2016 11 jasper L 1

11. december 2015

Mellem stillfoto og video

Om at være fotograf i spændet mellem stillfoto og video, om at slæbe for meget udstyr med sig på opgaverne, om at finde en passende afløser til 5D mark III og om at være en solist som holder rigtig meget af holdarbejdet.

Jasper Carlberg er rundet af fotoskolen Fatamorgana (1988-1988) og har bygget ovenpå med en britisk BA i dokumentarfoto (1998-2001). I offentligheden er han mest kendt som habil og stabil leverandør til magasiner som Euroman og SoundVenue. Porteføljen tæller også en del videoproduktioner, både corporate, reklame og musikvideo.

“Jeg slæber altid alt for meget udstyr med. Still er slemt nok. Skal man så lave video, går det rigtig bananas. Men man vil jo gerne være forberedt på alle situationer. Tit ender man med ikke at bruge halvdelen af sit udstyr. Det bliver heldigvis bedre over tid, kameraerne bliver mindre og lettere.”

Jaspers basisudstyr

Jaspers grundpakke er et Canon 5D mark III. Den har han haft i to år. Det skal snart skiftes ud, og her kigger han blandt andet på Sonys nye A7 II.

“Jeg synes ikke, Canon har gjort nok for at følge med på en god dynamic range. Her er både Nikon og Sony langt overlegne.”

Faste objektiver: 35, 50 og 85 mm alle Canon. Zoom: En 17-40 zoom som jeg bruger meget sjældent og en 100 mm makro, som jeg bruger endnu sjældnere. 70-200 er heller ikke meget brugt.

“Jeg vil gerne fremhæve Canons seneste udgave af 24-70, den er en arbejdhest. Næsten lige så god som 85’eren og næsten lige så skarp i 35 og 50 som de faste.”

“På videoopgaver med lille budget bruger jeg det samme set-up. Objektiverne bruger jeg flittigt, også når jeg på større opgaver lejer andre kameraer ind, f.eks. C300 eller RED. Jeg synes, C300 er dejlig nemt at bruge. Menusystemet er helt det samme som i EOS-kameraerne, kun knapperne sidder lidt anderledes.”

Til at sætte lys bruger Jasper to styk Canon Flash og flashlamper fra Profoto.

Lyd? Hjælp!

På videoopgaver er lyden en af de største udfordringer for Jasper. Lydbilledet er vigtigt, men det interesserer ham ikke et klap: “Jeg prøver altid at få folk til at hjælpe mig. Hvis jeg har budget til det, holder der en lastvogn med lydudstyr nede på gaden. Det er dejligt, når man kan være et hold. Det er dejligt at kunne koncentrere sig om billederne. Der er bare nogle gange, hvor man er nødt til at lave det hele selv.”

Klipper kun, når jeg ikke kan slippe

Jasper har lige været i USA for en stor international miljøorganisation. “Vi var i Washington DC, hvor jeg skulle lave videointerviews med borgmestre fra storbyernes klimanetværk. Det er simple interviews, hvor jeg fanger en borgmester mellem to møder, og dem klipper jeg selv. Du har måske fem minutters interview, som du bare skal klippe lidt op.”

“Når jeg er ude at rejse for miljø-organisationen, skyder jeg både stills og video. For eksempel en lille indsamlingsevent arrangeret af den tidligere New York borgmester Bloomberg med 2-300 mennesker. Sådan noget siger jeg ja til, når jeg er på opgaven i forvejen. Hvis de alene havde spurgt, om jeg kom over og lavede sådan nogle interviews, havde jeg nok sagt nej.”

“Jeg elsker at arbejde sammen med klippere, for de kan få ens billeder til at leve på en helt ny måde. Jeg har jo været stillfotograf i mange år og stået alene med alting. Man bliver sådan lidt kontrolfreak af det. Men nu har jeg haft gode oplevelser med at få andre til at se på mit materiale, give det en anden retouch, en anden colorgrading. Som regel bliver resultatet bedre.”

Jobs kommer ofte af sig selv

Jasper Carlberg blev færdiguddannet i Wales i 2001, kom tilbage til Danmark og var totalt ukendt. “Dér måtte jeg ud at banke nogle døre ind. Men derfra synes jeg, det er gået rimelig meget af sig selv. Det er sjældent, jeg opsøger folk. Hvis jeg gør det, er det fordi jeg rigtig gerne vil arbejde for dem. Min erfaring er, at den bedste måde at møde kunderne på er at møde op med en idé. Frem for at komme med sin portfolio og spørge: Kan I bruge mig til noget?”

“Personligt netværk betyder rigtig meget. Det var på den måde, jeg fik jobbet for den dér miljøorganisation.”

En karriere på flere ben

“Jeg har en karriere som står på flere ben, og jeg vil helst ikke vælge noget fra. Der er andre som satser ét sted, men jeg kan godt lide at lade mig forføre af forskellige muligheder. Hvis man kommer ud og skal lave nogle billeder et sted, så kan man vælge at gå med de ting, som møder en, eller man kan trække sin personlige stil ned over det.”

“Jeg kan fotografere på mange forskellige måder og kan godt lide afvekslingen. Jeg ville kede mig, hvis jeg skulle lave det samme hver dag.

Jeg laver både corporate, reklame, lidt mode sammen med min partner og musikvideoer. Så har jeg mit kunstneriske foto osse. Så når du spørger mig, hvor karrieren er på vej hen, så er svaret: I flere retninger.”

Af: Carsten Legaard

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Innovation House
  • Pascal Audio
  • Streaming
  • Trådløs 4K
  • Naturkraft
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her