ibc 27

Af JOS Svendsen, 31. oktober 2016

IBC 2016 - Fremtiden

IBC’s Futurezone er altid et interessant sted for at spotte, hvad der er på vej. Men måske skulle IBC lave en Maybe Zone også. Nogle ting er nemlig stadigvæk på vej og kommer tilsyneladende aldrig ud af Future Zone. Japanske NKR viser trofast 8K video år efter år, hvor færre og færre kan forstå, hvad vi skal med det, når vi nu har 4K i fin kvalitet. Nu gælder det de Olympiske Lege i 2020, som foregår i Tokyo. De bliver optaget i 8K, hvad enten vi synes om det eller ej. Derfor kommer alle de japanske kamerafabrikanter også med 8K kameraer for at få en bid af den olympiske kage. Men man skal altså have en meget stor skærm for at kunne se forskel på 4K og 8K. Og vi synes altså, at 4K med HDR faktisk står bedre end det 8K, som blev vist på IBC. Der kan naturligvis være en idé i at optage i 8K for at distribuere i 4K. Helt som man kan gøre med 4K, der distribueres i HD, da man så kan lave virtuelle pans og zooms. Men 8K kræver bare så mange ressourcer, at det kan være svært at finde en balance mellem muligheder og ressourceforbrug i forbindelse med denne anvendelse.

Og så var der både VR og Video360. Der var langt mere af disse teknologier i år, de hovedbårne displays er blevet bedre, og der er kommet nye fabrikater på markedet. Nokia er her et godt eksempel. Deres OZO er et high-end VR kamera, der kan levere stereoskopisk 4K. Det ligner noget fra en StarWars film, og det virker som Nokia har tænkt meget over teknologien. Det kan man nok også forlange til en pris af 40.000 Euro. Lidt mere overkommelig er GoPro’s Video360-kamera. GoPro Omni-kameraet indeholder 6 GoPro kameraer og lander på omkring 42.000 kroner. Der er også enheder fra Ricoh og Samsung i den lave ende. Men i alle tilfælde er der stadigvæk ikke nogen speciel tydelig afklaring af, hvad det egentlig er, vi skal med Video360. Der blev vist nogle flotte dansesekvenser med dansere rundt om kameraet, men de hovedbårne displays gør det til en mere speciel end fed oplevelse efter de første sekunder.

Der var da heller ikke specielt meget Video360 på selve udstillingen, selv om der var en del indlæg på IBC’s konference. Det virker klart som en løsning, der leder efter et problem at løse.

Artiklen er bragt i Monitor Oktober 2016

ProAV Digital

Forside8 20 www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Hybridkamera

  • Kvinder i branchen

  • Damhuskroen

  • Merging Anubis

  • Lyd til streaming

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her