12. juni 2014

Forårsstemning i Frankfurt

Messen var godt besøgt i år, og blandt pro lyd og lys var der smil på læben og tro på fremtiden. Musikmessen, som foregår samtidig, bærer dog præg af, at det stadig er svære tider for MI branchen, som står i noget af et vadested. Det traditionelle salgsled, musikhandleren, har svære vilkår, og vi ser, at nogle få store forhandlere stort set har overtaget markedet. Flere af de danske distributører, som Monitor Pro har møde med på sådan en messe, har produkter i både Pro Audio og MI segmentet, og alle som en nævner, at i Pro går det fremad, og i MI går det tilbage. Nogle få af de helt store producenter havde i år valgt messen fra, bl.a. kunne vi lede længe efter mikrofonproducenten Shure, som var blevet hjemme.

  

Prolight+Sound 2014 messen vil ikke stå som den, hvor de helt store nyheder blev præsenteret, men blandt tendenserne i pro audio er IP og netværk en stadig større og væsentligere faktor. Den tidligere meget omtalte AVB protokol blev stort set ikke nævnt på messen, men derimod er Dante og MADI blevet to meget væsentlige protokoller. Audinate, som udvikler og ejer Dante protokollen, har kronede dage, netop fordi det er en licenskrævende protokol, og i sidste ende er det os brugere, som må betale for den licens.

    

Et andet nøgleord på messen var installeret lyd; tidligere et ord, som blev sagt i en bisætning blandt de store producenter, men nu er det på alles læber og gerne i første sætning. I installeret lyd sælger man jo ofte til store og økonomisk stærke firmaer eller til stat og kommune. Så distributørerne er blevet gode til at lave udbudsmateriale, som jo er et krav ved mange store installationer.

 

Hangarskibene i Pro Audio

For livelyd er mixerne altid at betragte som det vigtigste værktøj, hvorom det hele drejer. Der er derfor stor prestige for producenterne at være med på den vogn, og at kunne præsentere en ny mixer med nogle unikke og interessante funktioner. Prolight+Sound 2014 var ingen undtagelse på dette felt. Rigtig mange producenter viste nye mixere, og trenden inden for især de store mixere var flere output busser. Trådløse In-Ear monitor har betydet, at på store shows er der brug for mange udgange til at føde de mange hovedtelefon mix, som skal sendes op på scenen. Blandt de mange nyheder var mixerpulte fra Midas, Soundcraft, Yamaha og Allen&Heath, mens der var nye stageracks fra Roland og en minimixer fra QSC. Læs om disse nyheder i de særskilte stand-reportager.

Disse sorte kasser
Når man bevæger sig rundt i hal 8 på Prolight+Sound, så kan man godt undre sig over det enorme antal af højttalerproducenter, som alle laver yderst kompetente PA højttalere, og som alle som en har store og imponerende stande. Konkurrencen er yderst skarp, og antallet af producenter er ikke blevet mindre på dette års messe. Rigtig mange producenter viste selvfølgelig nyheder, men her har vi valgt at omtale nye PA højttalere fra L-Acoustics, RCF, DB Technologies og forstærkere og PA-styring fra d&b, DBX og Outline. Læs om disse nyheder i de forskellige stand-reportager.

Den farverige hal med studieudstyr
Det er en stor kontrast at gå fra hal 8, hvor alle de store Pro Audio firmaer holder til, og til hal 5.1, hvor der både er studieudstyr, DJ udstyr og software på messen. I hal 8 kommer musikerne stort set ikke, her er god plads, og jakkesættene sidder perfekt, og skjorterne er nystrøgede. Der er en noget mere løssluppen og rodet stemning i hal 5.1, hallen er mindre, og musikerne er i høj grad tilstede; tøjstilen hos udstillerne er noget mere casual, eksempelvis David Hill fra highend firmaet Crane Song er som regel i korte bukser og grøn hawaii-skjorte. Her skal man kæmpe sig frem for at få lov til at se nyhederne, men hvis man vil se det nyeste studieudstyr, så er det i hal 5.1. Der blev vist nye studiemonitorhøjttalere fra Dynaudio og Focal, højkvalitets channelstrips fra Manley og Lindell Audio, monitor controller fra 2400 Audio og den nye imponerende Avid S6 controller til Pro Tools. Læs om disse i de forskellige stand-reportager, hvor der også kan læses om nye mikrofoner fra Sennheiser, Neumann og DPA.

Det helt nye fokus for Pro Audio

Fokus hos mange af Pro Audio producenterne er inde i et skift, og rigtig mange har fået øjnene op for installeret lyd. De diskrete højttalere og forstærkere hengemt i et depot giver ikke så meget produkt prestige, men der kan til gengæld flyttes meget salg og mange produkter i en ordre. De vigtigste nyheder i dette felt var nye søjlehøjttalere fra d&b og en helt ny serie af højttalere, forstærkere og paneler fra Yamaha.

 

Find standreportagerne i den digitale udgave af Monitor Pro lige her

 

 

Af: Jens Walther

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her