Animation Workshop

På billedet ses nogle af de mange studerende i fuld gang med forskellige produktioner.

Af Carsten Legaard, 12. februar 2018

Må vi præsentere: The Animation Workshop

I den første af en række artikler om branchens uddannelsessteder besøger vi The Animation Workshop/VIA University College i Viborg.

The Animation Workshop er en af Europas førende skoler på animationsområdet. Aktiviteterne spænder over uddannelse, talentudvikling, kulturudvikling, forretnings- og erhvervsudvikling, alt sammen med animation som kerne. Lægger man elever, kursister, gæstelærere, projekttilknyttede og fastansatte sammen, har tæt på 400 mennesker deres gang på skolen.

Skolen tilbyder først og fremmest tre anerkendte bacheloruddannelser, men derudover alt fra intensive weekendkurser i klassisk tegning til EU-støttede masterclasses og efteruddannelseskurser. The Animation Workshop er del af VIA University College.

De tre SU-berettigede professionsbacheloruddannelser er Karakteranimation, Computer Graphic Arts og Grafisk Fortælling. Karakteranimation og Computer Graphic Arts varer tre og et halvt år. Grafisk Fortælling varer fire år. 

De studerende kommer fra hele verden, men op imod halvdelen kommer fra Danmark. De studerende rekrutteres for eksempel fra Tegneskolen, som er en del af The Animation Workshop, fra Visuel HF i Viborg, fra andre dele af uddannelsessystemet og fra word of mouth. Skolen har en del kåringer i top 15 over animationsskoler i verden. Undervisningen varetages af professionelle fra animations-, tegneserie- og spilbranchen internationalt. Af samme grund er alle uddannelserne engelsksprogede. 

Skolen tilbyder desuden efteruddannelse til folk i branchen. Det kan for eksempel være kortere kurser i 3D-animation og VFX. Derudover holdes løbende masterclasses og workshops.

Tegneskole

The Drawing Academy tilbyder en vifte af kurser i klassisk tegning, alle på et højt fagligt niveau. De studerende undervises i den klassiske tegnings grundprincipper med afsæt i renæssancemestrenes tegnestil. Kurserne er for alle, der ønsker at forbedre deres tegneevner. En del ansøgere på The Animation Workshops bacheloruddannelser bruger disse kurser som en indgang til bacheloruddannelserne. Der er ingen adgangskrav til de klassiske tegnekurser, fordi undervisningen tilpasses den enkelte studerendes niveau. 

Talentudvikling

I den anden ende af spektret finder vi eksempelvis Open Workshop, en afdeling under The Animation Workshop, der fungerer som et talent- og projektudviklingscenter for animation, film, grafiske fortællinger og spil. Open Workshop modtager støtte fra Det Danske Filminstitut og Viborg Kommune.

Nye undervisningsformer

Animated Learning Lab er et fællesskab omkring udvikling af produktionsorienterede tilgange til læring. Dette Lab er sammensat af professionelle animatorer, animationspædagoger, illustratorer og spiludviklere. Skal udbrede kendskabet til animation som et didaktisk læringsredskab og inspirere lærere og pædagoger. Har udviklet undervisningsmaterialer til fag som matematik, geografi og biologi og arrangerer kurser og workshops.

Siden 2006 har Animated Learning Lab stået bag den landsdækkende filmfestival ANIMOK for skoler i hele landet. Her får skoleklasser mulighed for at lave deres egen animationsfilm, og deltage i filmfestivalkonkurrencen, i kampen om årets bedste skoleanimationsfilm.

Inkubationsmiljø

På skolens område ligger Arsenalet, som er et klyngefællesskab for start-ups inden for spil og animation og VFX og desuden huser inkubationsmiljøet Arsenalet Game Incubation, der er en del af EU-projektet Game Hub Scandinavia.

”Her er både i bogstavelig og overført betydning kort vej fra skoleuddannelsen til opstart af egen virksomhed, og her får unge iværksættere i branchen office space, hjælp til forretningsudvikling og markedsføring samt adgang til sociale begivenheder og et stort internationalt netværk,” fortæller skolens kommunikationsmedarbejder Nathalia Hentze Nielsen.

De seneste tal fra 2016 viser, at arbejdsløsheden for skolens studerende er på 10,8 procent, dvs. 89,2 procent kommer i arbejde.

Skal ud at skabe egne jobs

”Vi skal jo afmåle, hvor mange nyuddannede arbejdsmarkedet kan rumme, så der ikke bliver alt for mange grafiske fortællere,” siger Peter Dyring-Olsen, uddannelsesleder for Grafisk Fortælling: ”Det er nok et forsigtighedsprincip, at man har valgt at optage 20 hvert andet år. Det kan vi i hvert fald godt stå på mål for. Nu må vi se, hvordan efterspørgslen så er, når de kommer ud på arbejdsmarkedet.”

Grafisk Fortælling er en 4-årig professionsbacheloruddannelse, der med udgangspunkt i tegneserien som medie, klæder de studerende på til at påtage sig roller som forfattere, tegnere, visuelle fortællere, verdensudviklere og meget andet inden for medieverdenen bredt set.

Uddannelsen er stadig ny, og dimittender skal indstille sig på en tilværelse som selvstændige og selv at opsøge og skabe jobs.

Første årgang dimitterede i juni 2017.

The Animation Workshop kan desuden prale med officiel rekord i Danmarks bedste faglige og sociale miljø i 2017 – se https://www.dr.dk/nyheder/indland/animationsskolen-tilbyder-danmarks-bedste-studiemiljoe.

Virksomheder i branchen er velkomne til at kontakte skolen med ideer til et samarbejde. Her får de office space, hjælp til forretningsudvikling og markedsføring samt adgang til sociale begivenheder og et stort internationalt netværk”

 

Artiklen er fra Monitor ProAV - November 2017

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her