1. august 2012

MonitorExpo 2012 - trends

En anden interessant tendens er fokus på events. Video er jo en integreret del af alle moderne events. Det er en trend, som har været i gang i lang tid i USA og nu begynder i Danmark. Derfor er det naturligt at fokusere på dette nye forretningsområde. En anden tendens i markedet er et skift fra CRT-monitorer til OLED-baserede monitors, idet denne teknologi giver de sortniveauer, som LED-monitors ikke har kunnet levere.

 

Videonyheder

Den mest usædvanlige nyhed var svenske Ikonoskop A-cam DII. Dette kamera, der ligner et klassisk 16 mm filmkamera, optager i ukomprimeret HD i Adobes Cinema DNG-format. Sensoren er 10,6 x 6 mm, som giver samme framestørrelse som en 16 mm filmrude. Kameraet optager på specielle flashmoduler for at kunne følge med bitstrømmen på 240 megabit/s. Har man nogensinde skudt med et 16 mm filmkamera, vil man føle sig hjemme med et Ikonoskop. Der er også en speciel Carl Th. Dreyer udgave af kameraet. Det er en ren monokrom udgave. Så ikke alene lever 16 mm stadigvæk. Det gør den sort/hvide film også.

 

Lidt mere 2012 er nyeste HD-kamera fra Panasonic AG-HPX600, som blev vist i form af en mock-up på standen; det var lykkedes at skaffe den eneste version af kameraet til Danmark. Lige dette kamera er det første, som har understøttelse af Panasonics komplette AVC-Ultra serie af Codecs. Kameraet kommer til september, men er firmware opgraderbar, sådan at det kan anvende de kommende AVC-Ultra Codecs, som forventes i løbet af 2013. Kameraet kommer med understøttelse af AVC-Intra 1080P50. Den nye AVC-ULTRA – AVCLongG, som HPX600 antages at understøtte, vil formodentlig blive 50-25 Megabit/s 10bit 4:2:2 1080P50, og vil ifølge Panasonic være en forbedring i forhold til MPEG2 med samme båndbredde.

 

Panasonic kommer også med MicroP2 understøttelse i AG-HPX600. Dette nye kort er i realiteten et komplet P2-kort bare i en indpakning svarende til et SD-kort. Prisniveauet for de nye kort forventes at være 50% af prisen for tilsvarende P2-kort, når den nye mindre P2-formfaktor introduceres i 2013. Det kommende HPX-600 kamera vil ved siden af de traditionelle PS-kortpladser også have et eller flere MicroP2-pladser. Kameraet vejer 3 kilo med optik og har et strømforbrug på under 20 Watt. HPX-600 har en 2/3" objektiv-fatning og en enkelt MOS-sensor. Denne nye sensor skulle give kameraet et eksponeringsomfang på F12. Prisen forventes at blive omkring 104.000 kroner.

 

Sony viste det nyeste FS700-kamera, som blev annonceret pre-NAB i april måned. Kameraet bygger på erfaringerne fra det populære FS100-kamera. Det betyder, at det er 4K-ready, der er super slow-motion i kameraet, og det har fået ND-filtre med, hvilket FS100 mangler. Se mere på www.monitorwebtv.dk, hvor kameraet bliver gennemgået.

 

Canon havde sin C300 EOS Cinema med på Expo. Dette kamera blev annonceret i slutningen af 2011. Canon fortæller, at kameraet indtil nu har været en succes i Danmark. Det har specielt været udgaven med Canons fatning til egne EF-optikker, der har været populær. Også Arri var repræsenteret på MonitorExpo. BICO havde to Alexa-kamereraer med på standen, hvor der var stor interesse for dem.

 

Lys

Så er tiden kommet, hvor LED-belysning har den kvalitet, som skal til for at erstatte traditionel tungsten eller halogenbelysning. Men der skal mere til end bare lystyrke. Vi fik en del demoer af kvaliteten af spredningen af lyskeglerne på messen. Også den er ved at være der nu.

 

Endelig er det vigtigt, at nye LED-lys kan indgå direkte i eksisterende installationer. Det er noget, som Arri var klar over i forbindelse med deres annoncering af LED-fresneller for to år siden. Vi så LED-bagstykker til eksisterende lamper overalt på MonitorExpo. De gør det nemt at opgradere bestående installationer med alle fordelene ved LED-belysning. Se mere på www.monitorwebtv.dk, hvor Brothers, Brothers og Sons gennemgår LED-belysning.

 

Men vi er også ved at komme ind i den fase, hvor der tænkes nyt. En af de mere interessante nyheder var Glow Up batteridrevne LED-lys fra itallienske Clay Paky. De har 4 x 10 Watt LED’er i en kompakt lampe, som kan køre i op til 20 timer på det indbyggede batteri. Der er indbygget trådløs DMX via WiFi, men de kan også betjenes via et lille panel. Vægten er 7,5 kilo, og lamperne er IP65 certificeret for udendørs brug. Gobo & Highlight, som viste dem på MonitorExpo var da også vældigt positive over mulighederne for blandt andet arkitektonisk belysning.

 

Det er et tema, som BICO også betonede på messen. Arkitektonisk belysning er meget udbredt i Frankrig, Italien og England, men først ved at slå igennem i Danmark nu.

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her