan selvfølgelig også samplerate konverteres ”on the fly” på alle I/O, hvis det skulle være nødvendigt.

Hvorfor?

Vejle Musikteater har en stor og kraftig livepult fra Digico, som også har matrixmixer indbygget og meget DSP-power i de mange powerforstærkere fra d&b, som tager sig af den generelle audio processering af PA-anlægget. Så hvorfor også denne matrixløsning med indbygget DSP fra Direct Out, som ligger som sidste led i hele audiokæden? 

Rasmus Primdahl forklarer: ”Her i huset har vi brug for en lokal matrix, som distribuerer ind og ud af salene og som giver en central styring af lyden i hele huset; og som frem for alt også lyder godt. Vi har brug for en del konverteringer, og her har vi mulighed for at tilbyde MADI, Dante, AES/EBU; alle de formater, som bliver ønsket til husets produktionerne. Nu har vi ingen begrænsninger omkring, hvilken type signal, vi kan håndtere. De mindre produktioner har typisk bare behov for L/R input, måske med subfrekvenserne på en separat streng, men de store musicalproduktioner bruger lydsystemerne på en helt anden måde. De vil faktisk gerne have alle vores forskellige zoner opdelt, så de har ofte behov for langt flere input i vores system. Nu kan vi tilbyde, at de kan komme med lyden i hvilket som helst gængs digitalt format; vi er ikke længere låst til specifikke formater. Hvis musicalproduktionen har ønsker om at spille noget specielt ud af fjerde højttaler på anden balkon, så kan det nu også lade sig gøre.”

Disse Direct Out matrix enheder er nu et vigtigt led i audio infrastrukturen, og der er ikke adgang til forstærkerne på PA-systemet uden at gå igennem disse. Hvis der til et koncertarrangement eksempelvis både er hoved- og supportband, som hver især kommer med deres egen mixerpult og tilmed med forskellige behov for adgang til L, C, R, subwoofere osv., så laves der bare input i systemet til disse, og de står ”åbne” under hele arrangementet. Der kører selvfølgelig også en masse lokale input ind i systemet. Rasmus kan nævne indkald, som spiller ude i højttalerne i forhallen, og forskellige speaks, som kører undervejs inde i salen. Prodigy-systemet er også forbundet med højttalersystemet oppe i Jacob Gade Salen.

DSP-mulighederne

Der er både en Prodigy-enhed ved teknikerpladsen i salen og en på scenen. Enheden ved teknikerpladsen giver nem adgang til fysiske I/O og har også betydet, at signalet fra lydpulten kan konverteres til digital tidligt i kæden. For Vejle Musikteater har det betydet, at tidligere problemer med støj, brum og lignende grundet de gamle analoge forbindelser, fuldstændig er elimineret.

DSP-mulighederne på Prodigy.MP er dybe, og Kim Johansen fortæller: ”Prodigy har nærmest en plug-in struktur indbygget. Der er 32 FIR, 32 IR, 32 delay og 32 dynamic muligheder, så du kan behandle hver et input og output. En FIR baseret equalizer er ikke et filter, men op til ti, som kan sammensættes helt efter behov.”

 

Læs ProAV Magasinet November 2020 her

 

Rasmus bruger DSP-mulighederne til forskellige ting i huset: ”Vi bruger maskinen oppe på scenen til at summe en masse input, og det bruger selvfølgelig noget DSP-power. Vi har også et teleslyngesystem i huset med tilknyttede mikrofoner, og der har vi brug for at kunne equalizere på de output. Vores backstage og forhus medhør har også behov for noget integreret EQ. Vi har også mulighed for at speake direkte i PA-systemet, og på disse mikrofonkanaler er der også DSP-processering. Prodigy-enhederne betyder, at vores I/O system er så åbent, at stort set alt kan lade sig gøre!! Vi har med det nye system fra Direct Out sørget for, at der er en firesporet motorvej ind i vores audiosystem.” 

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet November 2020.

ProAV Digital

Forside8 20 www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Hybridkamera

  • Kvinder i branchen

  • Damhuskroen

  • Merging Anubis

  • Lyd til streaming

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her