Lys generel 480x320

Af JOS Svendsen, 5. december 2016

IBC 2016 - Lys

Arri har fået en god idé: Deres LED-softlys SkyPanel kommer nu i en 120 cm udgave og ny firmware giver den fulde udnyttelse af disse lampers LED-konfiguration. Normalt er der kun to typer af lysdioder i LED-lamper med variabel farvetemperatur - dagslys-LED'er og kunstlys-LED'er. Arri er gået trinet videre, der er nemlig både hvide og røde, grønne og blå lysdioder i SkyPanel lamperne. De farvede lysdioder har hidtil kun været brugt i begrænset omfang, primært til at udjævne farvespektret for lampen, men de er nu blevet fuldt kontrollerbare. Det betyder dels, at lampen kan vise det fulde farvespektrum, idet lampen kan simulere farvefiltre. Der er indbygget simulering af de mest almindelige farvefiltre samt naturligvis frit farvevalg. En interessant detalje er, at filtrene kan simuleres med en basis i både 5600K og 3600K baggrundslys. Så man kan altså se, hvordan et Lee 119 filter vil se ud på en HMI eller på en lampe med glødetrådspærer. Det er altså smart. Og der er kommet et lille remote kontrolpanel til SkyPanel, hvorfra alle disse features kan kontrolleres. Man kan tilmed sammenkæde flere SkyPanels, sådan at deres indstillinger kan synkroniseres. Lysfabrikanten TheLight kunne vise 1x1 paneler i halv højde, hvilket giver en panoramisk lampe, der er lige velegnet til inden- og udendørs brug. Det er nemt at placere TheLights LED paneler; de er nemlig regnsikre med rent passiv køling.

Australske Creamsource viste også innovation på IBC. De har arbejdet med at bygge LED-lys, som direkte kan erstatte en HMI. Deres største lampe svarer til en HMI-lampe på 800 Watt. Lysdioderne har hver sin paraboliske reflektor, sådan at lysudbyttet bliver maksimalt. De kan fås med to typer af reflektorer – en spot med 15 graders lysvinkel og en flood med en lysvinkel på 44 grader. Siden hver LED har sin egen reflektor, danner disse lamper multiple skygger på kort afstand. Interessant nok har Creamsource ikke difusers, som alle andre anvender til at blødgøre lyset med. I stedet er det en optik, lidt svarende til en fresnell, der sættes foran lampen. Fordelen skulle ifølge Creamsource være, at lystabet bliver minimalt. En anden egenskab ved disse lamper er muligheden for at bruge dem som flash til fotobrug. De kan levere flashpulser ned til 1/5000 sekund. Det har vi ikke set før i den type af lys. Ideen er, at man kan bruge fast lys som modelling light, og så bruge lysene til levere flashpulser til selve fotograferingen. Alt med samme farvetemperatur.

I den lave ende var der massevis af nyheder. Swit kunne vise en komplet serie af LED-lys, der ifølge Martin Lindegaard fra AV-Support kommer med både V-Mount og Sony batteriplader. Den kinesiske lydfabrikant Aputure havde en interessant udvidelse til deres serie af iPad-store LED-lys Amaram 672. Den nye 888-udgave har 25% mere lys end den mindre model og har en mere solid byggekvalitet.

Artiklen er bragt i Monitor Oktober 2016

 

ProAV Digital

ProAV2 Forside NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Videoredaktion
  • AVID Carbon
  • Mikrofon til tasken
  • Midas Heritage
  • Morten Raarup
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her