Dedoligt 819

Af JOS Svendsen, 31. marts 2020

Hårdt lys er det nye sort – Dedolight DLED

Den nye trend inden for lys er at droppe det bløde lys og gå tilbage til lyssætninger med karakter. DedoLights serie af små LED-lamper er et bud på at få de hårde skygger tilbage. Vi ser på små lys med hård kant.

En af de ting, som alle fotografer bør gøre, men som de færreste finder tiden til, er at gå på museum og kigge på malerier. Lys og lyskvalitet er nemlig ikke noget nyt. Langtfra. Fra renæssancen og frem er der skygger og formende lys. Rembrandt har lagt navn til en lysstil, så det er godt at lære af historien. Og Dedolight er en klassisk lysfabrikant, der har været med siden 1984. Grundlæggeren Dedo Weigert var kameramand og savnede nogle små lamper til sin lyssætning. Det kunne han ikke finde, så han lavede selv en serie af små 12V spots. Konceptet blev populært, og i dag har Dedolight også en stor serie af LED-lamper, som spænder fra større LED-lamper til kompakte LED-spots.

 

Læs ProAV Magasinet November 2019 lige her

  

Meget fleksibel lampeserie

LED-spotsne spænder fra DLED2 på 25W til DLED9 på 90W. Alle DLED-lamperne kan fokuseres fra ca. 4 graders spot til ca. 50 graders flood. De fås både med fast farvetemperatur og med variabel kunst-/dagslys-farvetemperatur. 

Designet er det samme for hele DLED-serien med passiv køling og en stor gul fokus ring. Der er en separat strømforsyning til lamperne, hvor man vælger strømforsyning alt efter, om man ønsker net- eller batteristrøm. Der er også strømforsyninger med DMX-fjernkontrol. Alle strømforsyninger er beregnet til at kunne hænge på et lysstativ. 

Der er et endda meget omfattende tilbehørsprogram til disse lamper. Man kan for eksempel få en projektorforsats, som omdanner en DLED til en lysbilledprojektor. Perfekt til baggrunde. Et interessant tilbehør er Dedolights lightbooster, som er en forsatslinse, der kan kondensere lyset fra lampen til endnu højere lysstyrke. 

dedolightNY2

God lysstyrke i solide lamper

Og der er pænt knald på lyset. En DLED3 Bicolor leverer 1450 lux i en meters afstand i flood og 5650 lux som spot. De større modeller leverer mere. DLED 4 har eksempelvis 7050 lux som spot. Og det er fint til interviews eller små locations. Specielt når man tænker på, at en DLED3 vejer under et kilo og er lidt større end en dåsecola. 

Dedolight sælger eksempelvis et interviewkit med 3 DLED3 lamper, strømforsyninger, barndoors, stativer med mere. Inklusive taske vejer det under ti kilo og kan næsten være håndbagage på et fly. 

Byggekvaliteten er 100% procent i orden. Lamperne er bygget i metal, og alt efterlader et solidt indtryk. Det er fine detaljer, som små håndtag som kan bruges til at justere lysenes vinkel med – de bliver varm. En anden god ting er, at strømforsyningens kontroller er forsænkede, så lidt ublid flytten med lampen ikke påvirker indstillingerne. Det er solidt udstyr, vi uden at tøve ville pakke ned til en tur til fjernere steder på planeten. 

 

Læs ProAV Magasinet November 2019 lige her

 

Glæden ved nemme spots

I brug er lamperne nemme med super god lyskvalitet og jævn spredning. Det er hårdt lys, men man skal huske på, at det både er muligt og nemt at bløde lyset op med en softbox eller bare nærmeste hvide væg. 

På den anden side er det umuligt at forvandle et 1X1 LED-panel til en spot, så lamper med hårdt lys er faktisk mere brugbare. 

Man skal faktisk tænke lidt, som om det er flash, man bruger. Det er samme øvelse med at bruge lyset til at skabe form/definition. Definition er et spørgsmål om at skabe kontrast, hvor forholdet lys/skygge er en måde til det. Og hårdt lys er netop høj kontrast mellem lys og skygge. 

Det er ikke så meget et spørgsmål om at få lyset til at ligge rigtigt, som det er et spørgsmål om at få skyggerne til at falde korrekt. Det er en anden og mere krævende måde at lyssætte på, hvor lampens placering bliver rigtig vigtig. Her lærer man hurtigt at sætte pris på Dedolight-lampernes kompakthed. Det er super nemt lige at flytte stativet eller dreje lampen. Man lærer også bruge dem til at gøre baggrunde mere levende med en klat lys her og der. Og så er der alle Cinema Noir-aspekterne. Det er cool – og ikke så svært med Dedolight. 

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - November 2019

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her