Millfactory

23. juni 2015

Video i lydstudiet

Lydstudiet MillFactory i København har opbygget en video-infrastruktur med otte Panasonic robotkameraer og lige så mange monitorer og er dermed trådt ind i Youtube-alderen. Teknologien skal ikke bare bruges til studieproduktioner, men også til at skabe nye forretningsmuligheder inden for webcast af live-koncerter

I december sidste år var sangeren og komponisten Tim Christensen på besøg hos kollegaen og produceren Boe Larsen i pladestudiet MillFactory i København NV. Tim Christensen nævnte henkastet, at han havde givet koncert på internettet via webcam. Den lille bemærkning blev en åbenbaring for Boe Larsen og ledte direkte til, at produceren et halvt år senere åbnede verdens første pladestudie med videokontakt mellem de enkelte indspilningsbokse og med mulighed for at webcaste live-koncerter direkte fra studiet.

Studiet ligner ved første øjekast et almindeligt professionelt musikstudie, bortset fra at alle rum er udstyret med monitorer og Panasonic robotkameraer. Det hele er bundet sammen af en komplet videoinfrastuktur med en 40×40 video router, video switcher, multiviewer m.v. Videoinstallationen kan også bruges til kommunikation mellem rummene, så f.eks. trommeslageren i trommerummet kan se sangeren i vokalboksen.

Alle videooptagelser gemmes og logges via soft- og hardware fra belgiske Softron. “Loggeren er guld værd, når man har husket at notere, at her var det gode take,” siger Boe Larsen. “Så skal bandet ikke sidde og lytte to timers optagelser igennem bagefter. De vigtige fem minutter er allerede mærket af.”

Erfaringerne indtil nu

“Vi har haft en testfase på en måneds tid og haft syv meget forskellige bands igennem. Erfaringerne er virkelig gode. Der har ikke været nogen problemer, og der er ellers røget nogle terabytes igennem …”

“Jeg tror ikke, at jeg kommer til at lave ret mange produktioner, hvor der ikke også indgår video,” siger Boe Larsen og fortsætter: “Som musiker  lægger du stort set ikke mærke til, at kameraerne er der. Noget helt andet end hvis der løber en kameramand rundt. Det giver nogle utrolige muligheder for at komme tæt på musikerne med kameraet."

“Jeg ser det udfoldet på to måder. Dels med streamede live-koncerter. Dels som add on ved studieoptagelse, hvor bandet får mulighed for at få en live videooptagelse oveni. Vi har et  et band igennem hver anden dag. Det skaber enorme datamængder. Og det kræver et workflow, som er så tilpas stramt, at vi hurtigt kan få de brugte datamængder ud af huset.”

En mand styrer både lyd og billede

Video-setuppet hos NuVenue er leveret af Stjernholm & Co. og tæller bl.a. otte Panasonic robotkameraer, lige så mange monitorer samt router, switcher, multiviewer og logger. Hertil kommer et
storage-system fra Caldigit.

“Vi har valgt at lave det, så de otte kameraer er mobile, de kan flyttes rundt i studiet på samme måde som mikrofoner,” fortæller Boe Larsen. Der er både manuel fokus og autofocus på kameraerne fra Panasonic (HE2 og HE40). Men som Boe Larsen formulerer det: “Autofokus er ret godt, når man har otte kameraer at styre.” Boe Larsen sætter kameraer op til den enkelte opgave i samme arbejdsgang, som han sætter mikrofonerne op.“Det er kun et lille merarbejde i forhold til en almindelig opstilling. Når vi afvikler live, er vi to mand på. Her skal der klippes og overvåges mere intenst.”

En genistreg

“Det er en genistreg, Stjernholm er kommet med. Det er baseret på et ingest-system. Vi har mulighed for at indspille otte prores-kanaler på én gang på den samme mac. Det er så simpelt som at trykke på recordknappen, så er alle otte kameraer i gang.”

“En muliticam-logger følger med i, hvilke kameravinkler der bliver valgt, hvad der bliver klippet undervejs osv. Når optagelsen er færdig, kan vi eksportere loggen til et redigeringsprogram, så ligger der allerede i importen et rough cut, og du kan begynde at finpudse. Det er et meget tight workflow i forhold til, hvis du havde tre kameramænd løbende rundt med hvert deres sd-kort. Det har været enormt vigtigt for os at få lavet det workflow.”

