Lysskulptur i konference afdelingen

Af Jens Walther, 4. marts 2020

Lyden er essentiel i Hotel Ottilia

Hotel Ottilia i Carlsberg Byen sætter sig både på nethinden med det unikke, industrielle udtryk og på trommehinden med deres velovervejede lydprofil. 

Vi sidder i et par ikoniske industribygninger i Valby, nærmere betegnet i Maltmagasinet og Lagerkælder 3 i de tidligere Carlsberg bryggeribygninger. Særligt Lagerkælder 3 er velkendt for de fleste, som har besøgt Carlsberg, fordi bygningen har de runde, guldfarvede skiver på fronten af bygningerne. 

Begge bygninger er fredede, men det har ikke forhindret hotelkæden Brøchner Hotels i at lave dem om til et eksklusivt 4+ stjernet boutique hotel med konferencefaciliteter. Hotellet hedder Ottilia og er opkaldt efter brygger Carl Jacobsens hustru. Facaderne er bevaret, og de indvendige, originale industriinstallationer er også intakte, og har i høj grad medvirket til at gøre hotellet markant anderledes og spændende indrettet. Til fremvisning og en snak om hotellet møder vi Maja Whitta Andersen, som er Head of Marketing & Communications hos Brøchner Hotels og Mikael Thorsen fra Bose Pro, som har projekteret lyddelen af hele den store AV-installation. 

Faciliteter

Alle konferencefaciliteterne på Hotel Ottilia ligger i den del, der er det tidligere maltmagasin på Carlsberg og modsat hotelværelserne, som overvejende ligger i Lagerkælder 3; de to bygninger er dog forbundet, så det er let at bevæge sig fra den ene til den anden del. Der er 155 værelser på hotellet, og konferencefaciliteterne har en kapacitet på 200 gæster, hvor det største rum kan rumme op til 120 personer.

Konferencefaciliteterne ligger i to etager og kører med et ”All-Inclusive” koncept med forplejning og værter som en del af prisen. Maja Whitta Andersen fortæller, at der er mange store virksomheder tæt på hotellet, som bruger konferencefaciliteterne, både pga. serviceniveauet, og fordi faciliteterne skiller sig markant ud med sin indretning og integration af gammelt og nyt. 

”Det her sted har en helt unik historie, som gæsterne værdsætter, og som vi har oplevet en enorm stor succes med. Det er et spændende sted at være både som hotel- eller konferencegæst.”

 

Du kan læse ProAV Magasinet Marts 2020 lige her

 

Projektering

Lydinstallationen er foretaget af Auditive Network, som Bose Pro har samarbejdet med på mange andre installationer. Mikael Thorsen fra Bose Pro har dog været meget inde over; især i hele projekteringsfasen, udmåling af akustik, men også i den sidste del lige inden åbning, hvor programmering af lydzoner og lignende skulle foretages.

I alle områder er der selvfølgelig brugt Bose højttalere, styring og kontrolpaneler, og det har været essentielt for Brøchner Hotels, at lyden overalt er af en høj kvalitet og med en ensartet lydprofil. Der er i alt brugt 120 Bose højttalere, drevet af 9 multikanals forstærkere og styret i 17 individuelle zoner på hele hotellet. Selv om systemet er komplekst, så har det været essentielt at lave en simpel og enkel brugerflade, og Bose ControlSpace CC64 kontrolpanelet går igen overalt, hvor der er brugertilgang.

Lobby baren og Dipylon salen

Det er et koncept på alle Brøchners hoteller, at musik skaber stemning og atmosfære, så derfor er lyd og musikvalg væsentligt. Hotellerne vil gerne få gæsterne til at føle sig hjemme og have lyst til at ”hænge ud” i fællesarealerne. På Hotel Ottilia er det særligt i lobby baren og i Dipylon salen – en lounge med imponerende 20 meter til loftet, der ligger lige ved siden af lobby baren. Dipylon salen er tænkt som opholdsrum, men også velegnet til forskellige arrangementer for gæsterne, f.eks. er der hver torsdag livemusik eller DJ, og på nogle søndage er der foredrag og præsentationer. 

Lydanlægget i rummet er derfor lavet, så det kan bruges i dagligdagen med baggrundsmusik og på arrangementerne fungere som lydanlæg til koncert/DJ. Her er valgt en løsning med Bose RMU108 højttalere i den ende, hvor ”scenen” er og de lidt mindre RMU105 højttaler i et distribueret system ned af sidevæggene. Desuden ligger der Bose MB210 subwoofere under en indbygget bænk, som pryder rummet. Der kan skiftes preset mellem koncert, hvor sidehøjttalerne er delayet i forhold til hovedhøjttalerne og et dagligt system, hvor alle højttalere spiller i samme tid. Akustik og taleforståelse kan være svært i et så højloftet rum, men der er skabt akustiske forbedringer med trægulv og træpaneler. 

Mikael Thorsen fortæller: ”Lydsystemet, som er her, skal kunne det, som hotellet har behov for. Der skal således ikke ekstra højttalere ind på stativ hver torsdag, fordi der kommer en DJ. Det har været konceptet i bestykningen i alle rum på hotellet. Her er placering og vinkling af højttalerne selvfølgelig lavet således, at STI værdierne (taleforståelse måling) bliver så gode som muligt.” 

 

Du kan læse ProAV Magasinet Marts 2020 lige her

 

Konferencelokaler

Konferencelokalerne på Hotel Ottilia er i mange forskellige størrelser, og lydinstallationen veksler fra rum til rum. Det store konferencerum med plads til 120 gæster bliver lyddækket med Bose MA12 højttalere suppleret med subwoofere MB210, og line array princippet betyder, at rummet kan lyddækkes med kun to tophøjttalere. I dette rum og i en del af de andre konferencelokaler bliver talen lydforstærket uden brug af vanlige trådløse mikrofoner, men derimod ved hjælp af Shure’s avancerede MXA 910 loftmikrofon, der er indstillet i velvalgte zoner, og som selv skifter intelligent mellem disse, når der tales fra forskellige positioner. Mikrofonen distribuerer via Dante netværk lyden til højttalersystemet.

I en del af konferencelokalerne er de rå murstensvægge bevaret, og for ikke at ødelægge indretningen har man valgt ikke at bruge væghængte højttalere, men derimod Bose’s specielle Edgemax højttalere, monteret i loftet lige foran skærmen. Mikael fortæller: ”Edgemax lofthøjttaleren er unik, fordi du ikke umiddelbart ser højttaleren, men den har en spredning, som om den hang på væggen pga. den indbyggede akustiske waveguide. Den har en 8 tommer bashøjttaler og en 1 tomme compression driver, og den er meget imponerende i lydkvalitet og lydtryk. I de her konferencerum er der lavet akustisk regulering, og det betyder, at højttalerne spiller endnu mere imponerende. Her er også udstyr til Skype videokonference, og til dette er højttalerne også meget velegnet.”

Hotel Ottilia har nu været åbent i et år og har oplevet stor interesse fra både hotelgæster, konferencegæster og fra lokale, der har taget hotellet til sig som en integreret del af det spirende nye område i Carlsberg Byen. 

 

Artiklen er fra ProAV Expo - Marts 2020

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her