16. juni 2014

Fra ultraløber til filminstruktør

Når passionen er løb, sport og ikke mindst film, kan man jo lige så godt kombinere det. Tanken om at kombinere det man brænder for med arbejde har mange nok haft, men manden bag Risk It Film, Thomas Dupont, er lykkedes med missionen. Og i dag har han forrygende travlt med sit nye virke. Hans første kortfilm har endda vundet en prestigefuld pris og fået meget anerkendelse. Men at filme løb og dokumentation af action generelt stiller en lang række udfordringer i praksis. 

 

Baggrunden er markedsføring, i fritiden ultraløb, men hjertet for at skabe film har været der, siden han som ganske ung var på Waupaca High School i Wisconsin USA, som udviklingsstudent, og temaet var multimedie. Der blev der i sin tid da man producerede film med VHS bånd og lyd via båndmaskine.

    

Navnet er Thomas Dupont, der er 37 år og efter mange år med butik, marketing og andet primært inden for sport - herunder især ski og løb, er titlen i dag filmmager. Thomas Dupont er altså ikke uddannet fotograf, men passionen for virket har gjort, at han i dag er ejer af Risk It Film, og hans debutfilm, den 28 minutter lange ”Tails From The Trials” vandt debutantprisen ved Danish Adventure Film Festival i december 2013. Thomas fortæller, at optagelserne og klipningen af denne film har været en lang og god proces. ”Det er jo en stejl indlæringskurve, når man står for alt fra filmning til mixning selv”, forklarer Thomas.

    

Som navnet antyder på filmen, handler det om løb, og Thomas er selv en passioneret sportsmand, der i mange år har dyrket løb og i særdeleshed trailløb. Det sidste betyder løb i skove på små stier, og den sport har han hevet med i sit filmvirke, hvor han er specialist i at filme action, når der løbes, cykles, står på ski mm. ”Det er især adventure-, action- og eventfilm, vi laver. Når en kunde har et træningsforløb eller et event med sine medarbejdere og kunder, vil man ofte gerne have det dokumenteret, og det kan vi håndtere”, fortæller Thomas Dupont.

 

Tungt udstyr i den lette genre

”Det hele startede faktisk, da jeg stod på ski for mange år siden, og vi filmede hinanden. Jeg fandt det utroligt spændende at arbejde med film”, forklarer Thomas, der faktisk var en del af det danske pukkelpist landshold! I dag filmes der som sagt alle typer actionscener, og det kræver en del af udstyret.

    

”Til de lækre udendørs billeder benytter jeg en Sony FS700 med den store Panavison optik, men da den er ret tung at tage med ud, investerede jeg også i en FS100, som jeg kan benytte med mine Samyang objektiver. De er meget lette, så det er en god pakke at have med ud i mange timer. De har desuden høj lysfølsomhed, og da jeg ofte har brug for at filme, når der er meget lidt lys eller ved høje ISO værdier, er det en klar fordel”, forklarer Thomas Dupont, der faktisk har løbet med FS700 på nakken i 4 timer! Thomas er selv en habil trailløber og har løbet løb som Transcanaria, 119 km over masser af bjerge, det danske Hammertrail løb på Bornholm på 50 miles (80 km), og som regnes for det hårdeste i Danmark. Så han er i form til at følge med de løbere og idrætsfolk, han filmer – i hvert fald noget af vejen. Ellers benytter han sig af hjælpere og endda nogle af deltagerne, når det kan lade sig gøre. Så bliver de udstyret med minikameraer, som de har med på ruten.

    

Når det skal være let vælger Thomas et Canon XA20, GoPro eller det fortrukne actioncam, Garmin Virb Elite. ”Det lille Virb Elite er genialt, da det er meget let at have med rundt, jeg kan få andre til at hjælpe med at tage skud, jeg kan redigere ind senere”, forklarer Thomas, der også fortæller, at når der bruges mange forskellige kameraer til samme shoot, giver det naturligvis en del problemer omkring colourgrade, og det er en af hovedårsagerne til, at han investerede i det mindre Sony FS100. FS100 kan bruges til de mere eller mindre håndholdte optagelser, og FS700 til de lækre billeder, hvor man kan bruge stativ. ”Med et FS100 kan jeg let filme bag i en bil, fra helikopter eller med et Steadicam, når der løbes”, fortæller Thomas. Af samme grund er derallerede booket et kursus i New York, så han kan blive endnu bedre til at filme, mens han løber.


Udvikling af steadyshot
Hele problematikken med at få rolige skud, når der løbes eller filmes action, er noget, der optager Thomas meget, og han har igangsat en udvikling med at prøve at få implementeret den Gimble teknologi i veste, som man bruger i droner. ”Udfordringen, når du løber, er, at være stabil, og den opgave prøver vi at løse. Hvis det lykkes, kan det blive stort, og indtil nu er det da også mest på forsøgsbasis”, forklarer Thomas.

    

Risk It Film er Thomas’ eget firma, men han er også medejer af DoYouRiskIt Events, som leverer events til firmaer, og disse skal ofte også have film, der dokumenterer eventet. Firmaet laver også sportsstævner i Danmark, og dertil laver man naturligvis også en del video. ”Det kan være optagelser af den tidligere toptriatlet Rasmus Henning, som vi skyder som reklame til vores egetPowerMan stævne”, forklarer Thomas. Han forklarer også, at mange udenlandske stævner og events har vist stor interesse for Do You Risk It, da de er i stand til at lave gode promotion videoer for de forskellige stævner. Det er noget, der kan tilføre meget værdi. ”Det er faktisk lidt overraskende, hvor ringe indholdet af video fra selv store aktører kan være, og her kan vi hjælpe”, forklarer Thomas, der også fortæller, at hans baggrund med markedsføring naturligvis også er nyttig, når der skal sælges filmkoncepter til den type virksomheder og events.


Mere livsstil en business

Det er tydeligt, at Thomas brænder for det, han laver og da også grunden til, at han har taget springet og er selvstændig. Han havde ellers en god stilling i et stort firma med sportsudstyr, da han startede RiskItFilm og Do You Risk It. Thomas har sat alt på et brædt og risikeret alt – og det er nok en af grundene til, at der er succes i det forholdsvist nye firma - og det er altid inspirerende at være vidne til!

 

 

Af: Peter Hyldahl

ProAV Digital

Forside teaser 5 20 NET2

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Live Streaming
  • Peter Albrechtsen
  • Canon 1DX
  • The Cube
  • NowTek

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her