16. november 2012

Formatkonvertering uden tårer med Teranex

Nøgleordet er realtid. Alle, der har prøvet formatkonver-teringer på en computer, vil vide, at de tager rigtig mange computerkræfter og kan tage endda meget lang tid. Så denne enhed kan spare rigtig meget tid, hvis man ofte skal konvertere mellem formater.

 

Black Magic Design købte Teranex for mindre end et år siden og har præsteret at barbere 90% af prisen for en Teranex-processor. Det er en ekstremt kraftig videoprocessor, som er resultatet af et projekt på 100 millioner USD for det amerikanske militær. Formålet var realtids behandling af satellitvideo til efterretningsformål. Teranex skulle så kommercialisere teknologien til civilt brug, hvor der er behov for formatkonverteringer. Satellit-broadcastere har længe anvendt Teranex for at kunne konvertere i realtid mellem for eksempel 29,976 bps og 25 bps. Men priserne for de ældre modeller har været oppe og ringe over 100.000 kr. for en enkelt processor.

 

BMD har efter overtagelsen rationaliseret og optimeret Teranex-produkterne, sådan at prisen er kommet i bund, samtidigt med at enheden er blevet mere kompakt og har fået flere funktioner.

 

I brug er enheden enkelt at betjene. Den detekterer selv signal-type, med mulighed for manuel kontrol. Ved hjælp af et sæt trykknapper vælger man udgangsformatet. Enheden konverterer i realtid med et delay på fire frames. Alle udgange er aktive, så man får en signal-konverter med i farten. Det betyder, at man for eksempel kan sende HDMI ind i den, sende et SDI signal videre og lige monitorere det via HDMI-udgangen. Der er i øvrigt også analoge indgange på enheden.

 

Der er en lille skærm på den 19 tommer 1U store enhed. Skærmen viser enten signalet eller bruges til et simpelt menu-system. Der er fjernkontrol på vej til processoren formodentlig i form af en computer-applikation.

 

Ud over framerate-konvertering kan enheden konvertere mellem progressive og interlaced signaler. Det gør den rigtig pænt, fordi Teranex-processoren blandt andet er beregnet til temporal signalbehandling. Den kigger på billedet pixel for pixel og sammenligner med foregående billeder. Derved kan den finde de pixelgrupper, som repræsenterer objekter i bevægelse. Det kan bruges til støj-reduktion. Billedstøj er jo tilfældig og forskellig fra billede til billede. Pixels, der repræsenterer billedstøj kan så gendannes fra de omgivende pixels. Er der tale om konvertering mellem interlaced og progressiv video, vil processoren finde de ”savtakker”, der opstår ved kanten af billedobjekter i bevægelse og genopbygge objektet i det progressive billede.

 

Denne intelligente billedbehandling anvendes også ved frameratekonverteringer. Er baggrunden helt statisk, er det jo ligegyldigt. om den vises med 60 bps eller 1 bps. Det ser ens ud. Vi fodrede enheden med forskellige framerates og formater, hvor slutresultatet hver gang så meget fornuftigt ud. Det er muligt at lave spilt-screen mellem input og output, sådan at man direkte kan bedømme forskellen mellem ubehandlet og behandlet signal.

 

Enheden kan også op- og nedkonvertere mellem SD og HD, hvor der er flere muligheder for at tilpasse formater, blandt andet letterboxing.

 

Thunderbolt-porten gør også enheden til en capture-enhed. Der optages direkte i output-formatet. Da der også er analoge indgange på enheden, betyder det, at man for eksempel kan digitalisere, konvertere og støjbehandle ældre materiale i en arbejdsgang.

 

Naturligvis er denne enhed oplagt til alle broadcastere uanset størrelse, men til prisen er den også relevant for alle andre, der kommer ud for at skulle konvertere video. Det kan være dokumentarister, reklamevideo, hvor der skal afleveres i flere formater eller nyhedstjenester. Her vil enheden kunne spare meget tid da den klarer konverteringerne i realtid.

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her