Manfrotto kamerasupport

Af JOS Svendsen, 26. marts 2018

Manfrotto videohoved med genial gas-teknologi

Den type af videohoved, vi kender i dag, er et såkaldt fluid head, der har mulighed for at rotere i to akser, og på de fleste videohoveder er det det muligt at ændre friktion for rotationen i disse to akser. Dermed kan man lettere foretage bløde og jævne panoreringer og tilts, altså vipninger. De fleste hoveder har dertil låsemekanismer for horisontale og vertikale bevægelser. Det er smart at have separate låsemekanismer, så man ikke skal pille ved friktionsindstillingerne og dermed miste ens favoritindstillinger. Skægt nok er der ingen af stativfabrikanter, der er kommet med en digital udlæsning af disse friktionsværdier, så man altid kan komme tilbage til ens favoritindstillinger.

Udbalancering gør det nemmere

De lidt mere avancerede stativhoveder har en ekstra indstilling, nemlig udbalancering eller counter balance. Det er en kontrol, som modvirker indvirkningen af tyngekraften på kameraet, når det vippes. Derved forrykkes tyngepunktet væk fra balancepunktet. Det accelerer bevægelsen, og så bliver det svært at styre et tilt. Man kan naturligvis bare skrue op for friktionen, men den er afhængig af, hvor meget kameraet er vippet, så det er heller ikke en løsning. Det, man har gjort indtil nu, er at forsyne de lidt mere avancerede hoveder med en serie af fjedre, som modvirker tyngdekraftens indvirkning. Problemet ved denne løsning er, at den sker i trin, som svarer til en fast vægt. Vejer ens kamera 2,5 kilo, og stativhovedet kun har kompensation for to og tre kilo, vil man enten have et kamera, der af sig selv retter op til vandret eller et, der altid dykker ganske let. Og tro os, det bliver ret irriterende efter en time eller to hele tiden at skulle kompensere, hvis man for eksempel dækker events.

Ny gas-teknologi

Igennem tiderne er der blevet lavet mere eller mindre effektive fjeder- og friktionsløsninger her, men nu har Manfrotto løst dette problem 100% effektivt.

Manfrotto Nitro 8 hovedet har nemlig en gascylinder i stedet for en fjeder. Det giver 100 procent trinløs justering af counter balance.

Og det er super enkelt at bruge. Man får kameraet til at balancere ved at flytte kamerapladen frem og tilbage. Så tilter man det og skruer på en drejeknap, til det bliver hængende i stillingen af sig selv. Derefter er det ligegyldigt, hvor meget man tilter kameraet, det bliver i bare i den vinkel, man har sat det i.

Vi prøvede med mere eller mindre konstruerede kamerakonfigurationer med recordere, lys på magic-arme, trådløse mikrofoner og mere. Hovedet kunne udbalancere det hele. Vi testede hovedet ved et koncertarrangement. Der var ingen træthed i armen efter halvanden time.

Friktionskontrollerne fungerede perfekt, så det var nemt at lave silkebløde, teflonglatte panoreringer og tilt. Det er simpelthen super godt for alle fotografer, der har behov for at følge objekter med kameraet i længere perioder.  

Snedig betjening

De forskellige kontroller sidder nogenlunde logisk, hvor counter balance-kontrollen stikker lidt ud. Den sidder tilmed på en teleskopstang, så den kan komme ret langt ud og fri af kameraet. Der skal drejes en del på den. Der sker ikke så meget per omdrejning. Men udbalanceringen skal jo kun ske en gang, når kameraet sættes på første gang.

Det sker sidelæns, idet kamera med monteringsplade simpelthen vippes på plads. Det er en nemmere løsning end den traditionelle, hvor kameraet skydes på plads bagfra, idet man er helt sikker på, at det sidder fast.

Manfrotto har så besluttet, at der skal to udløserknapper til at frigøre kameraet igen. Det skal man lige vide, så man ikke står forgæves og hiver i kameraet for at få det fri.

Hovedet kan klare belastning op til otte eller 12 kilo, afhængig af model. Hovedet har flad bund. Montering på stativer med skål til kameraet kræver derfor en adapter. Der er naturligvis belyst libelle til at stille kameraet vandret.

Konklusion

Dette er et rigtig, rigtig godt videohoved med en solid portion innovation. Vi havde mulighed for at teste det med Sachtler Flowtech. Den kombination er simpelthen drømmestativet. Avanceret kulfiberteknologi med markedets mest højteknologiske videohoved. Det bliver ikke meget bedre – og det ser science fiction cool ud.

Sachtler kan levere stativet med et Ace- og et FSB-hoved. Og det kan for øvrigt også fås i en Vinten-udgave med blå stafferinger og to forskellige Vinten hoveder, men det kan ikke fås som standard med Manfrotto-hovedet, selv om Manfrotto, Vinten og Sachter alle er en del af Vitec-gruppen. Det er lidt synd, for selv om de andre stativhoveder er rigtig gode, så er dette hoved det absolut fedeste af dem alle.    

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Februar 2018

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her