Ikke uden Stjernholm

“Det har været en sjov opbygningsproces. Jeg har ikke kunnet gøre det uden Morten Stjernholm. Han er selv af musikerbaggrund og har siddet bag mikserknapperne, så han forstår, hvad det er for en proces, vi har herude. Så har han en teknisk viden, som jeg aldrig har mødt før. Han kaster sig frådende over ting, som ikke er gennem-testet, som er nye og banebrydende, og så tester han det helt i knæ.”

“Når jeg får noget herud i studiet, så er det ikke lige kommet ud af en kasse. Morten har leget løs med det i tre dage, så han ved, at det ter sig, som det skal.Hele vores snak om workflowet har været vanvittigt spændende. Det ping-pong,  vi har haft, er en stor del af grunden til, at vi nu står med et system, som i grunden virker ret enkelt, selvom det kan en masse ting.”

Hvad har det kostet?

“Det har været en stor investering ligesom investeringen i vores Steinway-flygel. Tre til fem år, så skulle det gerne balancere i sig selv. Det lander så hos os på et tidspunkt, hvor udstyret er markant billigere end for bare nogle få år siden.Hvis man tror på noget og kan se, at det er rigtigt, så skal man jo handle på det. Det kan godt være, at vi er de første, men om et år eller to er det alle steder.”

Broadcast-partner

Boe Larsen fortæller, at han til broadcast-delen arbejder sammen med det relativt nye danske firma Audux: “De har en genial løsning, hvor de kan webcaste vores liveproduktion eller live optagelser fra en koncert. Derudover har de en back-end, der kan sælge billetter, afregne til Koda osv. Det er meget vigtigt for mig, at der er styr på ophavrettigheder og Koda-aftaler og sådan noget.”

Åbner en milliard muligheder

“Ud over optagelser og live koncerter kan vi lave foredrag, masterclasses. Nogle monitorer er koblet på Apple TV, så bandet lige kan smide en Youtube-video på. Hvis vi kigger en lille smule frem, så har vi live-feeds på Facebook, og du kan betale entré for at deltage sammen med 200 andre, du kan chatte med bandet, du kan kommentere soloen osv. Det ligger jo lige rundt om hjørnet.Det kræver selvfølgelig, at der kommer klikbetaling på Facebook, men det er nok heller ikke langt væk. Jeg tror på, at nuet igen er ved at komme i høj kurs, også på nettet. Folk kan godt lide at se, at der er noget på spil, at det er nu, det sker…  Det er en høj tone, han går efter dér … når han det?”

Publikum er der

“Folk elsker at opleve musik. De går til koncerter hele tiden og kan sagtens forstå, at de skal aflevere 300 kroner i døren for at komme ind på Vega. Så hvorfor ikke flytte det ud på nettet,” lyder Boe Larsens overvejelse og fortsætter: ”Et lille eller mellemstort band har ofte en stor fanbase. Det store problem er at få forvandlet de fans til noget, som musikerne kan betale deres husleje med. Den eneste måde de kan tjene penge på er ved at tage ud og give koncerter. Så tænker jeg: Det er her tingene smelter sammen. Der sidder måske 50 die hard fans i Brasilien og 20 i Finland, men jeg kan jo ikke tage til Finland og spille for 20. NuVenue giver musikerne en mulighed for at komme tæt på deres fans over hele verden, selvom der kun er én koncert på “turneen”.

“De kan gå i studiet herude. To måneder inden kan de begynde at sælge billetter. Så ser deres fans en live koncert. Når bandet går herfra, får de en harddisk med under armen med hele koncerten optaget, lyd i 96 kHz og otte kamera-vinkler. Added value!”

“Ambitionen er at få et stort flow af bands igennem og gøre det så effektivt at det bliver til at betale.”

Af: Carsten Legaard

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Innovation House
  • Pascal Audio
  • Streaming
  • Trådløs 4K
  • Naturkraft
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her