Lys streaming

Af JOS Svendsen, 27. oktober 2020

Lys til streaming – blødt er bedre, aflangt er smart

Lyssætning til streaming er på én gang simpelt og kompliceret. Det skal nemlig ikke være kunst, det skal være tydeligt.

Hvis du vil se den perfekte lyssætning til streaming, er det rigtig nemt. Bare se TV-avisen. 

Det er helt ligegyldigt, hvilken vinkel du ser værterne fra. Du ser deres talende ansigter helt tydeligt. De er simpelthen svøbt i blødt lys. Skal vi være lidt tekniske, er det en variant af Paramount eller butterfly lighting. Filmstudiet Paramount havde i 1940’erne brug for en hurtig belysning til fotos af diva’er som Marlene Dietrich. 

Resultatet er en lysstil, hvor en blød lyskilde er direkte foran motivet, men løftet 45 grader. Ofte med en udfyldning direkte bagfra også i 45 graders vinkel til at give kant til håret. 

Denne belysning fremhæver kindbenene og giver en sommerfugleformet skygge under næsen – det gav det andet navn til lysstilen. 

I dag supplerer man typisk også med lys nedefra, så kontrasten er mindre. Det er jo ikke alle, der har diva-kvaliteter.

 

Læs ProAV Magasinet Oktober 2020 her

 

For at gøre det nemmere er lamperne typisk aflange, derved behøver man ikke så mange af dem, og de er så bløde som overhovedet muligt.

Set i tv-sammenhæng er denne lysstil smart, da man kan have alt det nødvendige lys i loftet. 

Naturligvis kan man kaste sig ud i klassisk trepunkt belysning, men det bliver hurtigt kompliceret. Og hvis der er noget, man ikke har brug for i streaming sammenhæng, er det noget, som er kompliceret, med mindre du har god tid og et stort budget. 

Er der tale om streaming fra events som konferencer eller møder, er der lidt andre udfordringer. Hvis der overhovedet er sat lys, er det typisk scenelys. Det er ikke nødvendigvis det bedste til video. Er der slet ikke sat lys, har du et problem. 

Du kan risikere at stå med en taler i total silhuet mod en skærm med PowerPoint slides. Eller en taler badet i en svag belysning, der er totalt håbløs. 

Heldigvis er der udstyr på markedet, der er smart at have med.

 

Vi har kigget på to muligheder.

Lishua LS LED516AS

led516

Denne stavformede lampe er super smart til et kvikt set-up med en til to personer. I forhold til en lampe med softbox er den nemlig super hurtig at sætte op. 

Den fylder ikke noget, og den ser checket ud, hvis den skulle ende i billedet. Et hurtigt set-up er: En lysstav op horisontalt foran, med en lysstav på hver side af motivet. Lysstyrkerne justeres efter behov. Lamperne har en side med dagslys-LED’er og en side med kunstlys LED’er. Dagslyssiden giver 775 lux, mens kunstlyssiden giver 850 lux på en meters afstand. Så det er ikke de store arealer, man kan dække, men fint til et par personer ved et bord. LED516AS har indbyggede batterier, der varer i op til 2 timer på fuld styrke. 

Formen giver nogle frihedsgrader, som andre lamper ikke har. Man kan simpelthen stille dem på et mødebord – hvor de tilmed ser godt ud.

LED516AS er dæmpbare fra 100% til 10%, og de kan køre på 220V med den medfølgende netadapter. Og problemet med en foredragsholder, der ikke har noget lys på sig, kan de også løse. På med lampen på et lampestativ og sæt den, så den belyser taleren. I modsætning til en traditionel lampe med en softbox, er disse LED-lamper meget mindre og mere diskrete. 

Lysspredningen er 60 grader, hvilket ikke giver for meget spildlys. Det betyder også, at man skal bruge 2-3 af dem for at få den nødvendige lysdækning. 

Heldigvis fylder de minimalt og vejer lige under et kilo. Det gør, at man bare tager dem med. Dermed har man altid et lille lyskit med.

Lishua LS LED516AS

Distributør: AVS Nordic

t: 3111 1699, w: avsnordic.com

Markedspris: kr. 1.885,- ekskl. moms


Velvet Light Mini3

VELVET MINI 3 FRONT SIDE RIGHT 2017 BARN DOORS low

Så er vi oppe i den lidt tungere afdeling. Formfaktoren er dog lidt den samme. Lang og smal. 

Men Mini 3 lampen afgiver 3200 Lux/1 m. Spredning er 50 grader, og lampen kan justeres fra 2700K til 6300K i 100K trin. CRI opgives til 95. 

Lampen kommer i to udgaver, hvor studio-versionen udelukkende har 220V strøm. Strømforsyningen er indbygget i studio-versioner, hvor der er ikke nogen ekstern strømboks. Konstruktionen er solid med en svagt pansret følelse.

Den mobile udgave har XLR-strøm ind og har mulighed for forskellige batteri-beslag. Begge udgaver har DMX-fjernkontrol af farvetemperatur og lysstyrke. Den kan varieres mellem 0 og 100% uden nogen former for flimren.

Vægten er 3,4 kg for batteri-versionen og 4,3 kg for studio-versionen, så det er C-stands, der skal bruges til lampen. Men som navnet indikerer, er Studio-versionen beregnet til loftmontering i en rig, men kan sagtens bruges på et lysstativ, hvis man er lidt kreativ med en forlængerledning - 220V strømstikket er lidt specielt. Det er en powerCon True 1. Det er en Neutrik standard, der er IP-65 certificeret. Det betyder, at den er støv- og fugtsikker. Det er Mini3 også, idet kølingen er passiv, og alle betjeningsknapper er forseglede. Så Mini3 er også beregnet til udendørs brug. 

I brug er lampen en fornøjelse at arbejde med. Den leverer blødt lys og rimeligt meget af det. Så det er op på en c-stand ved siden af kameraer og rimeligt højt op. Det er den hurtige udgave. 

Vi havde stor fornøjelse af at vende lampen på højkant og være lidt kreative. Og denne lampe kan bruges til andet end bare TV-lys. Den er også excellent til at oplyse baggrunde med. 

Vend den på højkant til interview, eller sæt den horisontalt til instant Paramount lighting. Anbefales ubetinget.

Velvet Mini 3

Distributør: Atendi

t: 3584 0295, w: atendi.dk

Markedspris: kr. 14.360,- ekskl. moms

 

Læs ProAV Magasinet Oktober 2020 her

 

Konklusion 

Det er to forskellige lampetyper men med samme formfaktor og evne til blødt lys. LED516AS er lille og smart til de små set-up, mens Velvet Mini3 er et seriøst bud på løsning for større møder. Al respekt for LED-lamper med softbokse af forskellige typer. Men de er store og kan være svære at håndtere. Men det er de aflange LED-lamper ikke. Så tænk aflangt næste gang, lyskittet skal udvides.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Oktober 2020

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her