adobe flash to die a slow natural death

Af Michael Vogelius, 21. december 2016

Længe leve Animate CC

Macromedia og senere Adobe Flash var totalt dominerende som web animationsværktøj i mange år. Webbannere og hele websites blev opbygget i Flash formatet. Fordelen var, at funktionen virkede på alle maskiner, og browsere havde blot Flash installeret i browseren. Flash kunne være databasestyret og var god til streame video på en effektiv og for tiden i et ret avanceret codec.

I takt med at Apple og senere mange andre IT-producenter ikke understøttede formatet mere, så måtte der komme en ny metode til at gøre websider levende og interessante. Løsningen var ikke et nyt format, men flere formater under HTML5. Det betød igen, at der var flere måder, den samme HTML kode kunne blive tolket på. Lidt som før Flash kom til. Websiderne kunne igen fremstå forskelligt under Microsoft Explorer og eksempelvis Firefox. Microsoft har aldrig holdt sig strengt til W3C web standarden, og i starten kunne den tillade sig det pga. deres udbredelse som standardbrowser på alle PC’ere. Nu har de fleste brugere installeret andre browsere som Chrome og Firefox, og udfordringen med mere avanceret HTML på websiderne er mindre.

Jeg har selv kunnet måle, at Flash-formatet kunne kræve urimeligt meget af processoren, hvis applikationen ikke var opbygget rigtigt. Derfor var kritikken fra Apple berettiget, men det var en stor udfordring, at et populært format som Flash pludselig skulle skiftes. Adobe producerede fortsat programmet Flash og forsøgte at opgradere det i trit med tiden, så den kunne levere til flere platforme. Men det var Adobe Edge, som havde den bedste funktionalitet til webanimation. Det program bliver ikke udviklet fremover, og funktionaliteten er nu lagt ind i Adobe Animate. Fordelen er, at hvis man først har lært programmet Flash, så er det nu nemmere at arbejde i Animate CC. Brugergrænsefladen minder mere om Flash end om Edge. Hardcore Edge brugerne vil dog komme til at savne programmet.

Animate CC kan eksportere til Android, iOS, Windows, WebGL, Flash SVF og Animated SVG. Hvis man tidligere har opbygget mange Flash bannere og ønsker at bruge dem i de nye omgivelser, så er det ikke direkte muligt at eksportere dem som HTML bannere. Men hvis man går op i menuen ’Commands / Convert To Other Documents Format’, så vil
programmet konvertere fonte, billeder og Actionscript. For de koder, som ikke direkte kan konverteres, findes der et helt bibliotek af Actionscript, så man rimeligt nemt kan få de interaktive funktioner med over.

Adobe Animate arbejder med Objects og Shapes. Objekternes ramme er nu ikke så markerede som under Flash.

CC Libraries er selvfølgelig med i dette Adobe program. Så det er enkelt at få adgang til kundens logo, farver og grafiske elementer. Der er også vektor Brushes fra Illustrator med i programmet. De virker som en sti med et design fra kaligrafi til at være formet som blade. Et nemt og godt tegneredskab.

Eksportfunktionen er selvfølgelig blevet udvidet. Det er stadig muligt at udgive som SWF filer til en Flash løsning. Man kan også eksportere som en CC template til andre brugere. Du kan eksportere teksten som en Dynamisk tekst så en Database kan opdatere indholdet og bruge webfonte og skrive hvilken webadresse som har rettigheden til at bruge fonten.

En anden måde er at eksportere en OAM pakke som kan bruges i Indesign og Adobes DPS til online publikationer. Det er også muligt at konvertere hele dokumentet til WebGL, Flash ActionScript 3.0/AIR, Snap SVG Animator, som er andre metoder til at animere skalerbare SVG filer i HTML.

Man kan også bruge GAFPublisher, hvis du allerede bruger dette plugin til at eksportere dine Flash filer GAF, så den udgiver Flash filen som HTML.

HTML5 Canvas skabeloner

Der følger også en del skabeloner til HTML produktioner med i programmet, så det er enkelt at komme i gang.

Så vi er tilbage i de fordele, Flash havde før i tiden. Vi kan eksportere animerede vektorfiler, som vil stå skarpe på en iPhone og en 4K monitor. Vi kan næsten regne med, at det vi ser, ser vores kunder også. Så jeg kan kun anbefale at hente Animate CC ned, hvis I har Adobe Creative Cloud og kom i gang.

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her