2V4A0489

Af Carsten Legaard, 14. oktober 2016

Universitet med eget greenscreen studie

Kommunikationsansatte og studerende på Syddansk Universitet i Odense er vilde med deres nye greenscreen-studie med autokeying. 

I forbindelse med en ombygning og udvidelse af universitetsbiblioteket har Syddansk Universitet, Odense, fået et AV-værksted kaldet Fablab og et greenscreen-videostudie med autokeying.

I Fablab kan studerende og undervisere eksempelvis låne iPads, mikrofoner og software til kreativ opgaveløsning, og i greenscreen-studiet kan de lave interaktive indslag til rapporter og fremlæggelser.

I forbindelse med dette års studiestart fik alle førsteårsstuderende en invitation til åbne Fablab-workshops med introduktion til filmproduktion på iPads.

Monitor Pro inviterede sig selv på besøg i greenscreen studiet. Her møder vi Anders Boe, journalist og producer ved Syddansk Universitet Kommunikation, Mikkel Larris, grafiker samme sted, og Kim Gregor Nielsen, der er it-studentermedhjælp og Fablab-specialist på universitetet med 15 timers ansættelse pr. uge.

Forrygende autokeying

De tre giver en demonstration af en greenscreen-optagelse i realtime med autokeying - med softwaren TVS-1000.

”Jeg har aldrig oplevet noget så nemt,” siger Anders Boe. ”Det er plug-and-play. Du optager på din egen harddisk, og optagelsen er allerede keyet i softwaren.”

Mikkel Larris: ”Det betyder, at man med det samme kan opdage, hvis en lampe er vinklet forkert og så rette det, inden man begynder at optage. Det er en kæmpe fordel i forhold til traditionel keying.”

Kim Gregor Nielsen: ”Baggrunde til sin optagelse kan man lave ualmindelig nemt i dette program. Brugerfladen er mindst lige så nem som Microsoft Paint, og baggrundene bliver rigtig flotte.”

Anders Boe: ”Jeg er imponeret over, hvor godt det kører. Hvis man gør sig lidt umage, har det broadcast kvalitet.”

Mikkel Larris: ”Kommunikationsafdelingen har sat en ekstra videoindgang på, så der ud over baggrund også kan køres grafer, tekst eller PowerPoints ind via videosignal.”

Studiet åbent for alle

Studiet benyttes for eksempel af studerende, som gerne vil præsentere et projekt på en spændende måde. Men greenscreen-studiet er åbent for alle, også for dem, der ikke lige har en rapport, de skal aflevere.

”Vi har for eksempel nogle studerende, som driver deres egen YouTube-kanal, de kommer og låner studiet en gang imellem,” fortæller Kim Gregor Nielsen.

Han ser Fablab som en kreativ legeplads, hvor der er plads til det faglige, men også til eksempelvis at lave en Youtube-video om sin kat.

”Det kan også være undervisere eller forskere, der vil filme en præsentation til en konference. Det kan være forelæseren, der vil noget mere end en almindelig PowerPoint præsentation. Hele konceptet er student-til-student og hjælp til selvhjælp.”

Fra malersvend til kreativ

Studenter-medhjælper Kim Gregor Nielsen læser medievidenskab på fjerde år. Han er nået til kandidatniveau og står foran en praktikperiode. Som praktiksted har han søgt om kommunikationsafdelingen på Syddansk Universitet. Her forklarer han hvorfor:

”Jeg er udlært malersvend. Jobbet som it-studentermedhjælp er mit første job, siden jeg stoppede som maler. Jobbet her er så rart, at jeg kan nærmest ikke kan forstå, at jeg får penge for det.”

”Det er første gang, jeg prøver at være på en kreativ arbejdsplads, og det er så fedt. Hvis der ikke er opgaver til os en dag, så finder vi selv på noget. Så laver vi for eksempel en reklamefilm for Fablab.”

”Da jeg var maler, troede jeg ikke på, at nogen virkelig havde det sådan, at de glædede sig hver dag til at komme på arbejde. Nu er jeg selv en af dem.”

Et tilbud til bredden

Anders Boe: ”Vi ønsker kun, at tingene bliver brugt flittigt, og her er ingen begrænsninger. Forhåbentlig dukker der nogle brugsmåder op, som vi ikke havde tænkt på.”

Kim Gregor Nielsen: ”Biblioteksmedarbejdere skulle på et tidspunkt lave nogle databasevideoer. Vi afsatte et par timer at vejlede studentermedhjælperene om lyd og klipning.”

Anders Boe: ”Senest har nogen efterspurgt Go-Pro-kameraer. Det bliver sandsynligvis et ja herfra. Fablab er et tilbud til bredden. Produktet er i fokus, ikke teknikken. Den skal bare virke.”

Kim Gregor Nielsen: ”Alligevel kan man ikke gå fra Fablab uden at have lært lidt mere, end da man kom. Når du optager film på vore iPads, så bruger du en software, der efterligner manuelle indstillinger og fokus på et rigtigt videokamera. Det er funktionelt, og så har det alligevel et stjerndrys af professionel kvalitet.”

Til Fablab er der for tiden knyttet fem it-studentermedhjælpere.

”Men skulle der blive behov for det, kan vi skrue op og ned for det tal,” siger Anders Boe.

Greenscreen studiet på Syddansk Universitet er leveret af Dansk AV-Teknik i Horsens, som du kan møde på MonitorExpo i Bella Center i starten af november.

ProAV Digital

Forside 3 21 NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Sony FX3
  • Nyt firma
  • Intercom på teater
  • Eksercerhuset
  • Telepromptere
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER

 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her