Fotograf Per Finn Nielsen foto Rasmus Degnbol

Fotograf Per FinnNielsen. Foto: Rasmus Degnbol

Af Michael Fahlgren, 7. januar 2019

Forbered dig grundigt inden rejsen

Når halv- og helprofessionelle fotografer rejser rundt i verden med sit udstyr, er der rigtig god grund til at forberede rejsen grundigt hjemmefra. Ellers kan der nemt vise sig uoverstigelige problemer.

Et gammelt mundheld siger at grundig forberedelse er det halve arbejde – og det er ikke helt usandt. Når kamera med tilhørende udstyr skal med på rejse, bør der helt automatisk dukke en huskeliste op for ens indre: Forberedelse, pakning og gennemførelse. Og med de stadigvæk mere og mere avancerede batteriteknologier som udvikles, skal man ikke mindst ofre den del af det nødvendige udstyr særlig opmærksomhed.

”Dels har man selve grejet, som man gerne vil passe godt på, og derfor pakker solidt og grundigt ned, mens man husker på, hvor man skal hen i verden. Så er der udfordringer omkring lufthavnenes sikkerhedskontrol og om farligt gods. Og her taler man primært om batterierne. Så er der rent forberedelsesmæssige ting omkring forsikringer for udstyret: dækker det i udlandet; er der lande, hvor man ikke er dække? Er dækningen Worldwide eller måske kun inden for EU? Det skal man tjekke og eventuelt lave om eller tilkøbe en ekstra midlertidig forsikring, som kun dækker den pågældende rejse,” forklarer den i Danmark berømte natur- og undervandsfotograf Per Finn Nielsen.

Forsikringer kan være mange ting

Ofte dækker husstandsforsikringen kun hobbyudstyr op til en vis pris. Medbringer man kostbart hel- eller halvprofessionelt udstyr skal der almindeligvis en speciel forsikring til. Og her er markedet også ganske vanskeligt at overskue. Personligt foretrækker Per Finn Nielsen en såkaldt Worldwide All Risk forsikring med dækning til nyværdi.

”Uanset hvor i verden mit udstyr kommer til skade, og uanset hvordan skaden opstod, er det dækket til nyværdi. En sådan forsikring er naturligvis også ret dyr, men jeg har taget den beslutning, at hvis jeg ikke er ordentligt dækket forsikringsmæssigt, tager jeg ikke udstyret med, og så får jeg ikke de billeder, jeg skal have. Alternativet er at tage risikoen, når man fx lander med sin 500 mm tele monteret på et topprofessionelt kamerahus i en lille landsby i et fattigt land, hvor man udstiller sine værdier for meget, og dermed kan komme til at friste svage sjæle,” påpeger Per Finn Nielsen, som heldigvis endnu aldrig har haft en skade i udlandet, om end han, efter et indslag på DR TV, hvor han medvirkede, efterfølgende havde indbrud i sit danske hjem.

Pak udstyret forsvarligt ned

Et af de bedste råd er at medtage så meget af kameraudstyret i flykabinen med de begrænsninger omkring vægt og størrelse de enkelte flyselskaber nu engang har fastsat. Har du mere end der kan være i en kabinekuffert eller anden rejsetaske af samme størrelse, skal du sørge for at det pakkes grundigt og forsvarligt ned i en hård kuffert. Mange professionelle fotografer sværger til transportgrej fra Peli, som har kufferter, der er godkendt af militæret rundt om i verden. Ulempen er, at selve kufferten sender særdeles klare signaler om, at her er der noget kostbart grej. Ønsker man at sende sit udstyr lidt mere diskret, kan en god og hård skalkuffert klare mange strabadser og knubs – især hvis indholdet eksempelvis er svøbt ind i bobleplast og tykke tekstiler, og ligger så det ikke kan bevæge sig inde i kufferten.

”I kufferten pakker jeg ekstra objektiver, flash og lys med mere. Og det er gået godt hidtil, selv om jeg nogle gange har fået beskadigede kufferter med hjem. Mit undervandsudstyr pakkes også ned i kufferten. Der er stor forskel på, hvilke vægtgrænser de forskellige luftfartsselskaber tillader. Generelt tillades en kabinetaske, som overholder de tilladte mål og vægt samt, for kvindernes vedkommende en håndtaske og for herrernes vedkommende et kamera i en rem om halsen. For nyligt blev jeg stoppet ved skranken, fordi min håndbagage var alt for tung. Derfor tog jeg mit kamera samt min 500 mm objektiv op og spændte i bæltet, så blev håndbagagen lige 7 kg lettere, og jeg fik lov til at gå ombord,” fortæller Per Finn Nielsen.

