MR byradssal AVcenter Referencefotos 0050 v2

Foto: AV CENTER

Af Carsten Legaard, 12. september 2018

Middelfart Rådhus: Digitale borgermøder

Det nybyggede Middelfart Rådhus sætter nye standarder for digitale borgermøder og byrådsmøder. Indadtil i rådhuset er der fulgt op med digital mødeteknologi i de mere end 50 møderum på det ny rådhus, hvor av-udbuddet blev vundet og sparket i mål af AV CENTER Odense A/S

Når man ankommer til det nyopførte rådhus i Middelfart, bliver man modtaget i foyeren af en medarbejder, som viser hver enkelt besøgende til rette. Dette til trods for, at der er digital vejvisning overalt i rådhuset. Fra kø-administration i foyeren til infotavlerne, der viser, hvad der foregår på rådhuset lige nu – og hvor.

Den personlige modtagelse er da også ment som en ekstra service, så længe rådhuset stadig er nyt for borgerne. Huset blev taget i brug 1. september 2017.

Middelfart midtby og havnefront har i sit nye bycenter og rådhus fået et nyt omdrejningspunkt for kommunen og byen. Det store byggeri rummer rådhus og arbejdsplads for 350 ansatte, men indeholder også 40 topmoderne ejerboliger og 3600 kvadratmeter butiksareal i stueplan.

AV CENTER vandt udbud

AV CENTER Odense har været med i rådhusbyggeriet, og planlægning fra de første streger blev slået. AV CENTER endte med at vinde udbuddet trods hård konkurrence.

En vigtig del af baggrundshistorien er, at den ny Middelfart Kommune efter strukturreformen i 2007 fortsatte i de eksisterende seks forvaltningshuse og tøvede med at lave en fysisk samlet kommunal administration. Samtidig skal rådhuset fungere som et byens hus, hvor foreninger kan bruge lokalerne til arrangementer for byens borgere.

“Det har derfor været ekstra vigtigt for kommunen at få lavet nogle løsninger, som er ensartede og brugervenlige,” fortæller Svend Bæk, der ud over at være Key Account Manager i AV CENTER er Middelfartborger.

Mere end 50 mødelokaler

I de mindre flexrum og større samtalerum er der installeret Sony fladskærme. I de større mødelokaler er der installeret Optoma Full HD projektorer. Andre steder i rådhuset er der administrative mødelokaler, der bruges af rådhusets ansatte, i flere af disse mødelokaler er der installeret interaktive touchskærme fra Clevertouch.

Samlet er der indrettet mere end 50 mødelokaler, forskellige i størrelse og udstyr, men meget ensartede i betjeningen. Betjeningen er lavet så enkel som mulig og med få muligheder for at fejlbetjene udstyret. Kabler er gennemgående skjult i vægge, paneler og elbrønde.

Møderum kan bookes på stedet

Uden for hvert møderum er der en møderumsskærm og en rød-grøn signallampe, så man kan se, om lokalet er optaget eller ledigt. Hvis man ikke kan se et ledigt lokale i nærheden af, hvor man står, kan man søge efter et på nærmeste møderumsskærm.

I alle lokaler kan man koble sig trådløst på med den enhed, man selv har med, via Apple TV eller Microsoft Air Media. Brugerne betjener skærmen via et Neets betjeningspanel og i enkle tilfælde skærmens fjernbetjening.

Er man mere til kabler, hænger der et HDMI-kabel fint rullet op på en kabelbøjle. Kabelbøjlen sikrer samtidig, at stikket ikke ved et uheld bliver trukket ud af HDMI-porten. En praktisk og skræddersyet AV CENTER designløsning.

“Mødelokalerne er booket fra morgen til aften. Det viser, at der har været et reelt behov,” vurderer Svend Bæk.

Byrådssalen

I byrådssalen er det store clou udsigten over Lillebælt med de to broer og den nye lystbådehavn, som er ved at blive opført.

