The Sandmen lydproeve

Af Jens Walther, 5. januar 2021

Karosserifabrikken - et nyt spillested i Helsingør

Karosserifabrikken er det nye, intime spillested i Helsingør, hvor der under hele opbygningen og investeringen er blevet taget ekstra god hånd om både akustik, lyd og lys. På spillestedet bliver der kræset for musikerne, så det er hyggeligt og rart at lægge turen forbi.

Spillestedet Karosserifabrikken er startet på initiativ af Anders Nannerup. Anders ejer stedet, men det drives som en spillestedsforening uden nogen former for kommunal eller statslig støtte. Anders Nannerup har gået til et hav af koncerter gennem mange år, og han holder af at stå midt i salen, opleve bandet og opleve god lyd. Han har derfor ønsket et spillested, hvor der netop bliver gjort meget for lyden og akustikken, og hvor der også er gode forhold for musikerne. Det betyder gode backstage forhold, lækker mad osv. 

Karosserifabrikken ligger tæt på centrum af Helsingør, men absolut ikke på et hovedstrøg, men nede af et par sidegader, nærmest i et villakvarter. Der kan være 300 publikummer, og som navnet antyder, er det en gammel fabriksbygning med de udfordringer, der er i sådanne bygninger mht. akustik. Anders har dog været insisterende på, at akustikken skulle laves bedst muligt, men uden at der skulle hænges alt muligt op på væggene; det skulle derimod stadig ligne en fabriksbygning, når akustikeren var færdig. Et råt look!! Og stedet skulle have både en akustik og et lydanlæg, som er designet til forstærket musik. 

Akustikken

Akustikreguleringen er lavet dels i loftet, hvor der hænger perforerede metalplader med dæmpning bag, dels er der bygget en trappe på bagvæggen, som først og fremmest er bygget som en stor basabsorbent, men faktisk også virker som en god publikumstribune, så publikum kan se bandet, selv om de står bagerst i hallen. Hele scenen på 35 kvadratmeter er også yderst solid og dæmpet kraftigt med rockwool bats. Akustikken er udført af akustiker Niels W. Adelman-Larsen, som på internationalt plan er velkendt for sine membranbaserede bas-absorbenter, Flex Acoustics. Efter akustikregulering er der opnået en rumklangstid på 0,6 - 0,7 sekunder helt nede fra 125 Hz, og det er fremragende tal. 

PA-system

Karosserifabrikken har Danmarks første faste installation af Bose Showmatch line array PA-system. Line Array højttalerne fra Bose Pro har to 8 tommer lowmid enheder og fire kraftige compressionsdrivere, som tager over ved 700 Hz. På Karosserifabrikken er der fire line array højttalere i hver side, og de har forskellig spredning. De to øverster spreder 70 grader i det horisontale plan og 5 grader i det vertikale. De to nederste line array højttalere har henholdsvis 90/10 og 120/20 graders spredning.

 

Læs ProAV Magasinet December 2020 her

 

Under scenen sidder der fire subwoofer kasser, hver med en 18 tommer enhed. Bunden deler ved 65 Hz, og den er ”bøjet” vha. DSP styret delayparametre i den Powersoft X8 forstærker, som driver hele PA-anlægget. Denne bøjning er dels gjort for at få en ensartet spredning af bundfrekvenserne, men også for at få bund på FOH placeringen, som er bagerst og langt ude til den ene side af salen. Bagerst i salen er der siddepladser næsten helt op til loftet på den tidligere omtalte bas-absobent/publikumstrappe; her er det tanken, at der skal være VIP-pladser øverst, men det er ikke etableret endnu. Derfor er der netop lavet justeringer i PA-systemet, så disse ”balkon” pladser også får en god lyddækning. For også at give god lydoplevelse helt oppe ved scenekanten, er der sat to mindre Bose RMU 208 højttalere med samme lydprofil som line array’et, og de dækker de helt tætte publikumspladser. 

Det er MegaSound, som har leveret PA-systemet og mixerpult, og under besøget er både Søren Hansen fra MegaSound og Mikael Thorsen og Jörgen Allén fra Bose Pro tilstede. De har lige foretaget de sidste justeringer i PA-systemet. 

Jörgen fortæller: ”Subwooferne er fra start sat asymmetrisk i forhold til scenen, så basfrekvenserne bliver bedre fordelt i rummet. Desuden har vi styret basfrekvenserne 30 grader vha. en kvadratisk delay, så der kommer lidt mere bas til FOH-teknikeren. I dag har vi også lavet et EQ-tilt på hele systemet fra 100 Hz og op, bare en lille justering; det har betydet, at systemet er behageligere at lytte på.” 

Når Jörgen har lavet disse justeringer på Showmatch PA-systemet, så tager han selvfølgelig dels udgangspunkt i, hvad han hører, dels også en lang række kontrolmålinger, som bliver analyseret i softwaren. I tilfældet med Karosserifabrikken har han lavet 12 målinger forskellige steder i rummet, og han fortæller, at han laver sine målinger med mikrofonen liggende på gulvet; det gør han for at undgå den uheldige refleksion, der altid er fra gulvet og op til en mikrofon på et stativ.

 

Læs ProAV Magasinet December 2020 her

 

Senere på dagen fik vi lov at overvære lydprøve med bandet ”The Sandmen”, og fik der bekræftet, hvad der tidligere på dagen var fortalt om akustik og PA-anlæg på Karosserifabrikken. Der blev ikke lagt fingre imellem under lydprøven, der blev spillet højt og kontant, og lyden kom virkelig ud over scenekanten.

Udfordrende tid

Det er jo velkendt, at 2020 har været et udfordrende år for livemusik og koncerter. Anders Nannerup er dog ikke en spillesteds ejer, som sidder og snøfter over tidernes tilstand: ”Vi nåede at lave tre arrangementer i vinter, så blev der lukket ned. Så måtte vi flytte 20 koncerter, og fire af de bands, som vi havde booket, tilbød vi at køre en livestream. Så vi var faktisk de første, der lavede rigtige livestream koncerter med fuldt set-up med lyd, lys og flere videokameraer. Corona har ikke entydigt været dårligt for os, forstået på den måde, at mens de andre spillesteder lå og gispede, så har vi trods alt kunnet få noget ”taletid”. Vi lavede f.eks. seks koncerter i sidste uge; på grund af publikums begrænsningen er det ren tilsætning, men vi kommer på landkortet. Og det er vigtigt for et nyt spillested.”

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - December 2020

ProAV Digital

ProAV2 Forside NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Videoredaktion
  • AVID Carbon
  • Mikrofon til tasken
  • Midas Heritage
  • Morten Raarup
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her