Mediability 1

Af JOS Svendsen, 26. februar 2020

Intelligent redningsplanke til nyhedsproduktion fra Mediability

Dagens nyhedsproduktion er presset med hensyn til tid. Her er kunstig intelligens et redskab, som kan spare tid og ressourcer. Mediability, der er genopstået som en leverandør af løsninger baseret på kunstig intelligens, har et bud på den begavede nyhedsproduktion, hvor arkiver bliver til guld, og nyhederne næsten skriver sig selv. 

At producere nyheder i dag er et benhårdt kapløb mod uret, hvor vinderen kan være en person med en mobiltelefon og en Facebook Live-konto. En af metoderne til alligevel at komme først med de bedste nyheder er at bruge kunstig intelligens (AI) i produktionen. 

AI kan nemlig gøre ens arkiver til søgbare kilder. Hvis man dertil adderer smart nyhedsformidling, hvor det er let at danne forskellige udgaver af historien til de forskellige sociale medier, kan historien få et solidt afsæt, som den ene kriger med mobiltelefonen ikke kan levere.  

Kunstig intelligens til nyhedsfolket 

Og det er lige præcis, hvad Mediability kan levere i dag, hvor virksomheden har fokus på systemintegration og forretningsoptimerning med brug af kunstig intelligens som et vigtigt element. 

Det er arkivsystemet Mimir fra Mjoll og newsroom systemet DiNA fra 7Mountains, som er de to hovedkomponenter her. 

Mimir er et intelligent videoarkivsystem med en snert af asset management med mulighed for integration til forskellige cloud AI-systemer. 

Kort sagt - et intelligent arkiv med mulighed for at gøre hele ens arkivindhold tilgængeligt i produktionsfasen. Mimir er specielt interessant, fordi systemet frit kan anvende de AI-services, som passer bedst til en given opgave. 

Hvis eksempelvis IBM Watson er bedst til at konvertere dansk tale til tekst, mens Google er bedst til persongenkendelse, kan Mimir konfigureres til at bruge netop disse services. Skifter dette forhold på et tidspunkt, bruger man bare den service, som er bedst. 

Tidsbesparelsen ligger i, at disse AI-systemer kan foretage disse funktioner på store datamængder mange gange hurtigere, end det er menneskeligt muligt.

 

Du kan læse ProAV Magasinet Februar 2020 lige her

 

Tidsbesparelse 

Jan Bisgaard, Country Manager i Mediability Danmark nævner, at en kunde har kunnet transskribere samme mængde af tale fra dokumentarfilm på en time, som det ville tage tre dage at transskribere på traditionel vis. Så snart en AI-service har dannet metadata (data om lagrede data), er disse metadata søgbare. Det betyder, at man allerede ved slutningen af optagelserne kan få et overblik over det relevante arkivmateriale og dermed begynde produktionen af nyhedsindslaget, hvis man deler optagelserne via internet.

 

Mediability 2Jan Bisgaard, Country Manager for Mediability i Danmark

 

Det AI-understøttede Mimir asset management system er integreret med news room systemet, DiNA. Så snart en journalist begynder en nyhedshistorie i systemet, vil der komme forslag fra Mimir arkivsystemet, hvor forslaget enten kan bruges som baggrundsmateriale eller integreres i historien som medier eller links. DiNA understøtter automatisk formatering og publicering til forskellige sociale media, som Facebook, Instagram med flere. Dertil understøtter DiNA samarbejde, så flere kan arbejde på samme historie.   

Debut på IBC

Systemerne blev vist første gang på IBC 2019. Jan Bisgaard siger: ”Interessen for denne kombination af AI-beriget asset management og news room systen på IBC overgik langt vores forventninger. Vi måtte simpelthen tilkalde ekstra assistance for at kunne tilfredsstille nysgerrigheden.” Han fortsætter: ”Det er nu udskillelsesløbet kører. Enten har nyhedsvirksomhederne fattet, at AI er vejen frem, eller også har de ikke og bliver kørt bagud.”

Den første kunde for Mediability’s løsning er allerede landet. Det er TV2/Fyn, der har implementeret en fuld løsning fra Mediability parret med videoredigering fra Vimond Media Solutions. Jan Bisgaard melder om flere interesserede kunder herhjemme og forventer at kunne annoncere det næste salg i den nærmeste fremtid.

 

Du kan læse ProAV Magasinet Februar 2020 lige her

 

AI er først lige begyndt

Jan Bisgaard er overbevist om, at udviklingen vil accelerere og siger: ”Nu sker det samme i broadcastverdenen, som skete for it-branchen for 25 år siden. Alt kommer i netværk med Cloud services til at binde tingene sammen. Det bliver softwarens årti inden for broadcast.” Han tilføjer: ”Det bliver slutkunderne, som kommer til at bestemme. Dagene med proprietære systemer, hvor fabrikanterne bestemte er ved at være ovre. Time-to-market for cloudløsninger er så meget kortere i forhold til hardware-løsninger, at der vil komme et markant skift på markedet.”

Han fortæller videre, at han ser de forskellige faser i nyhedsproduktion ændre sig, så man ikke længere vil operere med klart opdelte optage-, redigerings- og afviklingsfaser, men at redigeringen allerede vil ske ved optagelserne, og dette første AI-understøttede cut vil sendes direkte på sociale medier. Derefter vil materialet bliver behandlet på mere traditionelt vis med hjælp fra AI-systemer. 

En anden ting, han ser i den nærmeste fremtid, er mere automatisering ved hjælp af AI. Han fortæller, at Mediability har en finsk kunde, som kigger på automatisering af fodboldproduktioner ved hjælp af AI.

Jan Bisgaard slutter: ”Lige nu kan vi med vores cloud-løsninger billiggøre nyhedsproduktion og formindske produktionstiden. Men det er bare starten på den intelligente produktionsform i branchen. Der kommer mere - meget mere.”  

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Februar 2020

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her