4. oktober 2012

IBC 2012 - Mere af det hele

Men hvad er det så, at de 50.937 besøgende kiggede efter? Der var nemlig ikke de store revolutionære nyheder. I stedet var alting blevet bedre, hurtigere, billigere og lettere at bruge. Kvalitet er kort sagt noget, der sammen med ROI er sællerter i branchen. Vi hørte hos de danske udstillere, at de danske gæster var godt forberedt , og at dialogerne var gode og velkvalificerede. Men det undrer os nu ikke. Tendensen var den samme på MonitorExpo.

 

Alle de teknologier, der var nye for tre-fire år siden, er nu i anden eller tredje generation. På kamerafronten betyder det flere ting. Her løb BlackMagic Design med al opmærksomheden. Både Sony og Canon havde dog også tilløbsstykker. Canon EOS C100 og Sony NEX-EA50 er begge kameraer med APS-C sensor og udskiftelige optikker, som antyder, at DSLR-kameraernes tid er ved at være ovre. Alle de nævnte kameraer er nemlig prissat under 50.000 kr. BlackMagics og Sonys kameraer er endda langt under denne pris.

 

Nyhederne på softwaresiden var relativt få. Man kan spotte en tendens til, at den store flugt fra Final Cut Pro 7 er i gang, hvilket gjorde at bl.a. Adobe, AVID og GrassValley oplevede mange interesserede gæster. Adobe viste Adobe Anywhere, som giver Premiere Pro team-redigering. Og så er der iPad companion apps i lange baner.

 

Der var en tendens på standene for tilbehørsleverandører med øget mobilitet. Stativerne er blevet mere håndterlige. Tasker og allehånde transportmuligheder er blevet smartere. Og LED-lys var der i lange baner. Her er der kommet LED-spots og bedre kvalitet. Der var som sædvanlig massevis af kinesiske fabrikanter med billige LED-lys, men alle de klassiske lysfabrikanter er nu kommet generationer videre og havde alle LED lys i høj kvalitet. Her var der en tendens til, at spotlys og fokuserbare lamper nu kommer i samme formfaktor som de klassiske flade 1x1 paneler. Der var også store spots fra LitePanels.

 

En tendens for nedadgående er 3D. Der var 3D på IBC, men udstyret stod bagest på standene, og det var ikke noget man råbte højt om. Holdningen var meget klar; en vent-og-se-om-der-ikke-sker-noget. Men hvad der i givet fald skulle sætte gang i 3D, var der ikke rigtig noget bud på. James Cameron var gæst på IBC, og der var en visning af Prometheus i bedste 3D-stil. At James Cameron er en ihærdig forkæmper for at forbedre den tekniske kvalitet var værdsat af alle, men 3D budskabet hang ligesom ikke rigtig ved. Og der var slet ingen, som snakkede 48 fps. En teknologi, som Peter Jackson promoverer i den kommende Hobbit-film. Vi indkasserede et stift blik og et ”ingen kommentarer” på Christies stand, da vi spurgte til antallet af installerede projektorer i verden, der kunne 48 fps.   

 

4K er her til gengæld og har det godt. Der er ligefrem ved at komme 4K monitorer på markedet. Interessant nok fremhævede de flestefordelen ved 4K som mulighederne for at beskære videoen. Skalproduktionen ende i widescreen 1:2,35 er det nemmere at beskære billederne fra 4K-optagelser, end det er at kaste sig ud i anamorfeoptikker. Og dette års IBC viste med al tydelighed, at det er meget svært at se forskel på 4K og 1080HD-materiale i en biograf, hvis det sidste er behandlet nænsomt. Canon viste nemlig både 4K materiale i IBC’s store biograf fra det nye EOS 1D C DSLR-kamera, som optager i 4K og fra det nyeste EOS C100. Her var 4K produktionerne beskårne til 1:2.66, og kvaliteten var i top selv efter den kraftige beskæring. 1080HD materiale fra C100 var i 16:9 og havde et kvalitet tæt på C300. Rigtig, rigtig flot.

Men den vigtigste branche-indikator - nemlig OB-vognene var også i plus. Der var endda en DR OB-vogn. Så alt i alt en positiv messe.

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her