IBC 2015 19

23. oktober 2015

LED-lys med kvaliteter

Efterhånden er kvaliteten af LED’erne blevet så god, at langt de fleste af dagens LED-lys er blevet gode nok. Og så er der dem, som bare er bedre.

Kinoflo (Bico), der er pionerer inden for lamper til at skabe blødt lys med, viste sine nye LED-lamper ved siden af de klassiske lysstofrørslamper, der i lang tid har været fast inventar på filmproduktioner. Kinoflo Celeb-serien af LED-lys anvender specieldesignede LED’er til at skabe samme bløde lyskvalitet som de klassiske lysstofrørslamper. De nye LED-lamper er fuldt dæmpbare og har justerbar farvetemperatur, mellem 2700K til 6500K med programmerbare settings. Lysene har så lavt strømforbrug, at de kan drives af batterier. Den aftagelige ”ballast” kan ikke alene styre lyset, men også modtage trådløs DMX, sådan at Celeb-lamperne kan bruges helt uden kabler.

Interessant nok er lidt af de klassiske dyder på vej tilbage igen. Zylight (Bico) viste et kameralys, NEWZ, der ligner et klassisk halogen kameralys. Derfor kan det spottes, hvilket de firkantede LED-kameralys ikke kan. Det efterspørges nemlig i øjeblikket.

Og så er der interessante ting på vej i forbindelse med hele diskussionen om lyskvalitet. Den kommer fra teaterlys-folket. Vi var på besøg hos ETC (Bico), der fremstiller LED-teaterlys. De designer modulære lys, der både kan bruges til video- og teaterbrug. Her tages der specielle hensyn til hudtoner, at lysene kan indgå i eksisterende set-up, og at egenskaber som lysets reaktion på sluk ligner et glødetrådsbaseret lys. En LED-lampe kan slukke på få millisekunder, mens det tager op til et halvt sekund for en hallogen-lampe at slukke helt.

Det virker klart som om, at LED-lys er på vej ind i en ny fase, hvor det er andre kvaliteter end bare CRI, der bliver relevante.

Af: JOS Svendsen

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Innovation House
  • Pascal Audio
  • Streaming
  • Trådløs 4K
  • Naturkraft
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her