VUC4A1110

Af Carsten Legaard, 21. december 2016

Lys over VUC Syd

I et spektakulært nyt skolebyggeri i Haderslev  får de studerende fuld gavn af et flot dagslysindfald og en lysstærk LED-auditorieskærm – på samme tid.

Auditorier forbinder vi traditionelt med mørke lokaler. Det er slut. I hvert fald i auditoriet i den nybyggede HF-afdeling hos VUC Syd i Haderslev. Her kan du følge med i undervisningen ved fuldt dagslys på en 3,5 x 2 meter stor LED-skærm.

Afdelingen holder til i en nybygget skole med spektakulære rustprofiler yderst på havnemolen i Haderslev fjord, om aftenen dramatisk oplyst af projektører.

Indenfor har oplysningen også gode kår. Arkitekturen sikrer dagslyset frit indfald på alle flader, også på auditoriets store LED-skærm. Men det betyder ingenting. Skærmens farve, kontrast og lys vinder kampen med dagslyset. Suverænt.

Skærmen er leveret af den danske LED-skærmproducent og AV-virksomhed, ProShop Europe. Opløsningen er 1,8 millimeter. Foruden skærm-løsningen har ProShop Europe leveret mødeteknologi til skolens 30 mødelokaler. I ordren indgår derimod ingen kabler. Alt er koblet trådløst. Lærere og elever går på skærmen via Airplay og Apple TV. Huset bruger udelukkende Apple-produkter.

Et par af de større mødelokaler har desuden kamera til Skype for Business.

Tre-i-én-løsning

Auditoriet, der er indrettet med tre forskellige synsvinkler, var den hårdeste nød at knække, fortæller Henrik Jørgensen, salgschef hos ProShop Europe: ”Oprindelig havde arkitekterne forudsat tre skærme, en til hvert miljø. Vi foreslog i stedet en drejelig skærm, eftersom der aldrig er to auditorier i brug på samme tid.”

Skærmen er monteret på en drejelig akse, ikke motoriseret, men et manuelt drej med friktion, så skærmen ikke kommer i drift. Der er indlagt tre låseklik, så skærmen kan låses i udvalgte vinkler.

Skærmen er monteret i en stålramme, der er tegnet af ProShop Europes egen konstruktørafdeling. Indbygget i stålrammen er styrbare søjlehøjttalere og subs fra tyske Fohhn.

Henrik Jørgensen: ”Det er gode højttalere til billige penge, og Fohhn leverer uovertruffen support. Fohhn er ikke et af de mest kendte mærker, men de har en ualmindeligt god lyd og særdeles gode referencer. Disse to søjlehøjttalere kan give lige så meget lyd med lige så stor rækkevidde og lige så stor præcision som 25 positionshøjttalere. Det bliver også den højttalertype, der kommer til at sidde i auditorierne i fremtiden.”

Wauv-effekt

Auditorieskærmen hos VUC Syd er ikke kalibreret færdig. Alligevel står farverne frem med Wauw-effekt. På bagsiden af skærmen er monteret en matteret glasplade, der tjener som traditionelt whiteboard med tusser. Eneste minus er prisen, men volumen på salget af LED-skærme er for opadgående, og det betyder, at priserne bevæger sig den modsatte vej.

ProShop Europe har været en af skolens faste leverandør de sidste 3-4 år og har tidligere leveret fire skærme til VUC Syd - en udvendig skærm ophængt i pylon, en skærm i det ældre auditorium, en udendørs skærm samt en skærm monteret på lastbil til eksterne arrangementer.

Henrik Jørgensen: ”VUC Syd har været foran på den digitale udvikling i mange år. Det er en af de eneste skoler med eget greenscreen-studie, og det har de allerede haft i flere år. Alle elever får en iPad stukket i hånden første skoledag. Den er deres, så længe de går her.”

Flow Factory

Mens vi bliver vist rundt på skolen, møder vi Jesper Hansen, projektleder på skolens HF uddannelse, HF Flow Factory. Jesper fortæller: ”Skolen tilbyder de traditionelle HF-fag, men vi arbejder projektorienteret med fokus på ny teknologi, kodning og apps. Det kan vi gøre, fordi vi har 22 partnervirksomheder, hvor vores elever får lov til at udføre projekter og løse virkelighedsnære opgaver.”

”Vi har lige nu et tre ugers projekt på Danfoss. Eleverne har faglærere i baghånd som konsulenter. Alle projekter handler om teknologi. I løbet af de tre uger skal eleverne udvikle og færdiggøre en app. Vi kalder det en digital ninja-uddannelse.”

”Koder og kodesprog fornyes konstant, så eleverne kan ikke nøjes med at lære ét konkret kodesprog, de skal være fortrolige med kodning som sådan. Vores motto er: Kreativitet+kodning.”

Konkurrencedygtig

ProShop Europes administrerende direktør Jens-Ulrik Carstensen synes, at leverancen til VUC Syd er et godt billede på, hvor virksomheden er på vej hen med sine LED-skærme.

“VUC Syd har fået Full HD i en skærmstørrelse, der passer til rummet, til en pris, der er realistisk. I forhold til en projektor, der skal have skiftet en lampe i ny og næ, så begynder økonomien i vores LED-løsninger at se ikke helt tosset ud.”

ProAV Digital

Forside 920 web

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Kvinderne bag biites
  • Canon C70
  • Holmegaard Værk
  • Karosserifabrikken
  • Virtuelt studie

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her