Ballon op

5. november 2015

Live TV fra 'rummet'

Det er ikke så lidt opfindsomhed og planlægning, der skal til, når der skal sende live fra små 30 kilometers højde. Men ved hjælp af hjemmelavede antenner, stor opfindsomhed og en lokal radioklub, lykkedes det for DR og Minitech at løse opgaven, dagen før den første dansker blev sendt ud i rummet!

Kan man sende live fra 30 kilometers højde” var spørgsmålet fra DR til os hos Minitech, og vi svarede, at det burde sagtens kunne lade sig gøre,” fortæller Flemming Sørensen, der er CFO for Minitech. ”Jeg svarede ja, da vi allerede havde prøvet at sende på 100 kilometers afstand - dog på jorden.”

Flemming, som vi møder i DR Byen, henviser til, at Minitech har sendt små 100 kilometer over vand, da de også i samarbejde med DR, skulle lave Anders Lund Madsen programmet, hvor han ville befri Norge. ”Her sendte vi fra Kullen til Anholt, og grunden var den enkle, at man ikke kan sende over satellit, når tingene bevæger sig. Så vi mente bestemt også, at vi kunne sende fra 28 kilometers højde, og det lykkedes da også, helt efter planen.”

Men inden det hele lykkedes, var det en ren ”Olsen Banden,” hvor man skulle bruge hjemmelavede antenner, balloner, dog med hjælp fra vores leverandør Vislink i England og ret mange Storm P løsninger, inden det lykkedess. For der er ingen, der ligger inde med en kapsel med kameraer, klar til opsendelse i rummet, man lige kunne hive ned fra hylden!

Ballonfærd med GoPro

Det er naturligvis interessen om projektet ”den første dansker i rummet,” Andreas Mogensen, der satte det hele i gang. Samtidig blev man hos Minitech introduceret til Herocast, som betyder, at man kan kombinere en sender med et GoPro kamera og få den samlede pakke ned i vægt. Senderne vejer kun 170 gram, og de måtte dertil ikke fylde meget. De to kameraer, som DR leverede, var GoPro4. Det ene havde en speciel 360 grader optik, som Peter Hjort har haft fingrene i. ”Han er en special effects gut, som var tilknyttet programmet – han har eget selskab, der hedder Gearless og har været med inde over mange specielle produktioner i branchen. Han er ekspert i at lave ting til broadcast og film, der ikke kan hives ned fra hylden,” forklarer Flemming Sørensen.

Hele opgaven blev løst af en projektgruppe med tilrettelægger Lars Ostenfeldt, produktionsleder Ebbe Kallmeyer, folk fra DMI, Minitech og flere. ”Vi skulle finde en løsning, der kunne lade sig gøre. For vægten måtte som sagt ikke være høj – og ud over sender og kameraer, skulle der også være to batterier. Der skulle også være plads til to antenner, der også skulle være lette, da det hele højst måtte veje 2 kilo, for at ballonen kunne få det hele op i de ca. 30 kilometers højde,” forklarer Flemming, der fortæller, at man her valgte at bruge Bjarne Bachmann, der til dagligt sidder i TDC’s udviklingsafdeling, til at lave et par af antennerne. De endte faktisk med at blive for kraftige i første omgang, selvom de er utroligt lette. Ud over kamera og sender skulle der også være plads til GPS trackere, så man kunne få fat i al udstyret igen.

Antennerne fik i øvrigt en ekstra funktion - som stabilisatorer! Man konstaterede, at ballonen svajede meget i de første forsøg, hvilket naturligvis ikke er hensigtsmæssigt, når der skal sendes TV. Men antennerne kunne placeres, så de stabiliserede ”fartøjet,” og samtidig kunne sende signalerne til jorden.

Kæmpe set-up

For at få det hele til at spille, så DR3 kunne sende live fra rummet, har man brugt to styk SNG vogne, som Minitech har udrustet. Man har haft brug for to DBC antenner og paraboler for at kunne både sende og tracke kapslen.

Det lykkedes som sagt, og da den var på vej ned, kunne man følge med i Viborg, hvor man via Twitter kunne læse om folk, der kunne se kapslen med faldskærm på vej ned. For at lære, hvor kapslen ville lande, havde man inden allieret sig med Southampton Universitet, der har en simulator, der kan beregne, hvordan og hvor en genstand vil lande, ud fra avancerede algoritmer.

Opsendelse fra Karup

Der var meget, der skulle falde på plads på meget kort tid – hele programfladen skulle være på plads, inden kapslen blev sendt op i rummet. ”En af udfordringerne var blandt andet at få en flyvetilladelse. Det lykkedes, og opsendelsen blev klaret fra Karup lufthavn,” fortæller Flemming.

Flemming fortæller, at ballonen blev fyldt med helium og fyldte godt et par meter i diameter ved opsendelsen. Da den nåede de 28 km vil den have været omkring 6 meter og her brister ballonen. ”Vi kunne tracke kurven med kameraer hele vejen ned igen via GPS og avancerede formler for vejr- og vindforhold. Dermed kunne man faktisk ret præcist beregne, hvor den ville lande. Og det gjorde den faktisk med ret stor præcision i Rold Skov.”

”Her havde man allieret sig med en lokal radioklub, der havde sat sendere med repeatere op, så man kunne lave en eftersøgning, og en af konerne var sat til at styre det hele fra et hus i nærheden,” fortæller teknisk koordinator Claus Langved, der var med på projektet. ”Det var ret imponerende, og det lykkedes da også to amatører at finde den, så vi kunne hente den. Vi var dog klar over, hvor den var på grund af DMIs formler og GPS senderne. Radioklubberne har nemlig ikke adgang til de vindforhold, der er i højden, så enheden fløj faktisk lidt modsat, end de havde ventet. Det var faktisk et rent Gumball race med folk, der søgte efter ”rumaffaldet,” slutter Claus Langved. De to amatører ”holdt vagt” ved kapslen til Lars Ostenfeldt og resten fra DR var nået frem. Det var nemlig kun DRs folk, der måtte røre udstyret.

Af: Peter Hyldahl

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Innovation House
  • Pascal Audio
  • Streaming
  • Trådløs 4K
  • Naturkraft
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her