God videolyd mobiltelefon

Af JOS Svendsen, 21. august 2019

How to: God videolyd på mobiltelefonen

God lyd på video er enten meget besværligt eller ret enkelt. Vi tager den enkle model og viser, hvordan man får god lyd på ens mobiltelefon-video med enkle midler.

Det helt grundlæggende princip i videolyd er at få mikrofonen så tæt på lydkilden som overhovedet muligt. Det giver et kraftigt signal, som betyder, at andre lydkilder bliver mindre forstyrrende. Jo mindre ens primære lydkilde bliver forstyrret, jo klarere fremstår den i lydbilledet. 

Det kan så være mere eller mindre nemt. Lad os tage mulighederne i stigende grader af nemhed.

Nemmest – bruge mobiltelefonens mikrofon

Mikrofonerne på en mobiltelefon er beregnet til at kunne gengive tale så tydeligt som overhovedet muligt. Det betyder ret avanceret computerteknologi til at fjerne støj fra omgivelserne. Der er oftest flere mikrofoner, som arbejder sammen til at skabe den bedst mulige talegengivelse, hvor der tales nogle centimeter fra telefonen. Det kan faktisk være OK til selfie-video, hvor man vender mod mikrofonerne. De bedre mobiltelefoner har en eller flere mikrofoner på bagsiden af telefonen. Men alle mikrofoner i en mobiltelefon er mikroskopiske og skal være støv- og fugtsikre. Det er alt sammen noget, der påvirker frekvensområdet. Derfor er en ekstern mikrofon en god idé. Både på grund af lyden, men også fordi man kan få mikrofonen tættere på lydkilden.

Nemmere 

Man kan få eksterne mikrofoner, der kan sættes direkte i hovedtelefonporten eller Ligthing-stikket på en mobiltelefon. Det giver meget bedre lyd end telefonens indbyggede mikrofoner og er super nemt at bruge. Ulempen ved denne løsning er, at lydkilden skal være indenfor en meter fra telefonen ellers begynder omgivelsernes støj at genere. Det er dog fint til Vlogs eller tætte interviews.

Vi har testet Røde VideoMic Me-L med Lightning-forbindelse. Den har et lightning-stik i siden og sættes bare til en iPhone. Der skal ikke konfigureres noget, før den virker. Den kan vende frem fra skærmen eller omvendt. Derved er den god til både selfie-optagelser og interviews. Der er et minijack hovedtelefonstik på mikrofonen, så man kan bedømme om baggrundslyden er for kraftig, og om man skal tættere på. Det er rigtig smart. Lyden kan reguleres via telefonens volumenkontrol. Det er op til den app, som anvendes at regulere optagestyrken – det er dog kun ganske få apps, som kan det. 

Mikrofonen leveres også med en støjdæmpende hætte (dead cat), som mindsker støjgener fra blæst, når mikrofonen bruges udendørs. Den fungerer fint. En lille pose til mikrofon og hætte havde dog været smart. Brugere af telefoner med USB C må væbne sig med tålmodighed. Der er ikke rigtigt kommet USB C mikrofoner på markedet endnu. De få, som er kommet, er beregnet til bærbare computere.

Det er naturligvis også muligt at anvende mikrofoner beregnet til DSLR-kameraer, med den rigtige kabling. De kræver, at man bruger en holder til telefonen, hvorpå de kan sidde. Kabelstyring er også en god idé, så man ikke har slaskende kabler. Det betyder dog, at det lige pludselig bliver mindre nemt at bruge en ekstern mikrofon. 

Nemt: 

Hvis man laver interviews, hvor personen er længere væk fra telefonen, eller omgivelserne er støjfyldte, er en mikrofon sat på kameraet ikke god nok. Mikrofonen skal tættere på lydkilden.   

En enkel måde at gøre det på er at bruge en knaphulsmikrofon (lavalier). Disse mikrofoner kan fås med både TRS, TRRS og Lightning-stik. De har typisk et kabel på 3 meter. Nogle af dem kræver ekstern strøm, som enten kan fås via telefonen eller med en lille batteriboks. Mikrofonerne er ikke retningsbestemte, men skal sidde midt på brystet så langt oppe som muligt. 

Nogle lavalier-mikrofoner har en hovedtelefonudgang på deres batteriboks, men ellers er det op til den app, man anvender at give signal i ens bluetooth-hovedtelefoner – mikrofonen sidder jo i telefonens stik. Det er ikke alle apps, der kan det. Vi anbefaler derfor Filmic Pro, der fås både til iOS og Android. Denne app kan også levere et monitorsignal i et sæt hovedtelefoner. Det er nemlig en god idé lige at checke lyden inden optagelse, da man kan have placeret mikrofonen således, at den gnider mod tøjet, hvilket giver støj. 

Lidt Nemt:

Det kan være bøvlet eller upraktisk med kabler. Det kan løses med en trådløs mikrofon. Modtageren sættes til telefonen med den rigtige type af kabler, og senderen sættes på personen, der skal tale. Normalt har senderen et stik til en lavaliermikrofon, men der er også modeller med indbygget mikrofon. Trådløse systemer har dog sit eget sæt af udfordringer. Dels er der alt det med den trådløse teknologi, dels er der nogle praktiske ting, der skal tages hensyn til. Senderen skal placeres et eller andet praktisk sted på personen. Det tager tid og kan være en delikat operation.

Modtageren skal naturligvis også placeres, så en telefonholder med flashsko er nødvendig. Det er her smart at bruge så små enheder som muligt – vi anbefaler Sennheiser XSW-D eller Røde Wireless Go. 

Mindre nemt: 

Er man ude i situationer, hvor der er mere end en person, som skal tale, og man derfor vil sætte flere mikrofoner til telefonen samtidigt, er vi ude i kanten af, hvad der er praktisk med en mobiltelefon. Det kræver nemlig en mikser. Der er enheder på markedet, hvor der er tilslutning for to lavalier mikrofoner, men de er ret upraktiske til videobrug, da de er svære at placere i en holder til telefonen.

Det mest praktiske er at bruge en mikser beregnet til DSLR-kameraer. Men med mindre man anvender batteridrevne mikrofoner, skal det være en mikser med strøm, og så bliver den både stor, tung og svær at anbringe. Har man ambitioner om at bruge professionelle mikrofoner kommer man ikke uden om en sådan mikser. Vi anbefaler Saramonic SR-PAX1, som er den mindste mikser på markedet, der kan strømføde mikrofoner.    

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Juli 2019

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her