lightstream lamp reflector

Af JOS Svendsen, 29. april 2020

Lyssætning (næsten) uden lamper

En lampe er nok til at lyssætte et interview, hvis man bruger de nyeste high-tech reflektorer. De er en blanding af spejle og reflektorer, og de kan flytte lys om hjørner. Vi har checket Dedo Lightstream reflektor kit og kan bevidne, at indgangsvinkel er lig udgangsvinkel. 

Der er en scene i filmen ’The Mummy’ (1999), hvor helten lige har brug for at oplyse en ægyptisk grav. Heldigvis har de gamle ægyptere fyldt graven med spejle, der tilfældigvis står helt rigtigt placeret til, at helten lige kan vippe et spejl ved indgangen og oplyse hele graven.  

Og det er lidt det samme, vi er ude i denne test. Vi kender alle sølvfarvede reflektorer og hvide styroform-plader, der bruges til at fjerne skygger med. Nogle har måske eksperimenteret med spejle og henlagt dem i kategorien effektlys. For det er ikke nemt med almindelige spejle. 

Fælles for alle spejlende flader er, at indkommende lys bliver reflekteret med samme vinkel, som det kommer ind med. Indfaldsvinkel er lig udfaldsvinkel. Forskellen på et spejl og en reflektor er, at reflektoren spreder lyset, mens spejlet slet ikke gør det.

Dedo har gentænkt reflektorer

Alt det har tyske Dedo tænkt over. De har designet et reflektor-system, som indeholder reflektorer, der er en blanding mellem en reflektor og et spejl. Overfladen på disse reflektorer sender 95% til 98% af alt lys videre uden at ændre farvetemperaturen. Der er flere forskellige grader af diffusion, nemlig 4, 12, 50 og 95 grader. Den sidste svarer til refleksionen fra hvid styroform. Konceptet bygger på, at man kan sende lys fra en lampe videre til de andre reflektorer med den mest spejlende af reflektorerne. Og det kan så foregå om hjørner. Man regulerer mængden af lys fra en reflektor ved at dyppe mere eller mindre af den i lyskeglen. 

 

Du kan læse ProAV Magasinet Marts 2020 lige her

 

Lav vægt og nem montering

Alle reflektorer har et fastgørelsessystem med en skinne på bagsiden, som gør, at de kan monteres med en fleksibel arm på et almindeligt lysstativ. Der er også et lille hul i reflektorerne, så de kan sikres ved loftsmontering. De er fabrikereret i aluminium og derfor upåvirket af fugt eller varme. Der er konkurrerende produkter på markedet, som er baseret på pap. Det gør dem lettere, men også mere følsomme for vand og slid.  

Dedo Lightstream reflektorerne kommer i tre størrelser: 7 x 10 cm 25 x 25 cm og 50 x 50 cm. Den store udgave er nok den mest praktiske, mens den lille udgave kan være nyttig som mindre lyskilde.

Lightstream

Supplement til lyskittet

Men betyder det her, at man skal sende sit LED-lyskit til genbrug? Svaret er et betinget nej. Denne type reflektorer fungerer bedst med hårdt lys, hvor lysstrålen er så parallel som mulig. Dedo laver en forsats til sine spots, som netop kan dette, idet man med denne forsats får en lysstråle med en spredning på 4 grader og et boost i lysstyrke på op til 300%. Vi brugte netop en Dedo Dled 9 til testen. Den kan så anbringes pænt langt væk fra motivet og alligevel klare en fin udlysning via Lightstream reflektorerne.

Det kan være for eksempel være, at man har brug for at sende lys ind ad et vindue. Hvis dette vindue så er et par etager oppe, så er en lampe i stueplan og en let reflektor i vindueshøjde en langt mere praktisk løsning end at skulle finde en platform, hvorpå der skal sættes en tung lampe med en softbox.

Smart til faste opstillinger

En anden situation, hvor reflektorer kan være nyttige, er faste opstillinger som interviews- eller produktskud. Fordelen ved at bruge reflektorer e,r at opstillingen bliver lantg mere overskuelig og luftig end opstillinger med lamper. Dertil er det meget nemmere at justere den overordnede belysning. Der er jo kun en lampe, så justerer man den, ændres hele belysningen på én gang. Det kan være rigtigt smart til produktskud til både still og video.

Vi bemærkede, at man har en tendens til at være mere indstillet på at prøve nye kameravinkler, når der bruges reflektorer, som ikke fylder så meget som lamper med softboxe. Det er simpelthen nemmere lige at prøve noget nyt, når man ikke skal slås med softboxe om pladsen. En anden ting er, at der er færre kabler og batterier med mere at holde styr på. 

Kræver omtanke

Der, hvor reflektor-lysopstillinger kommer til kort er fleksibiliteten. Man skal have styr på al det der med ind- og udfaldsvinkel. Der skal lige tænkes lidt. Det er hurtigere at sætte et par 1x1 lamper op og prøve sig lidt frem, end det er at overveje, hvordan lyset lige skal reflekteres. Filtre kan bruges på reflektorer, men bi-color/RGB-lamper er smartere, hvis man gerne vil have en farvet accent. 

Og så er der lige en lidt teoretisk ting. Lyset fra en reflektor er polariseret. Det betyder, at skulle man bruge et polariserende filter til f.eks. et produktskud for at fjerne refleksioner, så kan der komme lidt interessante sideeffekter ud af at bruge reflektorer. 

 

Du kan læse ProAV Magasinet Marts 2020 lige her

 

Konklusion

Det har været en rigtig god oplevelse at teste Dedo’s Lightstream reflektor system. Man bliver udfordret, for der skal tænkes både kreativt og i fysikkens love. Vi havde et kit med de små reflektorer, så vi brugte det primært til produktskud. Vi prøvede det også on-location, hvor en periode med sollys gav mulighed for at bruge reflektorerne kreativt. 

I modsætning til en almindelig reflektor kan man faktisk lægge kreativt lys med disse reflektorer fra Dedo. Lightstream-kittet fylder minimalt, der er ingen behov for strøm, ingen kabler, og prisen for selve reflektorerne svarer til prisen for en god 1x1 LED-lampe.  

 

Artiklen er fra ProAV Expo - Marts 2020

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her