Læs op på lektien – især om batterier

Selv om mange flyselskaber fortolker de grundlæggende regler som ICAO/IATA (International Civil Aviation Organization/International Air Transport Association) fastsætter forskelligt, er det klogt at tjekke hos de flyselskaber, som din rejse bringer dig i berøring med. Ganske vist kan intet luftfartsselskab gå lavere ned end reglerne fastsætter, men de kan godt øge sikkerhedsniveauet. Det gælder især for transport af farligt gods – og i denne sammenhæng er det kameraudstyrets mange forskellige genopladelige batterier, som udgør det farlige gods. I takt med at kameraer og kameraudstyr får flere og mere og mere avancerede funktioner, stiger strømforbruget – og dermed kravet til batterikapacitet. Det indebærer, at batteriproducenterne konstant videreudvikler eksisterende teknologier, samt udvikler nye med højere og højere energitæthed – energi pr. volumenenhed eller watt-timer pr. cm3. Faktisk rummer mange af de større batterier i dag samme eller større energi som en håndgranat. Derfor SKAL alle genopladelige batterier medbringes i håndbagagen, og hos mange flyselskaber skal hvert batteri indpakkes i en speciel brandsikker og lukket konvolut. Bryder et batteri i brand under flyvningen, kan man slukke det i kabinen – det kan man ikke, hvis det befinder sig nede i flyets bagagerum. Sørg for at isolere batteriernes kontaktflader og læg hvert enkelt i en plastpose, så eventuelt spildt væske ikke umiddelbart kan få adgang til batteriet. Hvor store og hvor mange batterier man må medtage, afhænger også af det enkelte luftfartsselskab. Det står også i de regler, som kan læses på flyselskabernes hjemmesider.

”Når man taler om farligt gods i denne sammenhæng er det den brandfare som genopladelige batterier udgør. Og de er farlige. Reglerne er til for at beskytte lufttrafikken og de passagerer, som transporteres. Mange fristes til at snyde ”lidt” og nedskriver farligheden af de ting, der transporteres for at undgå udgifterne til emballering og godkendelse. Men snyder man med farligt gods, er der nogle massive straffe. I USA taler vi om langvarige fængselsstraffe. Man skal absolut ikke bevidst afgive forkerte oplysninger om farligt gods. Derfor mærker jeg alle mine batterier med en selvklæbende etiket, som tydeligt viser det pågældende batteris effekt”, fastslår Per Finn Nielsen.

Pas på med farver

Nu går det hen og bliver lidt specielt, for hvad har farver med rejse med kameraudstyr at gøre? Mere end man umiddelbart skulle tro. Eksempelvis er kamuflagefarver i nogle lande udelukkende forbeholdt det lokale militær – hvorfor naturfotografers og ornitologers omhyggeligt kamuflerede kamerahuse, -objektiver og kikkerter koldt og kynisk beslaglægges uden godtgørelse.

”Da jeg ankom til lufthavnen i Trinidad/Tobago, gik det op for mig at man ikke måtte medbringe kamuflagefarvet udstyr eller tøj. Jeg nåede lige at vende mine objektivers kamuflagefarvede overtræk om, så den sorte farve kom opad, men turisten ved siden af mig fik beslaglagt sin kostbare kikkert, som var kamuflagefarvet. Og selv fik jeg konfiskeret en stor og fin kamuflagefarvet EastPak rulletaske til mit dykkerudstyr. Heldigvis fik jeg lov til at tømme indholdet over i en plasticpose, men selve tasken havde kostet flere tusinde kroner. Bare ærgerligt” konstaterer Per Finn Nielsen.

Vær diskret

Når man rejser med kameraudstyret, er der enorm stor forskel på risikoen for at blive udsat for et tyveri eller røveri, alt efter hvor man er i verden. Og tidligere sikre steder kan hurtigt skifte karakter.

”Jeg var nede på de hollandske Antiller i Caribien, på Curacao, hvor vi gik en tur oppe i de lidt mere øde veje i det vulkanske landskab, hvor alt åndede fred og ro, og vi ikke mødte nogen. Jeg var forberedt på fuglefotografering med et 100-400 mm objektiv på kameraet, og da vi var kommer forholdsvis langt op i bjergene, mødte vi en politibil, som stoppede os. De sagde lige ud, at vi ikke var rigtigt kloge at gå rundt der, for der foregik masser af røverier i vegetationen. Jeg har rejst rigtigt meget, og hverken på Filippinerne, i Thailand eller på Tobago har jeg haft problemer; jeg har haft mine ting i fred og ro. Men tiderne skifter hurtigt, så det er vigtigt at tjekke det område, man bor og fotograferer i rent sikkerhedsmæssigt. På nettet og på Udenrigsministeriets hjemmeside kan man finde mange gode råd – og så i øvrigt bruge sin egen sunde fornuft. Hvis alle husene har pigtråd på murene, er der nok en årsag til det”, pointerer Per Finn Nielsen.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - December 2018

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her