Green screen live streaming production at Mediehuset Kobenhavn

Af JOS Svendsen, 17. juni 2020

Live Streaming – Det du skal vide

I disse Coronatider er live streaming blevet super aktuelt. Tidligere har det dog mest været for YouTubere og større virksomheder. Nu er det for alle. Vi hjælper dig i gang med vores serie om live streaming.

Lige live streaming har været en af de teknologier, som har haft et skær af sort magi over sig. Og det har været et af de områder, hvor det enten har været YouTube-enkelt, eller corporate meget besværligt. Heldigvis har teknologien udviklet sig, så ingen behøver af overveje blodofre eller værre for at få det til at virke.
I denne artikel har vi fokus på det basale og efter sommerferien følger vi op med tips og tricks samt kigger nærmere på forskelligt udstyr.

Hvad er live streaming?

Teknologien har sine rødder i videotelefoni på pc’er og videokonference-teknologier fra midt 1990’erne. Og det går meget kort ud på, at man udsender live video via internet. 

Det har været videotelefoni, som f.eks. Apple’s Facetime, der har været drivkraften her. Dertil har porno-industrien være en drivkraft bag udbredelsen.

I forretningsverdenen har der været en del fokus på videokonferencer med dedikeret udstyr. Og endelig har der været de helt store virksomheder, der har brugt teknologien til at udsende større events på nettet.

 

Læs ProAV Magasinet Juni/Juli 2020 her

 

Et klassisk eksempel på det sidste er Apples annonceringer. Det betyder også, at området er præget af en del proprietær teknologi og ikke helt moderne standarder. 

Det har gjort det lidt besværligt at komme i gang med teknologien, hvis man ville live streame et mindre event. 

Heldigvis er det ikke længere sådan.

Byggestenene i live streaming

Dagens teknologi bygger mest på videotelefoni-teknologierne. 

Der er tre niveauer. Det øverste er streaming-tjenesten. De mest tilgængelige er YouTube, Facebook og Twitch. 

Disse tjenester kan sammenlignes med tv-antenner, idet de sikrer, at seerne kan modtage ens livestream. Så er der det underliggende niveau, hvor ens video bliver encoded til det rigtige format. Det svarer til en tv-sender. Denne encoding kan ske i software eller i hardware. 

Det nederste niveau er capture af video. Det er tilsvarende selve tv-studiet. Det hele kan være forskellige komponenter sat sammen eller integreret, som det er i en mobiltelefon. 

Vil du udsende live video med din mobiltelefon, er det super simpelt. Tryk på knappen – og du er på. Det er nemt. 

Events som Apples annonceringer er derimod superkomplekse, rent teknologisk, og kræver det helt store kørekort til videostreaming.

 

Se vores video om hvor hurtigt du kan komme i gang:

 

Udstyr til streaming

Naturligvis kan du bruge din mobiltelefon til kommerciel live streaming. Det er dog ikke en optimal løsning. Dels er lyden et problem, da god lyd kræver eksterne mikrofoner. Dels er mobiltelefoner beregnet til at streame over mobil-netværk, så al video er ekstra hårdt komprimeret. 

Men det er et af de områder, hvor teknologien udvikler sig hurtigst. Der er en ny generation af løsninger på vej, men de er her ikke endnu. 

Lige nu er den bedste løsning til simpel live streaming at bruge et videokamera sat til en pc. Mange computere har et HDMI-stik, men det er en udgang. Stikket kan ikke bruges til kameratilslutning. Der er kun en standard for tilslutning af et live videokamera til en computer, og det er som webcam via USB. 

Det er de færreste videokameraer, der har indbygget mulighed for at fungere som et webcam via USB-tilslutningen. Men flere af kamerafabrikanterne er i gang med opdateringer til deres kameraer, så dette bliver muligt. 

Heldigvis er der massevis af konverterbokse på markedet, som kan konvertere et HDMI-signal til USB-video. Dermed kan man sætte professionelle videokameraer til en computer. 

Encodere 

Men videoen skal konverteres til internet-videoformat, inden den kan streames. Det sker i en såkaldt encoder, der kan være soft- eller hardware-baseret. Software-løsningen er den mest fleksible, men også den mest komplekse. Og lige live-streaming er et af de områder, som er meget lidt tilgivende med hensyn til fejl. 

Enten er ens konfiguration 100% rigtig, eller også virker det overhovedet ikke. Derfor er hardwareløsninger ofte at foretrække. De er mindre komplekse og dermed mere tilbøjelige til at virke.

Softwareløsninger er programmer som OBS Studio, Streamlabs OBS, XSplit, Wirecast, vMix og Lightstream. OBS Studio er gratis. 

 

Læs ProAV Magasinet Juni/Juli 2020 her

 

Hardwareløsninger kommer fra Blackmagic Design, Roland, Datavideo, Aja og flere. Priserne starter fra et par tusind kroner og lander i fem-sekscifrede løsninger til de store produktioner. 

For de helt simple set-up med kun ét kamera tilbyder alle streaming-platformene simple løsninger, hvor encoderen er indbygget i streaming-softwaren. 

Streaming platform

De mest populære generelle platforme for live streaming er YouTube, Facebook og Twitch. Den sidste er primært til esport. Set i forhold til tilgængelighed er YouTube det oplagte valg. YouTube er åben, så man i modsætning til Facebook og Twitch ikke behøver medlemskab for at kunne se videoen. 

Så er der de lidt mere mødeagtige platforme som Zoom, GoToMeeting, Microsoft Teams, Skype og Apple Facetime. 

De fungerer alle med webcams og dermed også med et videokamera, der er tilsluttet via en konverter. 

I øvrigt er det altid en god idé at teste ens set-up med Skype eller Facetime. Hvis der er billede og lyd her, er man OK og kan gå videre til at få streaming-softwaren opsat korrekt. 

Hurtigt i gang

Den hurtigste måde til at komme i gang er at investere i en encoder til tilslutning af ens videokamera til ens computer. Dernæst skal du aktivere streaming på dit YouTube medlemskab. Det tager ca. 24 timer, før YouTube er parat første gang. Derefter sker det med det samme. Så er det bare et spørgsmål om at klikke på Go Live-knappen, vælge det rigtige webcam, udfylde et par felter i et skema, og man er på.

Vi tester streaming-udstyr i nummeret efter sommerferien og kommer med tips og tricks til live streaming med flere kameraer og dedikeret lyd. 

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Juni/Juli 2020

ProAV Digital

Forside 3 21 NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Sony FX3
  • Nyt firma
  • Intercom på teater
  • Eksercerhuset
  • Telepromptere
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER

 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her