23Holdet

17. september 2015

Live streaming til alle

At streame live har været en hurdle for mange, men nu er det muligt for alle at livestreame med få klik med den nye Live-funktionalitet i 23 Video. Nu kan man streame alt fra events til større produktioner. Det vil give branchens folk nye udfordringer og ikke mindst masser af muligheder!

Live videostreaming kræver ofte teknikere og lidt af et setup. I hvert fald hvis man som afsender vil være sikker på, at modtagerne er sikret et livestream i god stabil kvalitet og ikke får en masse ventetid på en streaming, der ikke virker optimalt. Men det kan lade sig gøre nu. Firmaet 23 har efter flere års udvikling lavet et værktøj, der gør det forholdsvist enkelt og overskueligt at lave en ægte live-event for alle. Det unikke ved værktøjet er, at det kan bruges af alle; fra den lille virksomhed til store konferencer og professionelt brug – en reel live produktion. Dertil er der en række værktøjer, som man kan bruge til promotion indbygget i Live pakken.

På spørgsmålet om, hvordan det nu er blevet muligt at lave en bullittproof live streaming, svarer Thomas Madsen-Mygdal (adm. direktør og medstifter af 23), som vi møder i deres lokaler på Nørrebro: ”Svaret er er ikke én, men mange ting. Det er en kombination af, at teknologien er blevet tilgængelig som ren hard- og software kombineret med, at vi har udviklet og testet på det her i flere år.”

Teknologi gjort enkel

Virksomheden 23 har 32 medarbejdere, og de var stort set alle med, da vi et par dage inden mødet var med til verdens-premieren på Live, der foregik i DRs gamle Studie 5 i Søborg. Her blev systemet demonstreret og vist i praksis. Faktisk blev hele sessionen live streamet til 500 deltagere i Århus samtidig. Her blev det også vist, hvor let det er at starte et kamera – pro, web eller en smartphone op og streame nærmest samtidig med, at der trykkes ”record”.

Groft sagt er Live et program, som indgår i 23 Video pakken, som man køber som abonnement. Herfra kan man styre produktion, tilslutninger, kvalitet med mere. Det er ekstremt let at invitere brugere via mail, invitation eller løbende via sociale medier og bagefter måle, hvor mange, der reelt har set eventen. Der er en hel pakke af målemetoder og andet, som især marketingafdelingerne vil være meget begejstrede for. Og bagefter kan der naturligvis klippes og gemmes, sendes ud og lægges på hjemmesider som normalt med videoproduktion.

Men inden de skulle nå så langt var der en masse teknologi, der skulle på plads. Thomas forklarer Monitor Pro, at man har gået fra at skulle have adgang til en masse hård teknologi, når der skal streames via en server, til at man i dag kan gøre det langt mere enkelt. ”I dag behøver man ikke et produktionsselskab til at håndtere en live streaming. Det er jo ikke lang tid siden, at det krævede lidt af et setup og en masse knowhow at få live streaming til at fungere. I dag ser vi, at man kan bruge det til noget nyt – det er gået fra at være noget dyrt, til noget, der er tilgængeligt,” forklarer Thomas og fortsætter: ”Det er første gang i mange år, hvor vi har haft et rigtigt godt samarbejde med producenterne. Det her er jo en helt ny verden, og man har haft tendens til at være lidt defensiv overfor det nye som 23 Video og Live. Man vil jo gerne forsvare sine områder, men vi ser, at man er ved at acceptere den verden vi lever i og ad den vej kan lave nye gode produktioner live, og vi forventer, at mange af branchens folk vil bruge det nye værktøj. Enten som en løsning for deres kunder, eller at de bliver hyret ind til at lave events og stå for det tekniske.”

Live produktion i alle størrelser

Hos 23 ser man, at Live, som købes som et abonnement til 23Video modulet, er skabt til at blive brugt i alle brancher, der har behov for live video. Det kan være alt fra et medarbejdermøde, et webinar til den store konference, der har behov for live mixning og professionelle folk fra branchen til at styre det hele. Thomas mener, man vil se alt fra små produktioner med webcams eller smartphones over et større segment fra DSLR folket, der er begyndt at producere meget video. 

”Der er jo sket en kæmpe udvikling, teknologisk, de sidste 10 år, og nu er det også muligt at få live streaming med. I dag kan du jo sætte en live streaming boks og lave HD i OK kvalitet for 5000 kroner. Du kan lave broadcast i HD for 50-70.000 kroner og lave en OB vogn for 100-200.000 kroner. Så udviklingen er massiv,” forklarer Thomas.

Grundig betatest

”Uanset hvilken størrelse virksomhed, man vil bruge Live i, skal det bare virke, hver gang. ”Vores kunder er typisk meget store virksomheder, og derfor har vi kørt en beta test på produktet i to år og haft 40 pilotkunder for at kunne forstå kundernes behov. Men også for at flytte deres grænser for, hvad der er muligt. De folk, der vil optimere KPI’er (Key Performance Index) eller et webinar, hvor man kan måle meget præcist, hvor mange der kigger med, hvor mange penge, det præcist koster per deltager og meget mere, kan få det her. Det er alt sammen værktøjer, der er implementeret i softwaren, og det er her, mange kan måle værdien direkte og tilpasse deres live streaming derefter.” 

Blandt pilotkunderne er så forskellige virksomheder som Det Kgl. Teater, Århus Universitets Hospital og rejsebureauet Kilroy. Altså en bred palette af forskellige brugere for netop at kunne måle og analysere så bredt som muligt, inden lanceringen.

Thomas forklarer, at man faktisk lavede sin første beta-test på DBUs pressemøde for to år siden. Første beta test var med 10.000 samtidige brugere. ”Uanset størrelse skal live streaming kunne køre 24/7 uden nogen form for problemer, for ellers er værktøjet ikke værd at bruge for vores kunder.”

Thomas forklarer, at for mange kunder er det også vigtigt at kunne identificere, hvad det koster, og hvor man skal bruge sine ressourcer. Her er det ikke kun at kunne måle, hvor meget man sparer eksempelvis i flybilletter og manpower, hvis man kan live streame et møde. Men også at kunne måle, hvor meget man får ud af at bruge værktøjet. ”Man bestemmer næsten selv, hvor stor investeringen skal være. Det kan være en konference, hvor man har 127 mennesker og dermed let kan måle, hvad man sparer i flybilletter. Men det skal kunne tilføre værdi ud over at være besparende, og man skal også regne på, hvad video koster”.

Et løft til et nyt niveau

Thomas fortæller, at man lægger vægt på, at den nye teknologiplatform skal løfte live-streaming til et nyt niveau, som man ikke tidligere har været vant til i Danmark og resten af verden. Så live streaming helt naturligt bliver en del af en virksomheds markedsføring og kommunikationsplatform fremover. ”Om det vil ske vil kun tiden vise. I Danmark er vi ofte helt fremme med ny teknologi, men når talen går på live streaming, er vi faktisk lidt bagud i forhold til eksempelvis Sverige og andre lande, vi ofte sammenligner os med,” slutter Thomas Madsen-Mygdal.


Af: Peter Hyldahl

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Innovation House
  • Pascal Audio
  • Streaming
  • Trådløs 4K
  • Naturkraft
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her