Når man har kigget sig mæt på udsigten, vendes opmærksomheden hurtigt til stormskærmen på endevæggen, sammensat af 16 styk 55” rammeløse Philips monitorer. En stor skærmvæg i stedet for en mere traditionel projektorløsning, fordi den smukke udsigt også har en pris – stort dagslysindfald i mødelokalet.

På hver side af storskærmen kan man lige ane konturerne af to slanke Bose MA12 højttalere. Byrådets mødebord er udstyret med trådløse Televic svanehals mikrofoner. Hver mikrofon “kender” sin bruger via Televic managementsystemet.

Taleforståelsen i disse mikrofoner er 100 procent i orden, forsikrer Svend Bæk, der selv har overværet møder i byrådssalen.

200 ekstra tilhørere

Salen er ikke voldsomt stor; her er plads til 20 tilhørere. Men er der møder med større publikum, kan man inddrage kantinen ovenpå med plads til 200 personer. Kantinens AV-udstyr er koblet sammen med byrådssalens, så man fra kantinen kan følge med i både lyd og billede – næsten som at være der selv.

Da byrådssalen bliver brugt til mange forskellige ting, eksempelvis debatmøder, hvor der er brug for en publikumsmikrofon, er der i byrådssalen indlagt en tilpasset Catchbox løsning med kommunens logo påtrykt og med indbygget Sennheiser mikrofon. Catchbox er verdens første mikrofonløsning, hvor du kaster mikrofonen rundt blandt publikum. En automatisk mute-funktion gør, at mikrofonen muter, når den er i luften, eller hvis den bliver tabt.

“Kastemikrofonen er blevet rigtig godt modtaget ved borgermøder,” fortæller Svend Bæk. Kastemikrofonen havde premiere på MonitorAVent i Aarhus i oktober 2017.

I byrådssalen er der to PTZ robotkameraer, så møder og begivenheder kan streames på lokal-tv og på kommunens hjemmeside.

Tilhører-oplevelsen for høreapparat-brugere er optimeret med et digitalt teleslyngeanlæg fra Phonak, der også ligger i Middelfart. I indgangen til byrådssalen sidder der en scanner, som registrerer, når en person med digitalt høreapparat træder ind. Så kobles vedkommende straks på teleslyngeanlægget. 

Følger op med undervisning

Da rådhuset er fyldt med ny teknik og nyt udstyr, er der tilrettelagt et undervisningsforløb med AV CENTER’s undervisningsafdeling og relevante medarbejdere fra kommunen. Dette sikrer, at de ansatte lærer at bruge udstyret, og at udstyret dermed også bliver brugt i hverdagen.

Om den leverede løsning siger projektchef på opførelsen af Middelfart Rådhus Henrik Mott Frandsen:

”Med et top-moderne rådhus følger også et behov for tidssvarende og fremtidssikret AV-udstyr, der gør arbejdsgange og møder mere effektive. AV CENTER bød ind på den opgave i forbindelse med byggeriet, og vi har haft et godt samarbejde i hele processen. Vi er glade for de løsninger, vi har valgt til vores rådhus – og den service, AV CENTER har leveret i forbindelse med samarbejdet.”

Stolt Middelfart-borger

Efter at AV CENTER blev valgt til leverandør har kommunen gentagne gange bekræftet, at de var glade for samarbejdet, fortæller Svend Bæk:

“Der har været en god stemning i hele processen. Vi startede i begyndelsen af sommerferien sidste år, og rådhuset blev indviet 1. september 2017. AV CENTER overholdt tidsfristen til punkt og prikke. For at overholde tidsfristen kostede det noget overarbejde og et par weekender, men det var vores teknikere helt klar på.”

Ud over det rent faglige har Svend Bæk haft en personlig interesse i denne opgave.

“Jeg har selvfølgelig lagt nogle følelser og ambitioner i at få opgaven løst til UG. I dag kan jeg heldigvis sige, at jeg er stolt af dette rådhus og vores bidrag til byggeriet.”

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Juni/Juli 2018

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her